Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. június 9. 09:22 Világ

Bányákat zárnak be Lengyelországban a rekordszámú megbetegedések miatt

Míg a visegrádi országok közül Magyarország mellett Csehországban és Szlovákiában is egyre inkább szorul vissza a koronavírus-járvány, Lengyelországban továbbra is terjed a fertőzés. Szombaton a hivatalos adatok szerint 576-an fertőződtek meg, ilyen sok megbetegedést korábban még nem regisztráltak egy nap alatt.

Az új fertőzöttek mintegy hatvan százaléka egy sziléziai bányában dolgozik. Ebben a bányában így már több mint 1100 ember fertőződött meg. A lengyelországi bányavidék, Szilézia a leginkább fertőzött régió az országban. Eddig közel ötezer bányász kapta el igazoltan a vírust, amellyel az összes fertőzött közel ötödét teszik ki.

A bányák jellegzetessége a szűk hely, ami miatt nagyon nehéz a járvánnyal szembeni védekezéseket bevezetni: ha bekerül a vírus, akkor nagy eséllyel végigmegy a dolgozók jelentős részén. Hasonló a helyzet a börtönökben és a húsiparban is.

Számos vállalkozással ellentétben a bányákban a járvány alatt is folyik a munka, mivel Lengyelország energiaszükségletének mintegy 80 százalékát fedezi a szén. A járvány terjedése miatt azonban úgy döntött a kormány, hogy 12 bányának három hétre be kell zárnia. A bezárások hírére az EU egyik legnagyobb szénipari vállalatának, a JSW-nek tíz százalékkal csökkentek a részvényei.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vártnál jóval gyorsabban visszaszorulhat Európa egyik legszennyezőbb iparága, a lengyel szénszektorEgy év alatt mintegy 10 százalékkal csökkent a szénfogyasztás, a 2030-as célokat akár már idén elérhetik. Úgy tűnik, az utolsónak szánt szénerőmű sem épül meg.

A lengyel szénipar az EU egyik legszennyezőbb szektora, és úgy néz ki, a járvány még inkább felgyorsítja a visszaszorulását. A csökkenő kereslet, az alacsony árak és a szén-dioxid-kvóták miatt az idő eddig sem a bányáknak dolgozott. A Reuters szerint a válság hatására a lengyel kormány azt fontolgatja, hogy legalább három bányát véglegesen bezár a közeljövőben.

A nagyszámú új megbetegedés ellenére a fertőzöttek száma Lengyelországban jóval elmarad a nyugati-európai országokétól. Nem nő meredeken a napi megbetegedések száma, inkább stagnálás közelében van, ezzel együtt az európai országok döntő többségével szemben Lengyelországban nem kezdett el csökkenni a napi betegedések száma.

Új megbetegedések száma hétnapos mozgóátlagban.

Világ bányászat Lengyelország szén szénenergia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 12:30 Világ

Trendforduló: a történelem folyamán először csökken a szénipar kapacitása

A szénipar az üvegházhatású gázok 30 százalékáért felel, de úgy tűnik, idén elkezdett visszaszorulni.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 2. 13:15 Világ

Furcsa betétdíjat vetnének ki a fáradt olajra Lengyelországban

Azt szeretnék elérni, hogy ne érje meg vele fűteni, mert még mindig sokan ezt teszik.

Váczi István
2020. július 31. 13:02 Világ

Egyre trükkösebb módszerekkel manipulálnak Közép-Európában az oroszok

Három éve folyamatosan és változatos módszerekkel próbálják a NATO ellen hangolni a lengyel, litván és lett közvéleményt.

Fontos

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 06:50 Közélet

Szédületes tempóban cserélődtek a szupergazdagok a füredi kikötő körül, miközben az ötmilliárd közpénzt kapott

Jellinek Dániel üzemeltette a kikötőt, amikor decemberben pályáztak, pár nappal később Tiborcz és Mészáros érdekeltségébe került, de már ők is túladtak rajta.

Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Minimális energiabefektetéssel sokat tehetünk a környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, milyen támogatást kaphatunk ehhez a budapesti önkormányzatoktól.

Stubnya Bence
2020. július 31. 06:52 Pénz

Erős versenytársa lett az aranynak a járvány alatt

Úgy menekültek a társadalmilag tudatos befektetési eszközökbe a járvány alatt, mint ahogy az aranyba szoktak, és sokan ezek további fellendülésére számítanak.