Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 2. 10:04 Világ

Már a 3 milliót közelíti a német munkanélküliek száma

Nem jön ki könnyen Európa legnagyobb gazdasága a koronavírus-válságból – valószínűsítik a júniusi német munkaerő-piaci statisztikák. A második negyedévben összesen 678 ezer állás szűnt meg, így a munkanélküliek száma megközelítette a 3 milliót, a munkanélküliségi ráta pedig 6,4 százalékon áll. Ennyien utoljára 2013-14 fordulóján voltak állás nélkül, amikor a német gazdaság még az eurózónás adósságválság utóhatásaitól szenvedett. A járvány előtt ez a szám nem érte el a 2,3 milliót.

Ilyen arányú emelkedéssel azért sok más országban kibékülnének. Az ennél is nagyobb megugrás elmaradásának oka természetesen a Kurzarbeit, vagyis az a munkahelymegtartást segítő állami program, amely fél Európa számára mintául szolgált a mostani válságban. Ugyan a részletek különböznek, de ennek lényege mindenhol az, hogy az állam átvállalja a bérköltségek egy részét, cserébe a cégek nem bocsátják el a dolgozókat vagy azok egy részét.

Németországban a Kurzarbeiton lévők száma májusban 7,3 millió volt, ez júniusban 6,7 millióra csökkent. Az Ifo gazdaságkutató intézet által begyűjtött adatokból – amelyeket a Bloomberg szemlézett– kiderült, hogy ez elsősorban a kereskedelemnek, a vendéglátásnak, valamint a közlekedési-logisztikai szektornak köszönhető, összhangban a gazdaság újranyitásával. Az elektronikai, fém- és gépiparban, valamint a járműgyártásban azonban még nőtt is júniusban a Kurzarbeiton lévők száma. A fémiparban például majdnem minden második dolgozó (48 százalékuk) vett részt a programban.

Ennek alapján nem csoda, hogy az Ifo sem olyan derűlátó, mint jó egy hónapja. Akkor azt jósolták, hogy jövőre a német gazdaság – a visszapattanásnak köszönhetően – több mint 10 százalékkal nő majd, most már viszont csak 6,4 százalékra számítanak. Ezzel összhangban a Német Kereskedelmi és Iparkamara felmérésében a válaszoló cégek fele azt mondta, hogy leghamarabb jövőre térhet vissza tevékenysége a járvány előtti kerékvágásba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMind a három másik visegrádi ország nagyobb támogatást ad a bajba került cégek dolgozóinak, mint MagyarországUtólag látszik majd, hogy mire volt elég az egyes országokban a kurzarbeit, de a feltételeket összehasonítva a magyar szigorúbb és kevesebbet ad, mint a cseh, a lengyel, vagy a szlovák.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kurzarbeit munkanélküliség németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.