Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. január 28. 09:45 Élet, Világ

A lecsúszó településeket megmenthetik az odaköltöző távmunkások

A városok magas ingatlanárainak és a távmunka terjedésének következtében kedvezőbb helyzetbe kerülhet számos, eddig kevéssé vonzó kisebb település. Bár a jelenség nem új, az elmúlt egy évben minden korábbinál aktuálisabb lett, hiszen rengetegen álltak át a járvány miatt otthoni munkavégzésre, miközben a lakhatási nehézségek egyre szélesebb rétegeket érintenek. A Bloomberg cikke szerint már kezdenek kibontakozni olyan szervezett kezdeményezések is, amelyek abban segítenek, hogy a távmunkások és az őket szívesen befogadó települések minél könnyebben egymásra találjanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit tehetünk a lakhatási válság ellen?Budapesten olyan magas szintre emelkedtek a bérleti díjak, hogy azok a jelenlegi jövedelmekből csak többek összeköltözésével és más költségek drasztikus visszafogásával kigazdálkodhatók.

Az Egyesült Államokban ingatlanpiaci szolgáltatásokkal foglalkozó Common például a távmunkás életmódhoz megfelelő épület-beruházásokat is kínál, és a helyszíneket egy pályázattal választotta ki. A felhíváson öt olyan város aratott sikert, amelyeket elkerültek az elmúlt években sikeres technológiai cégek. Közös bennük továbbá, hogy viszonylag olcsó a lakhatás, és nem várható, hogy egyhamar felpezsdüljön a helyi gazdaság.

Persze jelentős különbségek is vannak a kiválasztott települések között. New Orleans gazdasága jelenleg döntően a turizmusra épül, amit a városvezetés reményei szerint a projekt jóvoltából több lábra lehetne állítani.

Betonville-ben található ugyan a Walmart üzletlánc székhelye, de a saját magát a hegyi kerékpárosok fővárosaként emlegető település a távmunkások odacsábításában lehetőséget lát a környékbeli aktív kikapcsolódási lehetőségek népszerűsítésére. Hasonló okokból jelentkezett a programba Ogden is, ahol sípályák találhatók, Rocky Mount és Rochester pedig az elmúlt évtizedekben komoly munkáltatókat veszített, a hajdanán jóllétben élő települések többek között a bőségesebb években felhalmozott kulturális tőkét próbálnák most menteni és kamatoztatni a távmunkások odacsalogatásával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOtthon tényleg senki sem kreatív, vagy csak ürügyet keresnek a cégek?Már körvonalazódik, hogy hogyan fogunk a járvány után dolgozni, azonban az új technológiákkal még a cégek is csak kísérleteznek.

A program során épülő távmunka-központok kialakításához és népszerűsítéséhez hozzájáruló Common vezetője szerint nem elég pusztán anyagi előnyökkel kecsegtetni az újonnan betelepülő lakosokat, hanem kulcsfontosságú a megfelelő környezet kialakítása is. Ehhez pedig a településeknek egészen más lépéseket kell tenniük, mint amikor új munkahelyeket létesítő vállalatokért versengenek. A távmunkások megszólításának receptje még nem igazán ismert, mindenesetre az idei év végétől megkezdődnek a beruházások.

Élet Világ Amerika otthoni munka távmunka település város Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.

Katona Hajnalka
2022. január 17. 17:04 Élet

Ha hiteles az érvelés, még a leginkább elutasító országokban is könnyen lehet növelni a másság elfogadását

Az emberek azonban külön kérdésnek tartják a gazdasági és a társadalmi egyenlőséget.

Hobot Péter
2022. január 14. 11:17 Adat, Élet

Kevesen gondolják, hogy milyen sokba kerül a magyar állam működése

Két hét alatt kétezer olvasónk töltötte ki a szilveszterkor közzétett játékunkat, ahol a költségvetés főbb tételeit lehetett megtippelni azok nagysága alapján.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. január 19. 06:35 Adat, Világ

Mindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosítás

Alig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.

Török Zoltán
2022. január 18. 15:59 Közélet

Egyre közelebb van, amikor már nem egészségügyi válsághelyzetként tekintünk a járványra

Bizonytalanság és kiszámíthatatlanság – talán ez a két jelző írja le legtalálóbban az elmúlt két évet, és nem lehetünk biztosak benne hogy 2022 mást hoz.

Hajdu Miklós
2022. január 18. 06:19 Adat

Itt az omikron, de Magyarország nem szigorít – kellene?

Megvizsgáltuk az óvintézkedések és az átoltottság összefüggését a járvány erősségével: az oltások számítanak igazán, de a szigorítások sem közömbösek.