Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. november 25. 14:52 Adat

Visszaszorulóban a járvány a cseheknél, idehaza is lassult a vírus terjedése

Biztatóan alakul a visegrádi országokban a napi új koronavírusos esetek hétnapos mozgóátlaga. A fordulat első jelei mostanra Magyarországon is látszanak, a régió többi országában pedig már az esetszámok stabil csökkenéséről beszélhetünk. A november elején még messze a legkedvezőtlenebb helyzetben lévő Csehországban az elmúlt három hétben harmadára esett a naponta regisztrált betegszám, jelenleg a lengyelekért aggódhatunk a leginkább.

Igaz, a pozitív mintavételek aránya a régióban mindenütt sokszorosan meghaladja az ötszázalékos határértéket, tehát a napi esetszámok alapján a járvány terjedését vélhetően továbbra is messze alulbecsüljük. Lengyelország kivételével – ahol továbbra is majdnem minden második vizsgálat pozitív eredményre vezet – a pozitív tesztek arányának alakulása is okot adhat némi optimizmusra, Csehországban legalábbis biztosan, és Magyarországon is a javulás jelei látszanak november közepe óta. (Szlovákiában még a hétnapos mozgóátlagok is erősen hullámzanak, valószínűleg a novemberi hétvégéken lebonyolított átfogó tesztprogramok miatt.)

A tesztelés hiányosságai miatt továbbra is érdemes inkább a halálozási adatokat figyelni, még ha a végzetes kimenetelű esetek száma némi késéssel követi is a járvány lefutását. A fertőzéssel kapcsolatos halálozások száma továbbra is csak Csehországban csökken. Ehhez képest Magyarországon és Szlovákiában egyelőre a növekedés ütemének lassulása látható, Lengyelországban pedig még az is kérdéses, hogy sikerült-e fékezni a mutató meredek felfutásán.

A járványt fékező intézkedések szigorúságát mérő Stringency Index szerint – amelynek magasabb értékei a keményebb szabályokra utalnak – mintegy háromhetes késéssel Magyarország is felzárkózott a többi visegrádi országhoz a lezárások tekintetében a november 11-én hatályossá vált rendeletekkel. (Persze az index hasonló értékei korántsem jelentik azt, hogy mindenhol egyforma intézkedések lennének érvényben, ahogy azok betartásában, betartatásában is lehetnek különbségek.) Csehországban pedig már elkezdődött az óvatos újranyitás, az éjszakai kijárási tilalom az eddigi 21 óra helyett 23 órától kezdődik, az üzletek nyitva tartása változik, az általános iskolások visszamehetnek az iskolákba, valamint a közép- és felsőfokú iskolarendszerben is lehetővé válik a személyes oktatás bizonyos órák, kurzusok esetében.

A cseh adatok alapján a keményebb korlátozások meglépése után három-hat héttel várható fordulat a járványstatisztikákban, azonban Szlovákia, de különösen Lengyelország példái óva intenek a messzemenő következtetésektől: ezen országokban egyelőre az október közepe-vége óta érvényben lévő intézkedések ellenére sem következett még be egyértelmű javulás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem úgy szakadt ketté Európa a járványstatisztikák szerint, ahogy vártuk volnaVilágosan elkülönül a nyugati és a keleti-balkáni csoport. Pedig alaphelyzetben sok ember mozog a két országcsoport között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 koronavírus tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.