Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 15. 10:06 Vállalat

Egy gumikesztyűket gyártó cég 274-szeresére növelte a nyereségét

Nincs túl sok ágazat, amely egy az egyben a koronavírus-járvány nyertesének nevezhető, de az egészségügyi védőfelszerelések gyártása ilyen. Bizonyítja ezt a Mercator Medical nevű lengyel vállalat, amely egyebek mellett gumikesztyűk előállításával foglalkozik.

A cég részvényeit jegyzik a varsói tőzsdén, és kedden tette közzé a harmadik negyedéves beszámolóját. Ebből az látszik, hogy a forgalma több mint a négyszeresére nőtt 2019 hasonló időszakához képest, és elérte a 608,2 millió zlotyt (jelenlegi árfolyamon több mint 49 milliárd forintot).

Ez sem rossz eredmény, de ami igazán megdöbbentő, az a nyereség növekedése. A cég a tavalyi harmadik negyedévben szerény 1,3 millió zloty adózott profitot ért el, most július és szeptember között viszont 356,2 milliót – ez pontosan 274-szeres növekedés.

Ezekből a számokból az is kiderül, hogy a vállalat nyereségrátája 58,6 százalék, ami még egy szoftvercégnél is kiemelkedő teljesítmény lenne, nemhogy egy hagyományos gyártó vállalat esetében. Ez jól mutatja, hogy a korábbihoz képest csillagászati áron tudta értékesíteni a termékeit.

Arra számítottunk, hogy a kesztyűk világpiaci árai mérséklődnek, és a harmadik negyedév egy részében valóban ezt tapasztaltuk. A járványhelyzet miatt azonban az árak tovább nőttek, így az előttünk álló időszak eredményeivel kapcsolatban is optimisták vagyunk

idézi a Business Insider lengyel kiadása a cég igazgatóságának egyik tagját. Emögött minden bizonnyal az áll, hogy míg nyáron a járvány visszaszorult szerte Európában, addig az ősz beköszöntével durva növekedésnek indultak a fertőzésszámok, vele együtt pedig a védőeszközök iránti kereslet is.

Mindez tükröződik a cég tőzsdei árfolyamában is. Az évet a vállalat részvényei 9,95 zlotyn kezdték, míg most, csütörtök délelőtt 638 zlotyn állnak, ami több mint 64-szeres növekedés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKezd kiderülni, hogyan lehet mégis keresni a koronavírus-oltásokonKorántsem egyértelmű, hogy a vakcinákkal a gyártók nagyot kaszálnak majd, egy dokumentum azonban arra utal, hogy meglehet a választóvonal a humanitárius segítség és az üzlet között.

Vállalat egészségügy járvány koronavírus Lengyelország védőfelszerelés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2020. november 25. 10:01 Vállalat

A budapesti reptérnek is fontos, hogy újra repülhet a Boeing elbaltázott típusa

Ha minden jól megy, januárban már Európában is repülhet a 737 Max, így ha a járványhelyzet is kedvezően alakul, a lengyel LOT újra előveheti itteni bővítési terveit.

Stubnya Bence
2020. november 24. 14:50 Vállalat

Nagy érvágás a szentgotthárdi Opelnek a benzinmotorok kivezetése, de valójában már évek óta lejtmenetben van a gyár

Mióta a francia PSA 2017-ben átvette a szentgotthárdi üzemet, 40 százalékkal csökkent a dolgozók száma.

Váczi István
2020. november 24. 12:48 Vállalat

Karácsonyi parti helyett bónuszt ad dolgozóinak sok lengyel cég

Míg korábban a lengyel vállalatok majdnem felénél volt év végi céges rendezvény, idén nem meglepő módon sokkal kevesebb helyen terveznek ilyesmit.

Fontos

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.

Bucsky Péter
2020. november 24. 06:54 Közélet

Elhagyják a vállalkozók Parragh kamaráját, de a NAV-végrehajtást nem ússzák meg

Miközben a zsugorodó tagságú kamarai rendszer elnöke könnyítésekért lobbizik a cégek számára, a tartozások behajtása a válságban sem szünetel.

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.