Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 17. 10:14 Élet, Világ

Csehország olyat szigorít holnaptól, hogy a boltosok teljesen kiakadtak

Szerdától újabb intézkedést léptetnek életbe Csehországban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében: azok a kereskedelmi egységek, amelyek még nyitva lehetnek, ezentúl egyszerre csak annyi vásárlót engedhetnek be a boltba, hogy mindenkinek jusson legalább 15 négyzetméternyi hely.

Az új szabályt hétfőn fogadták el Prágában, szerdától már érvényes is lesz, és a boltosokat a helyi sajtó szerint derült égből villámcsapásként érte az új helyzet (a szigorítás elvi lehetőségként már felmerült korábban, de arról nem volt szó, hogy azonnal be is vezetik). A 15 négyzetméteres szabályba a bolti alkalmazottak nem számítanak bele, de így is nagyon meg kell szűrni a vevőket, hiszen egy tipikusan 300 négyzetméter körüli diszkontban például egyszerre csak 20-an lehetnek majd bent.

A cseh kiskereskedők szakmai szervezetei egyrészt azt kifogásolják, hogy 36 óra alatt nem tudnak felkészülni az új helyzetre, másrészt azt mondják, hogy szerintük az óvintézkedés pont az ellenkező hatást is kiválthatja. A csúcsidőben üzleten kívül ragadó vásárlók ugyanis tumultust okozhatnak, és a boltok a tél beálltával várhatóan egyre türelmetlenebbül sorban álló vásárlók között aligha tudják majd fenntartani a kellő rendet. Kérdés például, hogyan kezelik majd a hidegben az időseket, a gyerekeket vagy akár a mozgássérülteket.

Azzal is érvel a szakma, hogy a kígyózó sorok láttán a vásárlók jelentős része a városokban elkezd bolyongani, olyan boltra vadászva, amelybe hamarabb bejuthat. A potenciális vevők 20-30 százalékát pedig ki sem tudják majd szolgálni, ami végső soron ahhoz vezet, hogy amikor az emberek bejutnak például egy élelmiszerboltba, akkor jóval többet fognak vásárolni. Ez egyrészt felhalmozás, amely logisztikai problémák elé állítja a boltokat, másrészt megnöveli az egy főre jutó vásárlási időt is, azaz tovább növeli az üzletek előtti várakozási időt.

Élet Világ bolt Csehország járvány szigorítás üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Avatar
2021. május 2. 18:01 Élet

Van megoldás a széthagyott közösségi rollerekre és biciklikre

Jól kialakított pontozórendszerrel és visszajelzéssel csökkenthető a nem megfelelő használat.

Torontáli Zoltán
2021. április 30. 12:40 Élet, Világ

Szicília az egy euróért kapható házak Mekkája lett

Újabb 900 ingatlannal bővült az egyébként sem szűkös kínálat.

Stubnya Bence
2021. április 29. 12:38 Élet, Világ

Beárazták a britek, hogy a természet mennyivel dobta meg a turisztikai bevételeket

2019-ben 7 milliárd fonttal. A természetet beárazva igyekszik előmozdítani a környezetvédelem ügyét az Egyesült Királyság.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.