Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 9. 09:22 Világ

Bányákat zárnak be Lengyelországban a rekordszámú megbetegedések miatt

Míg a visegrádi országok közül Magyarország mellett Csehországban és Szlovákiában is egyre inkább szorul vissza a koronavírus-járvány, Lengyelországban továbbra is terjed a fertőzés. Szombaton a hivatalos adatok szerint 576-an fertőződtek meg, ilyen sok megbetegedést korábban még nem regisztráltak egy nap alatt.

Az új fertőzöttek mintegy hatvan százaléka egy sziléziai bányában dolgozik. Ebben a bányában így már több mint 1100 ember fertőződött meg. A lengyelországi bányavidék, Szilézia a leginkább fertőzött régió az országban. Eddig közel ötezer bányász kapta el igazoltan a vírust, amellyel az összes fertőzött közel ötödét teszik ki.

A bányák jellegzetessége a szűk hely, ami miatt nagyon nehéz a járvánnyal szembeni védekezéseket bevezetni: ha bekerül a vírus, akkor nagy eséllyel végigmegy a dolgozók jelentős részén. Hasonló a helyzet a börtönökben és a húsiparban is.

Számos vállalkozással ellentétben a bányákban a járvány alatt is folyik a munka, mivel Lengyelország energiaszükségletének mintegy 80 százalékát fedezi a szén. A járvány terjedése miatt azonban úgy döntött a kormány, hogy 12 bányának három hétre be kell zárnia. A bezárások hírére az EU egyik legnagyobb szénipari vállalatának, a JSW-nek tíz százalékkal csökkentek a részvényei.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vártnál jóval gyorsabban visszaszorulhat Európa egyik legszennyezőbb iparága, a lengyel szénszektorEgy év alatt mintegy 10 százalékkal csökkent a szénfogyasztás, a 2030-as célokat akár már idén elérhetik. Úgy tűnik, az utolsónak szánt szénerőmű sem épül meg.

A lengyel szénipar az EU egyik legszennyezőbb szektora, és úgy néz ki, a járvány még inkább felgyorsítja a visszaszorulását. A csökkenő kereslet, az alacsony árak és a szén-dioxid-kvóták miatt az idő eddig sem a bányáknak dolgozott. A Reuters szerint a válság hatására a lengyel kormány azt fontolgatja, hogy legalább három bányát véglegesen bezár a közeljövőben.

A nagyszámú új megbetegedés ellenére a fertőzöttek száma Lengyelországban jóval elmarad a nyugati-európai országokétól. Nem nő meredeken a napi megbetegedések száma, inkább stagnálás közelében van, ezzel együtt az európai országok döntő többségével szemben Lengyelországban nem kezdett el csökkenni a napi betegedések száma.

Új megbetegedések száma hétnapos mozgóátlagban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bányászat Lengyelország szén szénenergia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.