Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 9. 09:22 Világ

Bányákat zárnak be Lengyelországban a rekordszámú megbetegedések miatt

Míg a visegrádi országok közül Magyarország mellett Csehországban és Szlovákiában is egyre inkább szorul vissza a koronavírus-járvány, Lengyelországban továbbra is terjed a fertőzés. Szombaton a hivatalos adatok szerint 576-an fertőződtek meg, ilyen sok megbetegedést korábban még nem regisztráltak egy nap alatt.

Az új fertőzöttek mintegy hatvan százaléka egy sziléziai bányában dolgozik. Ebben a bányában így már több mint 1100 ember fertőződött meg. A lengyelországi bányavidék, Szilézia a leginkább fertőzött régió az országban. Eddig közel ötezer bányász kapta el igazoltan a vírust, amellyel az összes fertőzött közel ötödét teszik ki.

A bányák jellegzetessége a szűk hely, ami miatt nagyon nehéz a járvánnyal szembeni védekezéseket bevezetni: ha bekerül a vírus, akkor nagy eséllyel végigmegy a dolgozók jelentős részén. Hasonló a helyzet a börtönökben és a húsiparban is.

Számos vállalkozással ellentétben a bányákban a járvány alatt is folyik a munka, mivel Lengyelország energiaszükségletének mintegy 80 százalékát fedezi a szén. A járvány terjedése miatt azonban úgy döntött a kormány, hogy 12 bányának három hétre be kell zárnia. A bezárások hírére az EU egyik legnagyobb szénipari vállalatának, a JSW-nek tíz százalékkal csökkentek a részvényei.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vártnál jóval gyorsabban visszaszorulhat Európa egyik legszennyezőbb iparága, a lengyel szénszektorEgy év alatt mintegy 10 százalékkal csökkent a szénfogyasztás, a 2030-as célokat akár már idén elérhetik. Úgy tűnik, az utolsónak szánt szénerőmű sem épül meg.

A lengyel szénipar az EU egyik legszennyezőbb szektora, és úgy néz ki, a járvány még inkább felgyorsítja a visszaszorulását. A csökkenő kereslet, az alacsony árak és a szén-dioxid-kvóták miatt az idő eddig sem a bányáknak dolgozott. A Reuters szerint a válság hatására a lengyel kormány azt fontolgatja, hogy legalább három bányát véglegesen bezár a közeljövőben.

A nagyszámú új megbetegedés ellenére a fertőzöttek száma Lengyelországban jóval elmarad a nyugati-európai országokétól. Nem nő meredeken a napi megbetegedések száma, inkább stagnálás közelében van, ezzel együtt az európai országok döntő többségével szemben Lengyelországban nem kezdett el csökkenni a napi betegedések száma.

Új megbetegedések száma hétnapos mozgóátlagban.

Világ bányászat Lengyelország szén szénenergia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.