Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. április 11. 15:20 Közélet, Világ

Ezrével érkeznek Törökországba a vagyonukat mentő oroszok

Ukrajna lerohanása óta ezrével érkeztek Törökországba az oroszok, mely egyike azon néhány úticélnak, ahová még gond nélkül érkezhetnek a repülőik. 

A The Wall Street Journal hosszú cikkben mutatja be, hogyan próbálják az oroszok kimenteni a pénzüket, vagy egyenesen új életet kezdeni Törökországban. Az érkezők között ott vannak a leggazdagabb oligarchák, a középosztály tagjai és fiatal értelmiségiek is.

Változatos módokon ömlik be az orosz vagyon az országba, vannak, akik dollárba átváltva és kézben viszik át a határon, vannak, akik a kriptopénzre esküsznek, de a török központi bankba március közepén két nap leforgása alatt hárommilliárd dollár érkezett csereügyletek formájában, nagy valószínűséggel Oroszországból.

A cikk szerint a határmenti pénzváltókban pörög a biznisz, egy átlagos kuncsaft általában százezer rubelt akar átváltani. Nagy pillanatait éli az ingatlanpiac Isztambulban és Antalayában is, ami korábban kedvelt orosz turistacélpont volt, ennek részben az az oka, hogy a török szabályok szerint az ingatlanvásárlással együtt állampolgárság is jár, igaz, ehhez legalább 250 ezer dollár értékben kell lakást venni. A magazinnak nyilatkozó egyik ingatlanos cég vezetője azt mondta, a korábbi klientúráját, mely főként arab országokból érkező vevőkből állt, szinte teljesen felváltották az orosz érdeklődők, akik készpénzben, azonnal fizetnek,

tízből hat-hét lakás már orosz vevőhöz kerül

Törökországban próbálnak meg új életet kezdeni azok is, akik nem akarnak a részesei lenni Putyin rezsimjének. Az orosz Google, vagyis a Yandex, a Tinkoff kereskedelmi bank, a DataArt szoftvercég több mint ezer munkavállalója hagyta el az országot. A középosztály tagjai párezer dolláros megtakarítással érkeznek, de a kikötőkben ki lehet szúrni az igazán nagy játékosok csecsebecséit is, például Roman Abramovics vagy az egykori orosz elnök, Dmitrij Medvegyev luxusjachtjait is.

Közélet Világ konfliktus luxusjacht Oroszország Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Torontáli Zoltán
2022. július 1. 12:04 Közélet, Vállalat

Szlovákiából hozzák az árstoppos csirkemellet

A magyar kormány helyzetbe hozta a szlovák tenyésztőket, mert ha nincs magyar csirke, a kereslet pedig nagy, akkor átmenetileg importálni kell az árut.

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Stubnya Bence
2022. június 24. 04:34 Közélet

Nem véletlen, hogy egy költségvetési kiigazítás közben nyúl a kormány a túl jól sikerült katához

Tavaly már minden tizedik magyar foglalkoztatott katás vállalkozó volt, közülük 100-150 ezren lehetnek olyanok, akik jóval több adót is fizethetnének.

Fontos

Avatar
2022. július 1. 17:32 Világ

Oroszország immár nyíltan ellenség a NATO számára

Putyin agressziója keltette új életre az észak-atlanti védelmi szövetséget, amelyet Amerika idővel Kína ellen is felhasználhat.

Jandó Zoltán
2022. július 1. 04:34 Világ

Az elszálló lakossági energiaárak miatt visszavonulót fújt még a német kormány is

Több nyugat-európai országban is a zöld átállás finanszírozása érdekében kivetett adók jelentős csökkentésével vagy eltörlésével reagáltak az energiakrízisre.

Hajdu Miklós
2022. június 30. 17:45 Adat

Nem mindegy, hogy az ország melyik részén kell elviselni a tíz százalék feletti inflációt

A rendkívüli infláció következményei sokkal keményebben érinthetik az Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon élőket, mint azokat, akik az ország más térségeiben laknak.