Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 29. 11:29 Világ

Évtizedeken át formálódott, mielőtt veszélyes lett az emberre az új koronavírus

A vakcinafejlesztés mellett azon is nagy erőkkel dolgozik a tudomány, hogy sikerüljön feltárni az új koronavírus eredetét. Ezzel kapcsolatban a Nature Biotechnology szaklapban megjelent tegnap egy érdekes tanulmány, amelynek szerzői azt írják, hogy a kórokozó legnagyobb valószínűséggel patkósdenevérektől származik (ilyenek egyébként Magyarországon is élnek).

Ez a kérdés a tisztán tudományos szempontok és a hasonló esetekre való jobb felkészülése mellett azért is érdekes, mert még amerikai kormányzati körökből is elhangzottak olyan megjegyzések, amelyek ahhoz az összeesküvés-elmélethez kapcsolódnak, miszerint a vírus a vuhani kutatólaborból szabadult volna ki.

Ezt továbbra sem támasztja alá semmilyen bizonyíték. Az a mód például, ahogyan az új koronavírus az emberi sejtekhez kapcsolódik, megegyezik a rokon denevérvírusok módszerével, nem új mutációról van tehát szó.

Azt a vírust egyelőre nem sikerült megtalálnia a kutatóknak a denevérekben, amelyből a SARS-CoV-2 kialakult. (Egyelőre olyan ismert, amelynek genetikai felépítése 96 százalékban megegyezik az utóbbiéval.) Alapos vizsgálatnak vetették alá viszont a patkósdenevérekben megtalálható, a SARS-szal és a SARS-CoV-2-vel azonos alnemzetségbe tartozó vírusok felépítését, és a genetikai változások időbeni visszakövetését szolgáló több módszer összevetésével arra jutottak, hogy

a végül az új koronavírushoz vezető „családfa” már több évtizede (40-70 éve) elkülönült az állatokban.

Az a megállapításuk már nem számít újdonságnak, hogy a denevérekben számos olyan további víruscsoport van, amely potenciálisan szintén embereket betegíthet meg. Ez szintén elmondható a tobzoskákban lévő vírusokról. Utóbbiakat a mostani – világszerte már legkevesebb 660 ezer ember életét követelő – járvánnyal kapcsolatban is meggyanúsították, ám a kutatók szerint ennek kialakulásában legfeljebb közvetítőként vettek részt, a kórokozó eredendően nem tőlük származik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak 12 molekula megfelelő sorrendben, és kész a világjárványTalán sosem volt ennyire látványos, hogy mennyire sokat tudunk a vírusokról, de adott esetben mennyire tehetetlenek vagyunk velük szemben.

Világ denevérek járvány Kína koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 12:30 Világ

Trendforduló: a történelem folyamán először csökken a szénipar kapacitása

A szénipar az üvegházhatású gázok 30 százalékáért felel, de úgy tűnik, idén elkezdett visszaszorulni.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 2. 13:15 Világ

Furcsa betétdíjat vetnének ki a fáradt olajra Lengyelországban

Azt szeretnék elérni, hogy ne érje meg vele fűteni, mert még mindig sokan ezt teszik.

Váczi István
2020. július 31. 13:02 Világ

Egyre trükkösebb módszerekkel manipulálnak Közép-Európában az oroszok

Három éve folyamatosan és változatos módszerekkel próbálják a NATO ellen hangolni a lengyel, litván és lett közvéleményt.

Fontos

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 06:50 Közélet

Szédületes tempóban cserélődtek a szupergazdagok a füredi kikötő körül, miközben az ötmilliárd közpénzt kapott

Jellinek Dániel üzemeltette a kikötőt, amikor decemberben pályáztak, pár nappal később Tiborcz és Mészáros érdekeltségébe került, de már ők is túladtak rajta.

Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Minimális energiabefektetéssel sokat tehetünk a környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, milyen támogatást kaphatunk ehhez a budapesti önkormányzatoktól.

Stubnya Bence
2020. július 31. 06:52 Pénz

Erős versenytársa lett az aranynak a járvány alatt

Úgy menekültek a társadalmilag tudatos befektetési eszközökbe a járvány alatt, mint ahogy az aranyba szoktak, és sokan ezek további fellendülésére számítanak.