Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 27. 12:48 Világ

A temetkezési vállalkozók nem profitálnak a járványból Lengyelországban

A legtöbb európai országhoz hasonlóan októbertől kezdve Lengyelországban is emelkedni kezdett a halálozások száma, a jelek szerint azonban ebből az az egyetlen ágazat sem tud nyereségre szert tenni, amelyre ilyenkor a legtöbben gondolnak: a temetkezési vállalkozók.

Ahogy a visegrádi országok járványhelyzetét bemutató sorozatunk legutóbbi részéből kiderült, jelenleg a lengyel járványhelyzet tűnik a leginkább aggasztónak. (Igaz, az azóta eltelt két nap adatai alapján a hazai összkép is sokat romlott). Az egymillió lakosra jutó napi új halálesetek számában nagyjából egy hete húztak el a lengyel adatok a magyarok mellett, és a különbség azóta csak nőtt.

Ahogy a Rzechpospolita írja, a forgalom növekedését természetesen érzik a temetkezési vállalkozók, de nem csak azért nem örülnek ennek, mert nem illik. „Az ágazatban mindenki azt szeretné, ha visszatérne a járvány előtti helyzet” – mondta a napilapnak az egyik legnagyobb ágazati cég tulajdonosa.

Az utóbbi hetekben a szektor cégei alig bírják a munkát, a temetkezési vállalatok kamarájának elnöke szerint azonban a bevételek hasonlóan alakulnak majd a tavalyihoz, a nyereségesség pedig még csökkenhet is. Ennek egyik oka a költségek növekedése: a gumikesztyűk a korábbi ötszörösére-hatszorosára drágultak, és sokkal többe kerülnek a fertőtlenítőszerek is, miközben a járvány elleni védekezés miatt többet kell belőlük használni.

A másik ok, hogy most a hozzátartozók kevesebbet költenek a temetésekre, mint korábban. Különösen igaz ez a koronavírusban elhunytakra, akiket a szabályok szerint nem szabad átöltöztetni, mielőtt koporsóba teszik őket. A fertőzéstől való félelem és a korlátozások miatt sokkal kevesebben vesznek részt egy-egy temetésen, mint a járvány előtt, így virágokra és gyertyákra is jóval kevesebben költenek.

A már idézett vállalkozó arról számolt be, hogy náluk augusztusban egy temetés átlagos költsége kicsit több mint 3900 zloty (nagyjából 315 ezer forint) volt, ez most 2800 zlotyra (226 ezer forint) csökkent, főleg azért, mert olcsóbb koporsókat és kisebb koszorúkat választanak a hozzátartozók. A lengyel temetkezési szövetség elnöke ehhez azt fűzte hozzá, hogy normális időkben a temetéseknek van egyfajta státuszjelző hatása is a rokonok, barátok, ismerősök felé, most viszont a szűk körű szertartások miatt erre nincs mód, így költeni sem érdemes rá.

Mindezek mellett a vállalkozók már csak azért sem tudnak örülni a mostani helyzetnek, mert ha egyszer sikerül a járványt legyőzni, akkor a pandémia előtti szint alá esik majd a halálozások száma. Mint azt a magyar operatív törzs minden nap elmondja, a koronavírus elsősorban az idősek és krónikus betegek körében szedi áldozatait, és az első csoportba tartozók egy része járvány nélkül a következő néhány évben távozott volna az élők sorából. Vagyis a következő években minden bizonnyal kevesebb lesz a munka a temetkezési vállalkozók számára, ami válságot vetít elő az ágazatban.

A temetési költségek ügye idehaza eddig politikai kontextusban került elő: Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti képviselője felszólította a kormányt, hogy vállalja el a koronavírusos elhunytak temetésének több tízezer forintra rúgó többletköltségét. A Demokratikus Koalíció pedig a temetések áfájának 5 százalékra csökkentését vetette fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz év üzlete nem is a maszkban, hanem a gumikesztyűben vanNem lehet annyit gyártani, amennyit többszörös áron el ne lehetne azonnal adni. Beszerzésnél a kórházaknak nem sok esélye van a tőkeerős ipari üzemekkel szemben.

Világ járvány koronavírus Lengyelország temetés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2021. január 18. 17:18 Világ

Nem elég, hogy méregdrágák, már lepakolni is alig tudják a konténereket a kikötőkben

Idén tovább nőtt a Kínából induló tengeri fuvarozás költsége, ráadásul a legnagyobb amerikai és európai kikötők nem is képesek egyből fogadni a beérkező hajókat.

Váczi István
2021. január 18. 12:57 Világ

224 milliárd maszk exportja hajtotta tavaly a kínai gazdaságot

Felülmúlta a várakozásokat a kínai gazdaság növekedése, a ma közzétett adatok szerint az utolsó negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a kibocsátás az egy évvel korábbihoz képest.

Kasnyik Márton
2021. január 17. 06:29 Világ

Öt dolog, amit a Trump-korszakból tanultam

Őrült Királyként, saját hazugságaiba gabalyodva fejezi be elnökségét, de már korábban is kemény tanulságokkal szolgált Donald Trump politikai pályafutása.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 18. 06:32 Közélet

A beoltások felpörgetését tényleg nem a magyar ellátórendszer kapacitásai nehezítik

Ha a számokat nézzük, az ellátórendszer korlátai nem látszanak, a szűk keresztmetszet egyelőre az, hogy nincs elég oltás, és sokan nem is akarják felvenni.

Avatar
2021. január 17. 16:25 Élet

Nemcsak anyagiakban, de boldogságérzetben is egyre jobban szétszakad a társadalom

A jövedelem természetesen befolyásolja a boldogságérzetet, de összességében inkább az számít, hogy milyen az ember társadalmi státusza, és ez is szétszakadóban van.

Bucsky Péter
2021. január 16. 16:19 Adat, Élet

Vagy kinyírta, vagy a feketepiacra tolta a koronavírus a dohányzás jelentős részét

A szigorú járványügyi szabályok alatt akár tizedével is csökkent a cigarettavásárlás, de a feketepiac szerepe növekedhetett.