Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 2. 10:04 Világ

Már a 3 milliót közelíti a német munkanélküliek száma

Nem jön ki könnyen Európa legnagyobb gazdasága a koronavírus-válságból – valószínűsítik a júniusi német munkaerő-piaci statisztikák. A második negyedévben összesen 678 ezer állás szűnt meg, így a munkanélküliek száma megközelítette a 3 milliót, a munkanélküliségi ráta pedig 6,4 százalékon áll. Ennyien utoljára 2013-14 fordulóján voltak állás nélkül, amikor a német gazdaság még az eurózónás adósságválság utóhatásaitól szenvedett. A járvány előtt ez a szám nem érte el a 2,3 milliót.

Ilyen arányú emelkedéssel azért sok más országban kibékülnének. Az ennél is nagyobb megugrás elmaradásának oka természetesen a Kurzarbeit, vagyis az a munkahelymegtartást segítő állami program, amely fél Európa számára mintául szolgált a mostani válságban. Ugyan a részletek különböznek, de ennek lényege mindenhol az, hogy az állam átvállalja a bérköltségek egy részét, cserébe a cégek nem bocsátják el a dolgozókat vagy azok egy részét.

Németországban a Kurzarbeiton lévők száma májusban 7,3 millió volt, ez júniusban 6,7 millióra csökkent. Az Ifo gazdaságkutató intézet által begyűjtött adatokból – amelyeket a Bloomberg szemlézett– kiderült, hogy ez elsősorban a kereskedelemnek, a vendéglátásnak, valamint a közlekedési-logisztikai szektornak köszönhető, összhangban a gazdaság újranyitásával. Az elektronikai, fém- és gépiparban, valamint a járműgyártásban azonban még nőtt is júniusban a Kurzarbeiton lévők száma. A fémiparban például majdnem minden második dolgozó (48 százalékuk) vett részt a programban.

Ennek alapján nem csoda, hogy az Ifo sem olyan derűlátó, mint jó egy hónapja. Akkor azt jósolták, hogy jövőre a német gazdaság – a visszapattanásnak köszönhetően – több mint 10 százalékkal nő majd, most már viszont csak 6,4 százalékra számítanak. Ezzel összhangban a Német Kereskedelmi és Iparkamara felmérésében a válaszoló cégek fele azt mondta, hogy leghamarabb jövőre térhet vissza tevékenysége a járvány előtti kerékvágásba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMind a három másik visegrádi ország nagyobb támogatást ad a bajba került cégek dolgozóinak, mint MagyarországUtólag látszik majd, hogy mire volt elég az egyes országokban a kurzarbeit, de a feltételeket összehasonítva a magyar szigorúbb és kevesebbet ad, mint a cseh, a lengyel, vagy a szlovák.

Világ kurzarbeit munkanélküliség németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Váczi István
2020. augusztus 13. 15:28 Világ

Építészek kérik, hogy új épületek felhúzása helyett inkább a régieket újítsák fel

Ha több felújítás lenne bontás és új építés helyett, azzal rengeteg üvegházhatású gáz kibocsátását lehetne elkerülni.

Váczi István
2020. augusztus 13. 12:52 Világ

Milliárdokat fosztogatott össze egy román banda a madridi kukákból

Madridban éveken át gondot okozott, hogy valakik módszeresen fosztogatták a szelektív hulladékgyűjtőket, rátéve a kezüket az értékes nyersanyagnak számító kartonpapírra.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.