Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 17. 10:14 Élet, Világ

Csehország olyat szigorít holnaptól, hogy a boltosok teljesen kiakadtak

Szerdától újabb intézkedést léptetnek életbe Csehországban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében: azok a kereskedelmi egységek, amelyek még nyitva lehetnek, ezentúl egyszerre csak annyi vásárlót engedhetnek be a boltba, hogy mindenkinek jusson legalább 15 négyzetméternyi hely.

Az új szabályt hétfőn fogadták el Prágában, szerdától már érvényes is lesz, és a boltosokat a helyi sajtó szerint derült égből villámcsapásként érte az új helyzet (a szigorítás elvi lehetőségként már felmerült korábban, de arról nem volt szó, hogy azonnal be is vezetik). A 15 négyzetméteres szabályba a bolti alkalmazottak nem számítanak bele, de így is nagyon meg kell szűrni a vevőket, hiszen egy tipikusan 300 négyzetméter körüli diszkontban például egyszerre csak 20-an lehetnek majd bent.

A cseh kiskereskedők szakmai szervezetei egyrészt azt kifogásolják, hogy 36 óra alatt nem tudnak felkészülni az új helyzetre, másrészt azt mondják, hogy szerintük az óvintézkedés pont az ellenkező hatást is kiválthatja. A csúcsidőben üzleten kívül ragadó vásárlók ugyanis tumultust okozhatnak, és a boltok a tél beálltával várhatóan egyre türelmetlenebbül sorban álló vásárlók között aligha tudják majd fenntartani a kellő rendet. Kérdés például, hogyan kezelik majd a hidegben az időseket, a gyerekeket vagy akár a mozgássérülteket.

Azzal is érvel a szakma, hogy a kígyózó sorok láttán a vásárlók jelentős része a városokban elkezd bolyongani, olyan boltra vadászva, amelybe hamarabb bejuthat. A potenciális vevők 20-30 százalékát pedig ki sem tudják majd szolgálni, ami végső soron ahhoz vezet, hogy amikor az emberek bejutnak például egy élelmiszerboltba, akkor jóval többet fognak vásárolni. Ez egyrészt felhalmozás, amely logisztikai problémák elé állítja a boltokat, másrészt megnöveli az egy főre jutó vásárlási időt is, azaz tovább növeli az üzletek előtti várakozási időt.

Élet Világ bolt Csehország járvány szigorítás üzlet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2020. november 22. 06:53 Élet

Be fog érkezni -70 fokon a magyar oltóhelyre a koronavírus-vakcina, ha veszünk belőle

A mínusz 20 fokos szállítás majdhogynem mindennapos gyakorlat, és a mínusz 70 sem példa nélküli, de csak kis mennyiségben.

Torontáli Zoltán
2020. november 20. 10:30 Élet, Vállalat

Viszi a járvány a falusi patikákat is

Hiába próbálja a kormány már hosszú évek óta minden lehetséges adminisztratív eszközzel védeni a kis falusi patikákat, most furcsa módon épp a szabályok merevsége miatt kellett többnek is bezárnia.

Fabók Bálint
2020. november 18. 06:26 Élet

Az ápolók úgy érzik, a teljes bizonytalanságba taszították őket

Pont a világjárvány kellős közepén alakítják át gyökerestől a szakmát, és ez tanácstalanságot, frusztrációt szül.

Fontos

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.

Bucsky Péter
2020. november 24. 06:54 Közélet

Elhagyják a vállalkozók Parragh kamaráját, de a NAV-végrehajtást nem ússzák meg

Miközben a zsugorodó tagságú kamarai rendszer elnöke könnyítésekért lobbizik a cégek számára, a tartozások behajtása a válságban sem szünetel.

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.