Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 15. 10:06 Vállalat

Egy gumikesztyűket gyártó cég 274-szeresére növelte a nyereségét

Nincs túl sok ágazat, amely egy az egyben a koronavírus-járvány nyertesének nevezhető, de az egészségügyi védőfelszerelések gyártása ilyen. Bizonyítja ezt a Mercator Medical nevű lengyel vállalat, amely egyebek mellett gumikesztyűk előállításával foglalkozik.

A cég részvényeit jegyzik a varsói tőzsdén, és kedden tette közzé a harmadik negyedéves beszámolóját. Ebből az látszik, hogy a forgalma több mint a négyszeresére nőtt 2019 hasonló időszakához képest, és elérte a 608,2 millió zlotyt (jelenlegi árfolyamon több mint 49 milliárd forintot).

Ez sem rossz eredmény, de ami igazán megdöbbentő, az a nyereség növekedése. A cég a tavalyi harmadik negyedévben szerény 1,3 millió zloty adózott profitot ért el, most július és szeptember között viszont 356,2 milliót – ez pontosan 274-szeres növekedés.

Ezekből a számokból az is kiderül, hogy a vállalat nyereségrátája 58,6 százalék, ami még egy szoftvercégnél is kiemelkedő teljesítmény lenne, nemhogy egy hagyományos gyártó vállalat esetében. Ez jól mutatja, hogy a korábbihoz képest csillagászati áron tudta értékesíteni a termékeit.

Arra számítottunk, hogy a kesztyűk világpiaci árai mérséklődnek, és a harmadik negyedév egy részében valóban ezt tapasztaltuk. A járványhelyzet miatt azonban az árak tovább nőttek, így az előttünk álló időszak eredményeivel kapcsolatban is optimisták vagyunk

idézi a Business Insider lengyel kiadása a cég igazgatóságának egyik tagját. Emögött minden bizonnyal az áll, hogy míg nyáron a járvány visszaszorult szerte Európában, addig az ősz beköszöntével durva növekedésnek indultak a fertőzésszámok, vele együtt pedig a védőeszközök iránti kereslet is.

Mindez tükröződik a cég tőzsdei árfolyamában is. Az évet a vállalat részvényei 9,95 zlotyn kezdték, míg most, csütörtök délelőtt 638 zlotyn állnak, ami több mint 64-szeres növekedés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKezd kiderülni, hogyan lehet mégis keresni a koronavírus-oltásokonKorántsem egyértelmű, hogy a vakcinákkal a gyártók nagyot kaszálnak majd, egy dokumentum azonban arra utal, hogy meglehet a választóvonal a humanitárius segítség és az üzlet között.

Vállalat egészségügy járvány koronavírus Lengyelország védőfelszerelés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2021. január 23. 17:41 Vállalat

Otthon tényleg senki sem kreatív, vagy csak ürügyet keresnek a cégek?

Már körvonalazódik, hogy hogyan fogunk a járvány után dolgozni, azonban az új technológiákkal még a cégek is csak kísérleteznek.

Váczi István
2021. január 22. 17:15 Vállalat

Ötszáz európai boltját zárhatja be egy hazánkban is jelen lévő üzletlánc

A német sajtó szerint akár 500-at is bezárhat mintegy 2400 üzletéből a Douglas kozmetikai lánc a vásárlási szokások átalakulása miatt.

Váczi István
2021. január 21. 12:54 Vállalat

A világ legnagyobb akkumulátorgyárát építik meg Lengyelországban

Az LG Wroclaw mellett évi 100 gigawattórás kapacitású gyárat hoz létre, ahol 10 ezer ember dolgozik majd.

Fontos

Stubnya Bence
2021. január 23. 07:29 Podcast

Úgy dolgozunk, mint 1800 körül, de korántsem biztos, hogy ez így is marad

A történelmi tapasztalatok alapján hosszú időt és sok kísérletezést igényel, hogy a technológiai változásokhoz alkalmazkodni tudjon a cégek munkaszervezése. Juhász Réka a G7 Podcast e heti vendége.

Hajdu Miklós
2021. január 22. 15:37 Világ

Brit helyett holland egyetemek lehetnek a magyar diákok új kedvencei

A brexit után az eddigieknél jóval kedvezőtlenebb feltételekkel tanulhatnak csak az Európai Unióból érkező diákok a brit egyetemeken, ami a hallgatói kiválóság és sokszínűség szempontjából rossz hír számukra.

Avatar
2021. január 22. 12:19 Tech

A jövő aligha alapulhat kizárólag megújuló energiatermelésen

További technikai áttörések kellenek ahhoz, hogy végleg megszabaduljunk a fosszilis energiahordozók égetésétől.