Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. december 4. 10:59 Világ

Nem nagyon tudja megmagyarázni a svéd helyzetet a svéd járványügyi hatóság

Anders Tegnell, Svédország első számú járványügyi szakértője, a koronavírus elleni védekezés egyik irányítója és fő döntéshozója egyre kínosabb helyzetbe kerül. Csütörtök este egy tévéinterjúban lényegében nem tudott érdemben válaszolni arra a kérdésre, hogy a szomszédos Norvégiában és Finnországban miért sokkal jobb minden fontos járványügyi mutató.

A WHO adatai szerint a járványban eddig 7 ezer svéd lakos vesztette életét, a norvégok ezzel szemben 351, a finnek pedig 408 halálozásnál járnak. A számok népesség arányosan sem jók, a halálozás Svédországban 1  millió lakosra vetítve közel 700 fő, míg Norvégiában körülbelül 60, Finnországban pedig 70 fő.

Mindez azért furcsa, mert a skandináv országokat általában azonos társadalmi, kulturális és gazdasági mutatók jellemzik (Dánia 1 millió főre vetített haláleseteinek száma 150 körül van, ami még mindig sokkal jobb a svéd adatnál).

Emlékezetes, hogy Svédország – Tegnell irányításával – a járvány első hullámában csak lazább, önkéntességen alapuló szigorításokat alkalmazott. A gazdaság nem állt le teljesen, de a járvány második hulláma ugyanúgy megjelent, mint más országokban.

Tegnell most azt mondja, hogy “európai perspektívából nézve” Norvégia és Finnország kivételnek számít, Svédország számai pedig a többi európai országhoz hasonlóak, de hogy ennek mi az oka, azt egyelőre nem tudja megmagyarázni.

Azzal érvelt, hogy a szigorítások hatását nehéz egyértelműen megjósolni, mert vannak olyan európai példák, ahol az első hullámban teljesen leálltak, mégis magas a halálozások száma. Szerinte csak évek múlva lehet majd utólag meghatározni, hogy melyik intézkedések lettek volna a legjobbak.

Svédországban december 7-től távoktatásra állnak át a középiskolák, egészen a félév végéig. A szociáldemokrata kormány támogatottsága az elmúlt hat hónapban majdnem 5 százalékkal esett, és jelenleg már 30 százalék alatt van.

Világ Anders Tegnell halálozás járvány Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. április 16. 15:15 Világ

Sok fontos ember kéri az amerikai elnököt, hogy tegyen valamit az ellen, hogy a gazdagabb országokon kívül alig oltanak

A gyógyszeripar részéről nagy Joe Bidenen a nyomás, hogy ne függessze fel az oltásokat védő szellemi tulajdonjogokat, de az is igaz, hogy elképesztően sok állami pénz ment az alapkutatásokba.

Torontáli Zoltán
2021. április 16. 10:11 Világ

Suttyomban minden magyar kamionos 25 százalék kedvezményt kap a német közúti bírságokból

A fuvarozásban sokszor hivatkozik egyenlő bánásmódra Németország, az egyik fontos hivatala azonban mégis elismeri, hogy ez nem mindig humánus.

Hajdu Miklós
2021. április 15. 09:49 Világ

Az adókedvezménytől a marihuánáig mindenféle jutalmakkal próbálják oltásra késztetni az embereket

Sok példa van már a gyerekeknél jól bevált módszer alkalmazására, miszerint az oltásért ajándék jár.

Fontos

Fabók Bálint
2021. április 15. 14:41 Adat, Közélet

A fideszes szavazók 89 százaléka, az ellenzékiek 58 százaléka nincs tisztában a valós járványhelyzettel

Magyarország helyzete rendkívüli a járványban: halálozásban és átoltottságban is a top 10-ben vagyunk. A lakosság többsége azonban csak az egyikkel van tisztában.

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2021. április 15. 06:48 Pénz

Jól hangzik az 50 százalékos állami támogatás napelemre, csak nem biztos, hogy megéri igénybe venni

Roham indult a napelemes ingyenpénzért, de ha elkezd valaki alaposan számolni, akkor hamar rájön, hogy hosszú távon a konstrukcióval nem feltétlenül jár jól.

Váczi István
2021. április 14. 17:15 Adat

Szinte már az összes kínai vakcinát beadták Magyarországon

A Pfizer és a Moderna beadási aránya a Sinopharménál is magasabb, de ez nem meglepő. Az utóbbi napok híreinek hatása akkor lesz lemérhető, amikor újabb szállítmányok érkeznek majd a kínai vakcinából.