Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 2. 10:04 Világ

Már a 3 milliót közelíti a német munkanélküliek száma

Nem jön ki könnyen Európa legnagyobb gazdasága a koronavírus-válságból – valószínűsítik a júniusi német munkaerő-piaci statisztikák. A második negyedévben összesen 678 ezer állás szűnt meg, így a munkanélküliek száma megközelítette a 3 milliót, a munkanélküliségi ráta pedig 6,4 százalékon áll. Ennyien utoljára 2013-14 fordulóján voltak állás nélkül, amikor a német gazdaság még az eurózónás adósságválság utóhatásaitól szenvedett. A járvány előtt ez a szám nem érte el a 2,3 milliót.

Ilyen arányú emelkedéssel azért sok más országban kibékülnének. Az ennél is nagyobb megugrás elmaradásának oka természetesen a Kurzarbeit, vagyis az a munkahelymegtartást segítő állami program, amely fél Európa számára mintául szolgált a mostani válságban. Ugyan a részletek különböznek, de ennek lényege mindenhol az, hogy az állam átvállalja a bérköltségek egy részét, cserébe a cégek nem bocsátják el a dolgozókat vagy azok egy részét.

Németországban a Kurzarbeiton lévők száma májusban 7,3 millió volt, ez júniusban 6,7 millióra csökkent. Az Ifo gazdaságkutató intézet által begyűjtött adatokból – amelyeket a Bloomberg szemlézett– kiderült, hogy ez elsősorban a kereskedelemnek, a vendéglátásnak, valamint a közlekedési-logisztikai szektornak köszönhető, összhangban a gazdaság újranyitásával. Az elektronikai, fém- és gépiparban, valamint a járműgyártásban azonban még nőtt is júniusban a Kurzarbeiton lévők száma. A fémiparban például majdnem minden második dolgozó (48 százalékuk) vett részt a programban.

Ennek alapján nem csoda, hogy az Ifo sem olyan derűlátó, mint jó egy hónapja. Akkor azt jósolták, hogy jövőre a német gazdaság – a visszapattanásnak köszönhetően – több mint 10 százalékkal nő majd, most már viszont csak 6,4 százalékra számítanak. Ezzel összhangban a Német Kereskedelmi és Iparkamara felmérésében a válaszoló cégek fele azt mondta, hogy leghamarabb jövőre térhet vissza tevékenysége a járvány előtti kerékvágásba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMind a három másik visegrádi ország nagyobb támogatást ad a bajba került cégek dolgozóinak, mint MagyarországUtólag látszik majd, hogy mire volt elég az egyes országokban a kurzarbeit, de a feltételeket összehasonítva a magyar szigorúbb és kevesebbet ad, mint a cseh, a lengyel, vagy a szlovák.

Világ kurzarbeit munkanélküliség németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Stubnya Bence
2020. október 29. 15:35 Adat, Világ

Tömegesen váltak kamuvállalkozóvá a járvány alatt a lengyelek

Már tavaly is bőven az uniós átlag felett volt az országban az egyéni vállalkozók aránya, ami a járvány miatt még nőtt is. Hasonló a helyzet, mint nálunk a katával.

Avatar
2020. október 28. 12:02 Világ

Öt „Mi lett volna, ha…” forgatókönyv a világjárványról, tanulságokkal

Alakulhatna még rosszabbul is ez az év, de jobban is, ha mindenki racionálisan viselkedne, belátva, hogy mind a nemzetközi, mind az emberek közötti együttműködésre nagy szükség van most.

Fontos

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.