Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. július 2. 14:52 Világ

Románia már gazdag országnak számít, csak egy EU-tagállam maradt ki a klubból

Románia felső-közepesből magas jövedelmű országgá lépett elő a Világbank országbesorolása alapján, amit a nemzetközi szervezet minden év júliusában publikál. Ez azt is jelenti, hogy az Európai Unió országai közül már csak Bulgária maradt a felső-közepes jövedelmű kategóriában.

A Világbank a kategóriák szélső értékeit minden évben változtatja, egyrészt annak érdekében, hogy kiszűrje az infláció hatásait, másrészt pedig a nemzeti jövedelem számításának módszertani változásai is jelentős hatással lehetnek a nemzeti jövedelemre. Ez utóbbi hatására csúszott Szudán az alsó-közepes kategóriából az alacsony jövedelmű kategóriába.

A bruttó nemzeti jövedelmet (GNI, ez az itthon ténylegesen elosztható jövedelem) úgy lehet kiszámolni a bruttó hazai termékből (GDP), hogy figyelembe kell venni a ki- és beáramló jövedelmeket: a vendégmunkások utalásait, a külföldi tulajdonosok (befektetők és hitelezők) jövedelmeit, valamint a hozzájuk kötődő termelési és importadókat. Magyarország esetében a GNI nagyjából 4 százalékkal kisebb a GDP-nél, főként a külföldi tulajdonú vállalatok által megtermelt és innen kivitt profit miatt, pedig az uniós támogatások javítják ezt a mérleget.

Az új besorolás alapján Tanzánia, Nepál és Benin alacsonyból alsó-közepes jövedelmű országgá vált, Románia mellett pedig Mauritius és Nauru lett magas jövedelmű ország. Indonézia az alsó-közepes csoportból a felső-közepesbe lépett át.

Az alábbi ábrán látszik, hogy Románia 12 630 dollárral éppen hogy átlépte a 2020-as kategóriahatárt, ami 12 535 dollár volt, míg Bulgária 9410 dollárral még eléggé el van maradva a magas jövedelmű kategóriától. Magyarország és Lengyelország a 2010-es években hosszabb ideig fej-fej mellett haladt, majd 2015 után Magyarország kis mértékben bár, de megelőzte Lengyelországot. Magyarországon 2019-ben az egy főre eső nemzeti jövedelem 16 140 dollár, jelenlegi árfolyamon számítva nagyjából 5 millió 33 ezer forint volt.

Hosszabb időtávot nézve egyébként nagyon látványos, ahogy Szlovákia és Csehország a kilencvenes évektől kezdve távolodni kezd a lengyel-magyar párostól, és ezen belül is nagyon érdekes, hogy Szlovákia a 2000-es évek közepétől kezdve megközelíti Csehországot a régió élén.

Világ jövedelem V4 Világbank Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. január 15. 11:11 Élet, Világ

Izraelben már látszik, hogy milyen könnyítéseket kapnak a beoltottak

A legfőbb enyhítés az, hogy nem kell karanténba vonulni annak, akinek van hitelesített zöld kis könyve.

Torontáli Zoltán
2021. január 15. 09:59 Világ

A lengyelek elkezdtek Kínával versenyezni a maszkgyártásban

Most már havi 200 millió védőmaszkot készítenek a lengyel üzemek, és Kína mellett az uniós piacokat célozzák.

Stubnya Bence
2021. január 14. 17:08 Adat, Világ

A járvány miatt 115 millió ember csúszhatott mélyszegénységbe tavaly

Még 2021-ben is romlik majd a helyzet a Világbank közgazdászainak becslése szerint.

Fontos

Fabók Bálint
2021. január 15. 16:32 Vállalat

Csak bolyonganak az emberek a plázákban, még karácsonykor is 50 százalékkal kellett akciózni a boltoknak

A plázák nem ürültek ki, de nagyon kevesen vásárolnak, sok kisebb üzlet bezárt, a nagyobbaknál gyakori, hogy már csak egy ember visz egy műszakot.

Jandó Zoltán
2021. január 15. 06:33 Közélet, Vállalat

Újabb százmilliókkal tömték ki a 2017-es vizes vb-t szervező, azóta csak botrányokat halmozó céget

Az évek óta botrányos körülmények között vergődő vállalatot a harmadik nekifutásra sem sikerült megszüntetni, újabb százmilliókat emésztett fel a működése.

Hajdu Miklós
2021. január 14. 16:32 Adat

Csehország és Szlovákia harmadik hullámot kapott a nyakába, mert az ünnepek előtt lazított

Az óvintézkedések korai lazítása azonnal és drámaian érezteti a hatását a járványgörbéken.