Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 29. 11:29 Világ

Évtizedeken át formálódott, mielőtt veszélyes lett az emberre az új koronavírus

A vakcinafejlesztés mellett azon is nagy erőkkel dolgozik a tudomány, hogy sikerüljön feltárni az új koronavírus eredetét. Ezzel kapcsolatban a Nature Biotechnology szaklapban megjelent tegnap egy érdekes tanulmány, amelynek szerzői azt írják, hogy a kórokozó legnagyobb valószínűséggel patkósdenevérektől származik (ilyenek egyébként Magyarországon is élnek).

Ez a kérdés a tisztán tudományos szempontok és a hasonló esetekre való jobb felkészülése mellett azért is érdekes, mert még amerikai kormányzati körökből is elhangzottak olyan megjegyzések, amelyek ahhoz az összeesküvés-elmélethez kapcsolódnak, miszerint a vírus a vuhani kutatólaborból szabadult volna ki.

Ezt továbbra sem támasztja alá semmilyen bizonyíték. Az a mód például, ahogyan az új koronavírus az emberi sejtekhez kapcsolódik, megegyezik a rokon denevérvírusok módszerével, nem új mutációról van tehát szó.

Azt a vírust egyelőre nem sikerült megtalálnia a kutatóknak a denevérekben, amelyből a SARS-CoV-2 kialakult. (Egyelőre olyan ismert, amelynek genetikai felépítése 96 százalékban megegyezik az utóbbiéval.) Alapos vizsgálatnak vetették alá viszont a patkósdenevérekben megtalálható, a SARS-szal és a SARS-CoV-2-vel azonos alnemzetségbe tartozó vírusok felépítését, és a genetikai változások időbeni visszakövetését szolgáló több módszer összevetésével arra jutottak, hogy

a végül az új koronavírushoz vezető „családfa” már több évtizede (40-70 éve) elkülönült az állatokban.

Az a megállapításuk már nem számít újdonságnak, hogy a denevérekben számos olyan további víruscsoport van, amely potenciálisan szintén embereket betegíthet meg. Ez szintén elmondható a tobzoskákban lévő vírusokról. Utóbbiakat a mostani – világszerte már legkevesebb 660 ezer ember életét követelő – járvánnyal kapcsolatban is meggyanúsították, ám a kutatók szerint ennek kialakulásában legfeljebb közvetítőként vettek részt, a kórokozó eredendően nem tőlük származik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak 12 molekula megfelelő sorrendben, és kész a világjárványTalán sosem volt ennyire látványos, hogy mennyire sokat tudunk a vírusokról, de adott esetben mennyire tehetetlenek vagyunk velük szemben.

Világ denevérek járvány Kína koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.