Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. november 25. 14:52 Adat

Visszaszorulóban a járvány a cseheknél, idehaza is lassult a vírus terjedése

Biztatóan alakul a visegrádi országokban a napi új koronavírusos esetek hétnapos mozgóátlaga. A fordulat első jelei mostanra Magyarországon is látszanak, a régió többi országában pedig már az esetszámok stabil csökkenéséről beszélhetünk. A november elején még messze a legkedvezőtlenebb helyzetben lévő Csehországban az elmúlt három hétben harmadára esett a naponta regisztrált betegszám, jelenleg a lengyelekért aggódhatunk a leginkább.

Igaz, a pozitív mintavételek aránya a régióban mindenütt sokszorosan meghaladja az ötszázalékos határértéket, tehát a napi esetszámok alapján a járvány terjedését vélhetően továbbra is messze alulbecsüljük. Lengyelország kivételével – ahol továbbra is majdnem minden második vizsgálat pozitív eredményre vezet – a pozitív tesztek arányának alakulása is okot adhat némi optimizmusra, Csehországban legalábbis biztosan, és Magyarországon is a javulás jelei látszanak november közepe óta. (Szlovákiában még a hétnapos mozgóátlagok is erősen hullámzanak, valószínűleg a novemberi hétvégéken lebonyolított átfogó tesztprogramok miatt.)

A tesztelés hiányosságai miatt továbbra is érdemes inkább a halálozási adatokat figyelni, még ha a végzetes kimenetelű esetek száma némi késéssel követi is a járvány lefutását. A fertőzéssel kapcsolatos halálozások száma továbbra is csak Csehországban csökken. Ehhez képest Magyarországon és Szlovákiában egyelőre a növekedés ütemének lassulása látható, Lengyelországban pedig még az is kérdéses, hogy sikerült-e fékezni a mutató meredek felfutásán.

A járványt fékező intézkedések szigorúságát mérő Stringency Index szerint – amelynek magasabb értékei a keményebb szabályokra utalnak – mintegy háromhetes késéssel Magyarország is felzárkózott a többi visegrádi országhoz a lezárások tekintetében a november 11-én hatályossá vált rendeletekkel. (Persze az index hasonló értékei korántsem jelentik azt, hogy mindenhol egyforma intézkedések lennének érvényben, ahogy azok betartásában, betartatásában is lehetnek különbségek.) Csehországban pedig már elkezdődött az óvatos újranyitás, az éjszakai kijárási tilalom az eddigi 21 óra helyett 23 órától kezdődik, az üzletek nyitva tartása változik, az általános iskolások visszamehetnek az iskolákba, valamint a közép- és felsőfokú iskolarendszerben is lehetővé válik a személyes oktatás bizonyos órák, kurzusok esetében.

A cseh adatok alapján a keményebb korlátozások meglépése után három-hat héttel várható fordulat a járványstatisztikákban, azonban Szlovákia, de különösen Lengyelország példái óva intenek a messzemenő következtetésektől: ezen országokban egyelőre az október közepe-vége óta érvényben lévő intézkedések ellenére sem következett még be egyértelmű javulás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem úgy szakadt ketté Európa a járványstatisztikák szerint, ahogy vártuk volnaVilágosan elkülönül a nyugati és a keleti-balkáni csoport. Pedig alaphelyzetben sok ember mozog a két országcsoport között.

Adat covid-19 koronavírus tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2021. január 26. 06:34 Adat, Közélet

Visszaesett a bevándorlás Magyarországra a koronavírus-járvány miatt

Az új munkavállalási engedélyek száma 8 százalékkal csökkent, de a nem uniós külföldi munkavállalók száma alig változott. Az itt tanuló diákok száma viszont közel ötödével eshetett.

Avatar
2021. január 25. 16:37 Adat, Közélet

Hiába termelünk többet, az ipar szerkezete és a forint gyengülése fékezi a felzárkózásunkat

Harminc éve dolgozunk azon, hogy elérjük az uniós átlagot, de lehet, hogy ehhez még harminc év kell.

Stubnya Bence
2021. január 24. 12:34 Adat

Egyre kevesebb a jelentkező, nagy fába vágja a fejszét az új agráregyetem

Az agrárképzésekre jelentkezők száma csaknem megfeleződött, miközben a felvettek száma is háromnegyedére esett.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. január 26. 13:24 Vállalat

Ilyen, amikor megmentenek egy céget Mészáros Lőrincnek a külföldi befektetőktől, áron alul

Ha Mészáros Lőrinc meg akar venni féláron és verseny nélkül egy nagy üzemet, akkor megveszi. Részletesen bemutatjuk egy példán, hogyan működik a folyamat szabályosan, olajozottan.

Kasnyik Márton
2021. január 25. 06:44 Közélet

A legszűkösebb erőforrásra lenne most szükség az oltókampányban: türelemre

Érdemes lemaradni az oltóversenyben, ha ettől kevesebben utasítják vissza a vakcinát? Néhány gyáron múlik az oltósiker.

Stubnya Bence
2021. január 23. 07:29 Podcast

Úgy dolgozunk, mint 1800 körül, de korántsem biztos, hogy ez így is marad

A történelmi tapasztalatok alapján hosszú időt és sok kísérletezést igényel, hogy a technológiai változásokhoz alkalmazkodni tudjon a cégek munkaszervezése. Juhász Réka a G7 Podcast e heti vendége.