Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. április 11. 15:20 Közélet, Világ

Ezrével érkeznek Törökországba a vagyonukat mentő oroszok

Ukrajna lerohanása óta ezrével érkeztek Törökországba az oroszok, mely egyike azon néhány úticélnak, ahová még gond nélkül érkezhetnek a repülőik. 

A The Wall Street Journal hosszú cikkben mutatja be, hogyan próbálják az oroszok kimenteni a pénzüket, vagy egyenesen új életet kezdeni Törökországban. Az érkezők között ott vannak a leggazdagabb oligarchák, a középosztály tagjai és fiatal értelmiségiek is.

Változatos módokon ömlik be az orosz vagyon az országba, vannak, akik dollárba átváltva és kézben viszik át a határon, vannak, akik a kriptopénzre esküsznek, de a török központi bankba március közepén két nap leforgása alatt hárommilliárd dollár érkezett csereügyletek formájában, nagy valószínűséggel Oroszországból.

A cikk szerint a határmenti pénzváltókban pörög a biznisz, egy átlagos kuncsaft általában százezer rubelt akar átváltani. Nagy pillanatait éli az ingatlanpiac Isztambulban és Antalayában is, ami korábban kedvelt orosz turistacélpont volt, ennek részben az az oka, hogy a török szabályok szerint az ingatlanvásárlással együtt állampolgárság is jár, igaz, ehhez legalább 250 ezer dollár értékben kell lakást venni. A magazinnak nyilatkozó egyik ingatlanos cég vezetője azt mondta, a korábbi klientúráját, mely főként arab országokból érkező vevőkből állt, szinte teljesen felváltották az orosz érdeklődők, akik készpénzben, azonnal fizetnek,

tízből hat-hét lakás már orosz vevőhöz kerül

Törökországban próbálnak meg új életet kezdeni azok is, akik nem akarnak a részesei lenni Putyin rezsimjének. Az orosz Google, vagyis a Yandex, a Tinkoff kereskedelmi bank, a DataArt szoftvercég több mint ezer munkavállalója hagyta el az országot. A középosztály tagjai párezer dolláros megtakarítással érkeznek, de a kikötőkben ki lehet szúrni az igazán nagy játékosok csecsebecséit is, például Roman Abramovics vagy az egykori orosz elnök, Dmitrij Medvegyev luxusjachtjait is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ konfliktus luxusjacht Oroszország Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. március 1. 10:03 Közélet

Az új demográfiai adatok alapján vágyálom marad a kormány kedvenc arányszámának elérése

A születésszám július óta tartó visszaesése december és január között megállt, de a halálozások száma december után újra nőtt januárban.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Fontos

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Pálos Máté
2024. február 28. 04:34 Közélet

Emberi jogok és eutanázia: hol húzódnak az egyéni önrendelkezés és az állami életvédelem határai?

Akár évtizedekig meghatározhatja a hazai életvégi döntésekről szóló közbeszédet, de az európai jogfejldődésben is mérföldkő lehet a Karsai vs. Magyarország ügyben az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) a közeljövőben várható ítélet.