Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. december 4. 10:59 Világ

Nem nagyon tudja megmagyarázni a svéd helyzetet a svéd járványügyi hatóság

Anders Tegnell, Svédország első számú járványügyi szakértője, a koronavírus elleni védekezés egyik irányítója és fő döntéshozója egyre kínosabb helyzetbe kerül. Csütörtök este egy tévéinterjúban lényegében nem tudott érdemben válaszolni arra a kérdésre, hogy a szomszédos Norvégiában és Finnországban miért sokkal jobb minden fontos járványügyi mutató.

A WHO adatai szerint a járványban eddig 7 ezer svéd lakos vesztette életét, a norvégok ezzel szemben 351, a finnek pedig 408 halálozásnál járnak. A számok népesség arányosan sem jók, a halálozás Svédországban 1  millió lakosra vetítve közel 700 fő, míg Norvégiában körülbelül 60, Finnországban pedig 70 fő.

Mindez azért furcsa, mert a skandináv országokat általában azonos társadalmi, kulturális és gazdasági mutatók jellemzik (Dánia 1 millió főre vetített haláleseteinek száma 150 körül van, ami még mindig sokkal jobb a svéd adatnál).

Emlékezetes, hogy Svédország – Tegnell irányításával – a járvány első hullámában csak lazább, önkéntességen alapuló szigorításokat alkalmazott. A gazdaság nem állt le teljesen, de a járvány második hulláma ugyanúgy megjelent, mint más országokban.

Tegnell most azt mondja, hogy “európai perspektívából nézve” Norvégia és Finnország kivételnek számít, Svédország számai pedig a többi európai országhoz hasonlóak, de hogy ennek mi az oka, azt egyelőre nem tudja megmagyarázni.

Azzal érvelt, hogy a szigorítások hatását nehéz egyértelműen megjósolni, mert vannak olyan európai példák, ahol az első hullámban teljesen leálltak, mégis magas a halálozások száma. Szerinte csak évek múlva lehet majd utólag meghatározni, hogy melyik intézkedések lettek volna a legjobbak.

Svédországban december 7-től távoktatásra állnak át a középiskolák, egészen a félév végéig. A szociáldemokrata kormány támogatottsága az elmúlt hat hónapban majdnem 5 százalékkal esett, és jelenleg már 30 százalék alatt van.

Világ Anders Tegnell halálozás járvány Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2021. július 29. 08:57 Világ

A csehek negyedének nincs egy hónapra elegendő megtakarítása sem

Hozzánk hasonlóan megtakarítási problémákkal küszködik a cseh háztartások jelentős része, hiába magasabbak a megtakarítási ráták.

Avatar
2021. július 28. 16:11 Világ

Most már az EU is azt mondja, hogy a klímaválságra nincs csodaszer, alkalmazkodnunk kell

Az unió nemrég elfogadott adaptációs stratégiája ambiciózus, de kérdés, hogy elég ambiciózus-e? A Green Policy Center elemzése erre keresi a választ.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. július 29. 16:15 Élet

Száz év és egy nap kellett ahhoz, hogy a világ egyik legfontosabb gyógyszerének piacán árverseny induljon

Melyik inzulint kéri, a drágábbat vagy az olcsóbbat? - ezt a kérdést eddig nem tehette fel a patikus, de most már nem kizárt, hogy egyszer ilyen is lesz.

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2021. július 29. 05:19 Közélet

A melegellenes retorikával akár új szavazókat is próbálhat szerezni magának a Fidesz

A magyar szavazók 15 százaléka nem fideszes, de ellenzi a melegek jogegyenlőségét. Ők és a hezitáló fideszesek lehetnek az LMBTQ-ellenes fordulat precíziós célpontjai.

Hajdu Miklós
2021. július 28. 06:06 Vállalat

Nagyon erős következő évvel pattanna vissza a Budapest Park, miután megtizedelte a járvány

Annyi külföldi koncertet kellett elhalasztani, hogy ha ezt mind bepótolják, akkor rendkívül erős szezon jöhet össze.