Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 15. 10:06 Vállalat

Egy gumikesztyűket gyártó cég 274-szeresére növelte a nyereségét

Nincs túl sok ágazat, amely egy az egyben a koronavírus-járvány nyertesének nevezhető, de az egészségügyi védőfelszerelések gyártása ilyen. Bizonyítja ezt a Mercator Medical nevű lengyel vállalat, amely egyebek mellett gumikesztyűk előállításával foglalkozik.

A cég részvényeit jegyzik a varsói tőzsdén, és kedden tette közzé a harmadik negyedéves beszámolóját. Ebből az látszik, hogy a forgalma több mint a négyszeresére nőtt 2019 hasonló időszakához képest, és elérte a 608,2 millió zlotyt (jelenlegi árfolyamon több mint 49 milliárd forintot).

Ez sem rossz eredmény, de ami igazán megdöbbentő, az a nyereség növekedése. A cég a tavalyi harmadik negyedévben szerény 1,3 millió zloty adózott profitot ért el, most július és szeptember között viszont 356,2 milliót – ez pontosan 274-szeres növekedés.

Ezekből a számokból az is kiderül, hogy a vállalat nyereségrátája 58,6 százalék, ami még egy szoftvercégnél is kiemelkedő teljesítmény lenne, nemhogy egy hagyományos gyártó vállalat esetében. Ez jól mutatja, hogy a korábbihoz képest csillagászati áron tudta értékesíteni a termékeit.

Arra számítottunk, hogy a kesztyűk világpiaci árai mérséklődnek, és a harmadik negyedév egy részében valóban ezt tapasztaltuk. A járványhelyzet miatt azonban az árak tovább nőttek, így az előttünk álló időszak eredményeivel kapcsolatban is optimisták vagyunk

idézi a Business Insider lengyel kiadása a cég igazgatóságának egyik tagját. Emögött minden bizonnyal az áll, hogy míg nyáron a járvány visszaszorult szerte Európában, addig az ősz beköszöntével durva növekedésnek indultak a fertőzésszámok, vele együtt pedig a védőeszközök iránti kereslet is.

Mindez tükröződik a cég tőzsdei árfolyamában is. Az évet a vállalat részvényei 9,95 zlotyn kezdték, míg most, csütörtök délelőtt 638 zlotyn állnak, ami több mint 64-szeres növekedés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKezd kiderülni, hogyan lehet mégis keresni a koronavírus-oltásokonKorántsem egyértelmű, hogy a vakcinákkal a gyártók nagyot kaszálnak majd, egy dokumentum azonban arra utal, hogy meglehet a választóvonal a humanitárius segítség és az üzlet között.

Vállalat egészségügy járvány koronavírus Lengyelország védőfelszerelés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2020. október 23. 12:16 Adat, Vállalat

A külföldi tulajdonban lévő élelmiszeripari cégeink harmadannyi dolgozóval érnek el akkora profitot, mint a magyarok

A hazai élelmiszeriparban a méret meghatározó, a rengeteg kis magyar cég mellett kevés nagy külföldi van, de ezek jóval hatékonyabbak, és az exportképességük is sokkal jobb.

Torontáli Zoltán
2020. október 22. 14:55 Vállalat

A Procter&Gamble elkezdi kivezetni a samponos műanyag flakonokat

Helyette jön a sokkal kevesebb anyagból készült tasak, és az újrahasznosítható alumínium adagoló kombója.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?