Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. január 28. 09:45 Élet, Világ

A lecsúszó településeket megmenthetik az odaköltöző távmunkások

A városok magas ingatlanárainak és a távmunka terjedésének következtében kedvezőbb helyzetbe kerülhet számos, eddig kevéssé vonzó kisebb település. Bár a jelenség nem új, az elmúlt egy évben minden korábbinál aktuálisabb lett, hiszen rengetegen álltak át a járvány miatt otthoni munkavégzésre, miközben a lakhatási nehézségek egyre szélesebb rétegeket érintenek. A Bloomberg cikke szerint már kezdenek kibontakozni olyan szervezett kezdeményezések is, amelyek abban segítenek, hogy a távmunkások és az őket szívesen befogadó települések minél könnyebben egymásra találjanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit tehetünk a lakhatási válság ellen?Budapesten olyan magas szintre emelkedtek a bérleti díjak, hogy azok a jelenlegi jövedelmekből csak többek összeköltözésével és más költségek drasztikus visszafogásával kigazdálkodhatók.

Az Egyesült Államokban ingatlanpiaci szolgáltatásokkal foglalkozó Common például a távmunkás életmódhoz megfelelő épület-beruházásokat is kínál, és a helyszíneket egy pályázattal választotta ki. A felhíváson öt olyan város aratott sikert, amelyeket elkerültek az elmúlt években sikeres technológiai cégek. Közös bennük továbbá, hogy viszonylag olcsó a lakhatás, és nem várható, hogy egyhamar felpezsdüljön a helyi gazdaság.

Persze jelentős különbségek is vannak a kiválasztott települések között. New Orleans gazdasága jelenleg döntően a turizmusra épül, amit a városvezetés reményei szerint a projekt jóvoltából több lábra lehetne állítani.

Betonville-ben található ugyan a Walmart üzletlánc székhelye, de a saját magát a hegyi kerékpárosok fővárosaként emlegető település a távmunkások odacsábításában lehetőséget lát a környékbeli aktív kikapcsolódási lehetőségek népszerűsítésére. Hasonló okokból jelentkezett a programba Ogden is, ahol sípályák találhatók, Rocky Mount és Rochester pedig az elmúlt évtizedekben komoly munkáltatókat veszített, a hajdanán jóllétben élő települések többek között a bőségesebb években felhalmozott kulturális tőkét próbálnák most menteni és kamatoztatni a távmunkások odacsalogatásával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOtthon tényleg senki sem kreatív, vagy csak ürügyet keresnek a cégek?Már körvonalazódik, hogy hogyan fogunk a járvány után dolgozni, azonban az új technológiákkal még a cégek is csak kísérleteznek.

A program során épülő távmunka-központok kialakításához és népszerűsítéséhez hozzájáruló Common vezetője szerint nem elég pusztán anyagi előnyökkel kecsegtetni az újonnan betelepülő lakosokat, hanem kulcsfontosságú a megfelelő környezet kialakítása is. Ehhez pedig a településeknek egészen más lépéseket kell tenniük, mint amikor új munkahelyeket létesítő vállalatokért versengenek. A távmunkások megszólításának receptje még nem igazán ismert, mindenesetre az idei év végétől megkezdődnek a beruházások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Amerika otthoni munka távmunka település város Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.