Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. április 11. 15:20 Közélet, Világ

Ezrével érkeznek Törökországba a vagyonukat mentő oroszok

Ukrajna lerohanása óta ezrével érkeztek Törökországba az oroszok, mely egyike azon néhány úticélnak, ahová még gond nélkül érkezhetnek a repülőik. 

A The Wall Street Journal hosszú cikkben mutatja be, hogyan próbálják az oroszok kimenteni a pénzüket, vagy egyenesen új életet kezdeni Törökországban. Az érkezők között ott vannak a leggazdagabb oligarchák, a középosztály tagjai és fiatal értelmiségiek is.

Változatos módokon ömlik be az orosz vagyon az országba, vannak, akik dollárba átváltva és kézben viszik át a határon, vannak, akik a kriptopénzre esküsznek, de a török központi bankba március közepén két nap leforgása alatt hárommilliárd dollár érkezett csereügyletek formájában, nagy valószínűséggel Oroszországból.

A cikk szerint a határmenti pénzváltókban pörög a biznisz, egy átlagos kuncsaft általában százezer rubelt akar átváltani. Nagy pillanatait éli az ingatlanpiac Isztambulban és Antalayában is, ami korábban kedvelt orosz turistacélpont volt, ennek részben az az oka, hogy a török szabályok szerint az ingatlanvásárlással együtt állampolgárság is jár, igaz, ehhez legalább 250 ezer dollár értékben kell lakást venni. A magazinnak nyilatkozó egyik ingatlanos cég vezetője azt mondta, a korábbi klientúráját, mely főként arab országokból érkező vevőkből állt, szinte teljesen felváltották az orosz érdeklődők, akik készpénzben, azonnal fizetnek,

tízből hat-hét lakás már orosz vevőhöz kerül

Törökországban próbálnak meg új életet kezdeni azok is, akik nem akarnak a részesei lenni Putyin rezsimjének. Az orosz Google, vagyis a Yandex, a Tinkoff kereskedelmi bank, a DataArt szoftvercég több mint ezer munkavállalója hagyta el az országot. A középosztály tagjai párezer dolláros megtakarítással érkeznek, de a kikötőkben ki lehet szúrni az igazán nagy játékosok csecsebecséit is, például Roman Abramovics vagy az egykori orosz elnök, Dmitrij Medvegyev luxusjachtjait is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ konfliktus luxusjacht Oroszország Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. május 26. 12:35 Közélet, Pénz

Olyan rossz állapotban van a magyar költségvetés, hogy az már a befektetőknek is kezd feltűnni

A rezsicsökkentés, az egykulcsos jövedelemadó és a gazdasági növekedés beáldozása is felmerül a költségvetés egyensúlyának megőrzésére vonatkozó lehetőségek között.

Stubnya Bence
2023. május 25. 17:19 Közélet

Két évre ígérték, de jövőre is megmaradnak a hungarikumnak számító extraprofitadók

Konkrétumok még nem hangzottak el, de úgy néz ki, hogy lesz olyan extraprofitadó, ami nő, olyan, ami csökken, és olyan is, amit kivezethetnek.

Stubnya Bence
2023. május 25. 14:06 Közélet

Orbán Viktor projektjének része, vagy csak a magyar diákokat segíti az MCC bécsi egyetemvásárlása?

Az intézmény elnöke nem fél az intézmény átpolitizálódásától, egy CEU-s szociológus szerint viszont Orbán ellen CEU-t épít az MCC-vel, és a Modul felvásárlásának célja az európai politikai befolyásának kiterjesztése.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. május 27. 17:32 Pénz, Világ

Orbánék új barátja élőben mutatja meg, hogy kell nagyban Monopoly-t játszani

A háború után meglóduló energiaárak alaposan kitömték a katari államkasszát, és a pénzt nem restek részben a külpolitikai céljaik mentén befektetni.

Trippon Mariann
2023. május 27. 13:03 Pénz

Fordul a kamatciklus a világban?

Az előző időszak masszív kamatemelései után a fejlett gazdaságokban tetőzött vagy hamarosan tetőzik a szigorítási ciklus, a piacok már a várható kamatcsökkentésekre fókuszálnak.

Stubnya Bence
2023. május 27. 04:32 Podcast

Nem lesz olyan magyar munkahely az autóiparban, amit érintetlenül hagy a zöld átmenet

Habár az európai járműipar már tud eredményeket felmutatni, jelentős egyenlőtlenségeket hordoz magában az elektromobilitásra való átállás. Galgóczi Béla a G7 Podcast vendége.