Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 27. 12:48 Világ

A temetkezési vállalkozók nem profitálnak a járványból Lengyelországban

A legtöbb európai országhoz hasonlóan októbertől kezdve Lengyelországban is emelkedni kezdett a halálozások száma, a jelek szerint azonban ebből az az egyetlen ágazat sem tud nyereségre szert tenni, amelyre ilyenkor a legtöbben gondolnak: a temetkezési vállalkozók.

Ahogy a visegrádi országok járványhelyzetét bemutató sorozatunk legutóbbi részéből kiderült, jelenleg a lengyel járványhelyzet tűnik a leginkább aggasztónak. (Igaz, az azóta eltelt két nap adatai alapján a hazai összkép is sokat romlott). Az egymillió lakosra jutó napi új halálesetek számában nagyjából egy hete húztak el a lengyel adatok a magyarok mellett, és a különbség azóta csak nőtt.

Ahogy a Rzechpospolita írja, a forgalom növekedését természetesen érzik a temetkezési vállalkozók, de nem csak azért nem örülnek ennek, mert nem illik. „Az ágazatban mindenki azt szeretné, ha visszatérne a járvány előtti helyzet” – mondta a napilapnak az egyik legnagyobb ágazati cég tulajdonosa.

Az utóbbi hetekben a szektor cégei alig bírják a munkát, a temetkezési vállalatok kamarájának elnöke szerint azonban a bevételek hasonlóan alakulnak majd a tavalyihoz, a nyereségesség pedig még csökkenhet is. Ennek egyik oka a költségek növekedése: a gumikesztyűk a korábbi ötszörösére-hatszorosára drágultak, és sokkal többe kerülnek a fertőtlenítőszerek is, miközben a járvány elleni védekezés miatt többet kell belőlük használni.

A másik ok, hogy most a hozzátartozók kevesebbet költenek a temetésekre, mint korábban. Különösen igaz ez a koronavírusban elhunytakra, akiket a szabályok szerint nem szabad átöltöztetni, mielőtt koporsóba teszik őket. A fertőzéstől való félelem és a korlátozások miatt sokkal kevesebben vesznek részt egy-egy temetésen, mint a járvány előtt, így virágokra és gyertyákra is jóval kevesebben költenek.

A már idézett vállalkozó arról számolt be, hogy náluk augusztusban egy temetés átlagos költsége kicsit több mint 3900 zloty (nagyjából 315 ezer forint) volt, ez most 2800 zlotyra (226 ezer forint) csökkent, főleg azért, mert olcsóbb koporsókat és kisebb koszorúkat választanak a hozzátartozók. A lengyel temetkezési szövetség elnöke ehhez azt fűzte hozzá, hogy normális időkben a temetéseknek van egyfajta státuszjelző hatása is a rokonok, barátok, ismerősök felé, most viszont a szűk körű szertartások miatt erre nincs mód, így költeni sem érdemes rá.

Mindezek mellett a vállalkozók már csak azért sem tudnak örülni a mostani helyzetnek, mert ha egyszer sikerül a járványt legyőzni, akkor a pandémia előtti szint alá esik majd a halálozások száma. Mint azt a magyar operatív törzs minden nap elmondja, a koronavírus elsősorban az idősek és krónikus betegek körében szedi áldozatait, és az első csoportba tartozók egy része járvány nélkül a következő néhány évben távozott volna az élők sorából. Vagyis a következő években minden bizonnyal kevesebb lesz a munka a temetkezési vállalkozók számára, ami válságot vetít elő az ágazatban.

A temetési költségek ügye idehaza eddig politikai kontextusban került elő: Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti képviselője felszólította a kormányt, hogy vállalja el a koronavírusos elhunytak temetésének több tízezer forintra rúgó többletköltségét. A Demokratikus Koalíció pedig a temetések áfájának 5 százalékra csökkentését vetette fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz év üzlete nem is a maszkban, hanem a gumikesztyűben vanNem lehet annyit gyártani, amennyit többszörös áron el ne lehetne azonnal adni. Beszerzésnél a kórházaknak nem sok esélye van a tőkeerős ipari üzemekkel szemben.

Világ járvány koronavírus Lengyelország temetés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. február 26. 10:56 Élet, Világ

Mi vezérli a nagyon óvatosan vásárló, minimalista életet élőket?

Egy angol kutatás szerint nem a környezetvédelem és a fenntartható jövő a legfőbb hajtóerő, hanem a boldogabb élet.

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 09:49 Élet, Világ

Elkezdődött a huzavona az egységes európai oltásigazolásról

A görögök, a spanyolok és a légitársaságok nagyon sürgetik, a franciák és a németek nem annyira, és rengeteg a nyitott kérdés.

Torontáli Zoltán
2021. február 24. 11:07 Élet, Világ

A világ összes szennyvizének már fele tisztítókba folyik, de van hova fejlődni

A maradék 50 százalék felhasználása jóval nehezebb feladat, mert a tőkeszegény fejlődő világban keletkezik.

Fontos

Avatar Avatar
2021. február 28. 12:17 Élet

Érdemes-e pénzt fektetni az ingyenes felsőoktatásba?

A Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában Joshua Angrist arra hozott példát, hogy milyen kutatási eredmény lehet érdekes a politikai döntéshozók számára is.

Kasnyik Márton
2021. február 28. 07:00 Pénz

Valamit mondani próbál nekünk a pénzügyi piac a járvány utáni világról

Gond van a világ pénzügyi rendszerének egyik legfontosabb alapkövével. Nem kizárt, hogy búcsút mondhatunk a 2010-es évek világának, és ez sokakat elbizonytalanít.

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.