Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. július 2. 14:52 Világ

Románia már gazdag országnak számít, csak egy EU-tagállam maradt ki a klubból

Románia felső-közepesből magas jövedelmű országgá lépett elő a Világbank országbesorolása alapján, amit a nemzetközi szervezet minden év júliusában publikál. Ez azt is jelenti, hogy az Európai Unió országai közül már csak Bulgária maradt a felső-közepes jövedelmű kategóriában.

A Világbank a kategóriák szélső értékeit minden évben változtatja, egyrészt annak érdekében, hogy kiszűrje az infláció hatásait, másrészt pedig a nemzeti jövedelem számításának módszertani változásai is jelentős hatással lehetnek a nemzeti jövedelemre. Ez utóbbi hatására csúszott Szudán az alsó-közepes kategóriából az alacsony jövedelmű kategóriába.

A bruttó nemzeti jövedelmet (GNI, ez az itthon ténylegesen elosztható jövedelem) úgy lehet kiszámolni a bruttó hazai termékből (GDP), hogy figyelembe kell venni a ki- és beáramló jövedelmeket: a vendégmunkások utalásait, a külföldi tulajdonosok (befektetők és hitelezők) jövedelmeit, valamint a hozzájuk kötődő termelési és importadókat. Magyarország esetében a GNI nagyjából 4 százalékkal kisebb a GDP-nél, főként a külföldi tulajdonú vállalatok által megtermelt és innen kivitt profit miatt, pedig az uniós támogatások javítják ezt a mérleget.

Az új besorolás alapján Tanzánia, Nepál és Benin alacsonyból alsó-közepes jövedelmű országgá vált, Románia mellett pedig Mauritius és Nauru lett magas jövedelmű ország. Indonézia az alsó-közepes csoportból a felső-közepesbe lépett át.

Az alábbi ábrán látszik, hogy Románia 12 630 dollárral éppen hogy átlépte a 2020-as kategóriahatárt, ami 12 535 dollár volt, míg Bulgária 9410 dollárral még eléggé el van maradva a magas jövedelmű kategóriától. Magyarország és Lengyelország a 2010-es években hosszabb ideig fej-fej mellett haladt, majd 2015 után Magyarország kis mértékben bár, de megelőzte Lengyelországot. Magyarországon 2019-ben az egy főre eső nemzeti jövedelem 16 140 dollár, jelenlegi árfolyamon számítva nagyjából 5 millió 33 ezer forint volt.

Hosszabb időtávot nézve egyébként nagyon látványos, ahogy Szlovákia és Csehország a kilencvenes évektől kezdve távolodni kezd a lengyel-magyar párostól, és ezen belül is nagyon érdekes, hogy Szlovákia a 2000-es évek közepétől kezdve megközelíti Csehországot a régió élén.

Világ jövedelem V4 Világbank Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Váczi István
2020. augusztus 13. 15:28 Világ

Építészek kérik, hogy új épületek felhúzása helyett inkább a régieket újítsák fel

Ha több felújítás lenne bontás és új építés helyett, azzal rengeteg üvegházhatású gáz kibocsátását lehetne elkerülni.

Váczi István
2020. augusztus 13. 12:52 Világ

Milliárdokat fosztogatott össze egy román banda a madridi kukákból

Madridban éveken át gondot okozott, hogy valakik módszeresen fosztogatták a szelektív hulladékgyűjtőket, rátéve a kezüket az értékes nyersanyagnak számító kartonpapírra.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.