Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. június 19. 14:59 Világ

Szlovákia két ligával Magyarország felett játszik, ha munkavállalói jogokról van szó

Hét éve nem sérültek olyan gyakran a munkavállalói jogok a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ETUC) legfrissebb jelentése szerint, mint 2020-ban. A kormányok és munkaadók világszerte évek óta nem látott esetszámban korlátozták a munkavállalók kollektív tárgyaláshoz és sztrájkhoz való jogait, valamint nőtt az olyan országok száma is, ahol illegális a szakszervezet alapítása.

Magyarországon a jelentés szerint rendszeresen megsértik a munkavállalói jogokat, és a szomszédaink közül Szlovákiában, Horvátországban és Csehországban is ritkábbak a jogsértések, mint Magyarországon. Szlovákia pedig egyenesen az élbolyban végzett – ugyanabba a csoportba került, ahol a skandináv országok is vannak. Ebbe a csoportba azok az országok tartoznak, ahol a jogsértések elszórtan fordulnak elő. A régióból Lengyelország került még ugyanabba a csoportba, mint Magyarország; Romániában és Szerbiában viszont rosszabb a munkavállalók helyzete, ezekben az országokban szisztematikus a jogsértések szintje az ETUC kategorizálása alapján.

Az ETUC Globális jogi indexe 144 országot értékel a munkavállalói jogok érvényesülése szempontjából. A 2020-as jelentés szerint az országok 85 százalékában sértették meg a sztrájkhoz való jogot, és az országok négyötödében nem érvényesült a kollektív tárgyaláshoz való jog. A 144-ből 89 országban akadályozták a szakszervezetek alapítását – ide tartozik Magyarország is, ahol az esztergomi Suzuki-gyárban nem hajlandó elismerni a szakszervezetet a munkaadó.

A munkavállalók 72 országban nem tudták a vitás eseteket bíróságra vinni, 51 országban érte őket erőszak, és 61 országban tartóztattak le önkényesen munkavállalókat, leginkább szakszervezeti vezetőket.

5+ (vörös) – A joguralom hiánya miatt nincsenek garantált jogok 5 – Nincsenek garantált jogok 4 – A jogok szisztematikus elnyomása 3 (sárga) – A jogok rendszeres megsértése 2 – A jogok ismételt megsértése 1 (zöld) – A jogok elszórt megsértése

A jelentés szerint a munkavállalói jogok szempontjából a világ 10 legrosszabb országa 2020-ban Banglades, Brazília, Kolumbia, Egyiptom, Honduras, India, Kazahsztán, a Fülöp-szigetek, Törökország és Zimbabwe volt. Nyolc olyan ország volt, ahol annyit javultak a viszonyok, hogy az ország kategóriát ugrott, ide tartozik Argentína, Kanada, Ghána, Namíbia, Katar, Sierra Leone, Spanyolország és Vietnam.

Regionálisan a legrosszabb eredmények az észak-afrikai és a közel-keleti térségekben találhatóak, kontinentális felosztásban pedig az látszik, hogy Európában és Ausztráliában a legjobb munkavállalónak lenni. Amerikában összesítve csak kicsivel rosszabb a helyzet, mint Afrika egészében, míg Ázsiában még Afrikánál is gyengébben érvényesülnek a munkavállalói jogok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb köze van egy 1902-es bányászsztrájknak a koronavírushoz, mint gondolnánkAz elmúlt húsz év a gazdasági kockázatok egyénre tolásáról szólt, a koronavírus-járvány lendületet adhat egy új társadalmi szerződésnek.

Világ etuc jelentés munkavállalói jogok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2020. július 4. 18:22 Világ

Multik és helyi ügyeskedők együtt teszik tönkre a Föld egyik páratlan vidékét

Nigéria belefullad a rossz minőségű üzemanyagok okozta légszennyezésbe, miközben a talaját és a vizeit is tönkreteszik az olajkitermelés és -feldolgozás következményei.

Torontáli Zoltán
2020. július 4. 07:47 Élet, Világ

Rengeteg műanyag van a ruhádban, amit borzasztó nehéz újrahasznosítani

Míg a PET-palackok és a papír újrahasznosítása technológiailag már régóta megoldott művelet, a textileké még mindig nem az.

Stubnya Bence
2020. július 3. 12:38 Közélet, Világ

Elkezdték felvásárolni a választásokat az amerikai milliárdosok

37-szer annyit költöttek 2018-ban politikai adományokra, mint tíz évvel azelőtt. Eleinte a republikánusok jártak jobban, de 2018-ban már a demokraták kaptak többet.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 3. 17:26 Adat

A követhető állami reklámpénzek 84 százaléka NER-cégekhez kerül

Minden harmadik reklámforintot az állam tolja bele a magyar médiába. A Miniszterelnökség közel 14 milliárdot költött a járvánnyal kapcsolatos kommunikációra.

Bucsky Péter
2020. július 2. 06:49 Közélet

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti

Külföldi példák alapján nem sok üzleti potenciál lesz a 65 milliárdos hajdúnánási motorversenypályában. A finnek egy hasonló létesítményt nem egész 9 milliárdból hoztak ki.

Torontáli Zoltán
2020. június 30. 11:58 Élet

A járvány számai azt mutatják, hogy nem kell annyit orvoshoz járni, amennyit szoktunk

Visszaesett mindenfajta orvos-beteg találkozás, de a telemedicina még kezdetleges formában is jobban működik, mint amennyire eddig használta a magyar egészségügy.