Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. június 19. 14:59 Világ

Szlovákia két ligával Magyarország felett játszik, ha munkavállalói jogokról van szó

Hét éve nem sérültek olyan gyakran a munkavállalói jogok a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ETUC) legfrissebb jelentése szerint, mint 2020-ban. A kormányok és munkaadók világszerte évek óta nem látott esetszámban korlátozták a munkavállalók kollektív tárgyaláshoz és sztrájkhoz való jogait, valamint nőtt az olyan országok száma is, ahol illegális a szakszervezet alapítása.

Magyarországon a jelentés szerint rendszeresen megsértik a munkavállalói jogokat, és a szomszédaink közül Szlovákiában, Horvátországban és Csehországban is ritkábbak a jogsértések, mint Magyarországon. Szlovákia pedig egyenesen az élbolyban végzett – ugyanabba a csoportba került, ahol a skandináv országok is vannak. Ebbe a csoportba azok az országok tartoznak, ahol a jogsértések elszórtan fordulnak elő. A régióból Lengyelország került még ugyanabba a csoportba, mint Magyarország; Romániában és Szerbiában viszont rosszabb a munkavállalók helyzete, ezekben az országokban szisztematikus a jogsértések szintje az ETUC kategorizálása alapján.

Az ETUC Globális jogi indexe 144 országot értékel a munkavállalói jogok érvényesülése szempontjából. A 2020-as jelentés szerint az országok 85 százalékában sértették meg a sztrájkhoz való jogot, és az országok négyötödében nem érvényesült a kollektív tárgyaláshoz való jog. A 144-ből 89 országban akadályozták a szakszervezetek alapítását – ide tartozik Magyarország is, ahol az esztergomi Suzuki-gyárban nem hajlandó elismerni a szakszervezetet a munkaadó.

A munkavállalók 72 országban nem tudták a vitás eseteket bíróságra vinni, 51 országban érte őket erőszak, és 61 országban tartóztattak le önkényesen munkavállalókat, leginkább szakszervezeti vezetőket.

5+ (vörös) – A joguralom hiánya miatt nincsenek garantált jogok 5 – Nincsenek garantált jogok 4 – A jogok szisztematikus elnyomása 3 (sárga) – A jogok rendszeres megsértése 2 – A jogok ismételt megsértése 1 (zöld) – A jogok elszórt megsértése

A jelentés szerint a munkavállalói jogok szempontjából a világ 10 legrosszabb országa 2020-ban Banglades, Brazília, Kolumbia, Egyiptom, Honduras, India, Kazahsztán, a Fülöp-szigetek, Törökország és Zimbabwe volt. Nyolc olyan ország volt, ahol annyit javultak a viszonyok, hogy az ország kategóriát ugrott, ide tartozik Argentína, Kanada, Ghána, Namíbia, Katar, Sierra Leone, Spanyolország és Vietnam.

Regionálisan a legrosszabb eredmények az észak-afrikai és a közel-keleti térségekben találhatóak, kontinentális felosztásban pedig az látszik, hogy Európában és Ausztráliában a legjobb munkavállalónak lenni. Amerikában összesítve csak kicsivel rosszabb a helyzet, mint Afrika egészében, míg Ázsiában még Afrikánál is gyengébben érvényesülnek a munkavállalói jogok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb köze van egy 1902-es bányászsztrájknak a koronavírushoz, mint gondolnánkAz elmúlt húsz év a gazdasági kockázatok egyénre tolásáról szólt, a koronavírus-járvány lendületet adhat egy új társadalmi szerződésnek.

Világ etuc jelentés munkavállalói jogok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. október 28. 10:32 Világ

Csőd fenyegeti az európai repülőterek negyedét

Ha az év végéig nem javul a járványhelyzet, és nem kapnak állami támogatást, rengeteg európai reptér válik fizetésképtelenné – figyelmeztetett az európai repterek kereskedelmi szövetsége.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Avatar
2020. október 25. 06:54 Világ

Svájcban a gazdag családok gyerekeinek a fele is szakmunkásképzőbe megy

A szakmunkások nincsenek stigmatizálva, elismertek, jól keresnek és tovább képezhetik magukat, akkor minek menne mindenki egyetemre?

Fontos

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.