Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 5. 11:32 Világ

Tömegek költöznek olyan helyekre, amelyeket biztosan elönt az árvíz

Magyarországon utoljára 2013-ban volt igazán nagy árvíz, így aztán ritkán kerül szóba, hogy igazából idehaza is elég sokan élnek árvízveszélyes helyen. Globálisan persze sokkal rosszabb a helyzet, ráadásul nemcsak a természetes szaporulat miatt nő az ilyen területek lakossága, hanem azért is, mert jó páran odaköltöznek.

Tegnap a Nature magazinban jelent meg egy tanulmány, amelynek szerzői műholdképek alapján vizsgálták meg, hogyan változott olyan területek lakossága, amelyet korábban elöntött a víz. Összesen 106 országban 913, 2000 és 2018 közötti nagy árvíz – amelyek között folyamiak és tengeri viharok által okozottak is voltak – 2,23 millió négyzetkilométeres területét, az ott élő emberek számának változását vizsgálták meg 2000 és 2015 között.

Az eredmények túlzás nélkül megdöbbentők, ugyanis a lakosság számának növekedése ezeken a helyeken tízszer nagyobb a korábban gondoltnál. Ahogy a tanulmány vezető szerzője, az Arizonai Egyetemen dolgozó Beth Tellman a Washington Postnak elmondta, a korábbi becslések két százalékra tették ezt a gyarapodást, a valós szám azonban 20-24 százalék közötti. Ez kétszer olyan gyors tempó, mint ahogyan közben a világ népessége nőtt.

A szóban forgó területeken a lakosság számának növekedése akár a 86 milliót is elérheti.*A becslés alsó határa 58 millió. Több mint felük Indiában él – közel 45 millióan –, további több mint 14 millió ember pedig Bangladesben. Nem mindenhol volt jellemző ugyanakkor a növekedés, Srí Lankán és Oroszországban például csökkent az árvízveszélyes területeken élők száma.

A fenti adatok ráadásul valószínűleg inkább alulbecslik a problémát. A szóban forgó műhold ugyanis napi két felvételt készít, így jó eséllyel elmulasztja azokat a villámárvizeket, amelyek az utóbbi években Magyarországon is egyre jellemzőbbek, és jókora károkat képesek okozni. Emellett nem lát át vastag felhőzeten – ami pedig ugye elég gyakran fordul elő nagy árvizek idején –, 250 méteres felbontása pedig a városi árvizek azonosítását teszi nehézzé. Összesen a szerző szerint kétezer árvízi eseményről nem volt műholdkép.

Ha az emberek árvízveszélyes területre költöznek, akkor előbb-utóbb elárasztja a lakóhelyüket a víz, ez csak idő kérdése. Ez nemcsak a házukat vagy lakásukat, hanem az életüket is veszélyezteti, emellett a gazdasági fejlődést hosszú távon is visszaveti

– mondta Tellman az amerikai lapnak. A vizsgált területeket átlagosan háromszor öntötte el a víz 2000 és 2018 között, azaz átlag hatévente egyszer.

Ő és kutatótársai azzal nem foglalkoztak a tanulmányban, hogy miért költöznek ilyen helyekre az emberek, de szerinte az egyik ok a városi központok természetes vonzereje, a másik pedig, hogy az árvízveszélyes területeken – főleg a fejlődő országokban – olcsóbbak az ingatlanok. A klímaváltozással és a népesség növekedésével ez a probléma minden bizonnyal még súlyosabb lesz, Tellman becslése szerint 2030-ig további 179 millió ember lesz érintett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉszre sem vesszük, hogy egy komoly árvíz akkora kiesést okozhat, mint tavaly a járvány a turizmusbanA természeti katasztrófák egyre sűrűbbek Magyarországon, és egyre jobban oda kellene figyelni rájuk a gazdasági tervezéskor - írják elemző szerzőink a saját kutatásaikra alapozva.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ árvíz india klímaváltozás kutatás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. december 4. 15:31 Közélet, Világ

Nem tud úgy táncolni Ukrajna, ahogy Orbán Viktor fütyül

Eddig nem volt sapka az ukránokon, de az sem számít, hogy most már van.

Mészáros R. Tamás
2023. december 4. 04:34 Vállalat, Világ

Korea is kipróbálta Matolcsy csodafegyverét, de több kárt hozott, mint hasznot

Dél-Korea 2017 után jelentősen növelte a kkv-k állami hitelezését, de az olcsó hitelek hatására romlott a vállalkozások teljesítménye.

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.

Debreczeni Anna
2023. december 5. 08:48 Élet, Támogatói tartalom

Csaknem egyhavi nettó átlagkeresetet költünk magánegészségügyi ellátásra évente, pedig volna olcsóbb megoldás

Magyarországon csak a lakosság 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással.

Avatar
2023. december 4. 16:22 Közélet

Az MVM innovációja miatt ugrott meg az átalányt fizető gázfogyasztók számlája

Számos átalány fizetést/egyenletes részszámlázást választó háztartás nem érti, miért kaptak kiugró összegű számlákat a 2023-24 első hónapjaiban, miközben várható fogyasztásuk, a számláikban szereplő átalány mennyisége nem nő, esetleg még csökken is.