Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 15. 10:06 Vállalat

Egy gumikesztyűket gyártó cég 274-szeresére növelte a nyereségét

Nincs túl sok ágazat, amely egy az egyben a koronavírus-járvány nyertesének nevezhető, de az egészségügyi védőfelszerelések gyártása ilyen. Bizonyítja ezt a Mercator Medical nevű lengyel vállalat, amely egyebek mellett gumikesztyűk előállításával foglalkozik.

A cég részvényeit jegyzik a varsói tőzsdén, és kedden tette közzé a harmadik negyedéves beszámolóját. Ebből az látszik, hogy a forgalma több mint a négyszeresére nőtt 2019 hasonló időszakához képest, és elérte a 608,2 millió zlotyt (jelenlegi árfolyamon több mint 49 milliárd forintot).

Ez sem rossz eredmény, de ami igazán megdöbbentő, az a nyereség növekedése. A cég a tavalyi harmadik negyedévben szerény 1,3 millió zloty adózott profitot ért el, most július és szeptember között viszont 356,2 milliót – ez pontosan 274-szeres növekedés.

Ezekből a számokból az is kiderül, hogy a vállalat nyereségrátája 58,6 százalék, ami még egy szoftvercégnél is kiemelkedő teljesítmény lenne, nemhogy egy hagyományos gyártó vállalat esetében. Ez jól mutatja, hogy a korábbihoz képest csillagászati áron tudta értékesíteni a termékeit.

Arra számítottunk, hogy a kesztyűk világpiaci árai mérséklődnek, és a harmadik negyedév egy részében valóban ezt tapasztaltuk. A járványhelyzet miatt azonban az árak tovább nőttek, így az előttünk álló időszak eredményeivel kapcsolatban is optimisták vagyunk

idézi a Business Insider lengyel kiadása a cég igazgatóságának egyik tagját. Emögött minden bizonnyal az áll, hogy míg nyáron a járvány visszaszorult szerte Európában, addig az ősz beköszöntével durva növekedésnek indultak a fertőzésszámok, vele együtt pedig a védőeszközök iránti kereslet is.

Mindez tükröződik a cég tőzsdei árfolyamában is. Az évet a vállalat részvényei 9,95 zlotyn kezdték, míg most, csütörtök délelőtt 638 zlotyn állnak, ami több mint 64-szeres növekedés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKezd kiderülni, hogyan lehet mégis keresni a koronavírus-oltásokonKorántsem egyértelmű, hogy a vakcinákkal a gyártók nagyot kaszálnak majd, egy dokumentum azonban arra utal, hogy meglehet a választóvonal a humanitárius segítség és az üzlet között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat egészségügy járvány koronavírus Lengyelország védőfelszerelés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.