Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. február 18. 10:30 Világ

A vártnál jóval gyorsabban visszaszorulhat Európa egyik legszennyezőbb iparága, a lengyel szénszektor

Tavaly közel tíz százalékkal, hárommillió tonnával kevesebb feketekőszenet használt az energiaszektor Lengyelországban, mint 2017-ben. Az energiaiparát a szénerőművekre alapozó Lengyelországban évtizedek óta nem volt olyan alacsony a szénfelhasználás, mint tavaly. Az 1990-es rendszerváltás idején harmadával nagyobb volt a szénfelhasználás a mostani adathoz képest.

Ha továbbra is ilyen mértékben csökken a szén felhasználása, akkor jövőre vagy akár már idén elérheti azt a szintet, amelyet a kormányzat korábban 2030-ra tűzött ki. A 2040-re tervezett szintet pedig 3-4 éven belül érheti el a szénfogyasztás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTisztább levegőért kampányol egy üzletember, aki gazdagabb, mint Csányi és Mészáros együttA lengyel Zygmund Solorz szeretne tiszta világot hagyni az unokáira. Ja, és épp fogyóban van az erőműveit tápláló lignit.

Lengyelország a nyolcadik legnagyobb szénfelhasználó a világon, az Európai Unióban egyedül Németország előzi meg. Az ország energiatermelésének 80 százaléka szén elégetéséből származik, amelynek emellett a fűtésben is óriási szerepe van. Ezért az EU 50 legszennyezettebb levegőjű városából 36 Lengyelországban található. Néhány településen a szmoghelyzet a fűtési szezonban időnként olyan rossz, mint Pekingben vagy Delhiben.

A szénfogyasztás visszaesése mögött hasonló nehézségek vannak, mint a paksi atomerőmű után a második legnagyobb magyar erőműnél, a Mátrai Erőműnél. Az erőművek egyre elavultabbak és a szén-dioxid-kvóták miatt egyre kevésbé fenntarthatóak. A tervek szerint a kevésbé szennyező földgáz egyre inkább kiszorítja a szenet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA panelek naperőművé alakításával csökkentik a rezsit Lengyelországban7,9 milliárd forintos, államilag támogatott hitelprogram indul társasházak és panelek számára, napelemekkel szerelnék fel a házak tetejét. Egyelőre csak kicsiben indulnak, de ha bejön, országosan is kiterjesztenék.

Az átállás felgyorsulását mutatja, hogy a kormány a múlt héten úgy döntött, felfüggeszti az Ostorelka nevű szénerőmű megépítésének a támogatását. A Mátrai Erőműhöz hasonló kapacitású (1000 megawattos) erőmű üzembe helyezését 2023-ra tervezték, de a kormány lépése azt valószínűsíti, hogy mégsem fog megépülni.

Ebből fakadóan vélhetően az idén befejezni tervezett, szintén hasonló kapacitású (910 megawattos) Jaworzno erőmű lesz Lengyelország utolsó szénerőműve.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Lengyelország szén szénenergia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.