Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. január 30. 15:32 Élet, Világ

A panelek naperőművé alakításával csökkentik a rezsit Lengyelországban

Százmillió zlotys (nagyjából 7,9 milliárd forintos) keretösszeggel államilag támogatott hitelprogram indul az ország középső-nyugati területén fekvő Nagy-Lengyelország régióban, aminek keretében lakástársaságok és lakásszövetkezetek államilag támogatott hitelt vehetnek fel napelemek beszerzésére és telepítésére.

Michał Kurtyka, a lengyel klímaügyi miniszter szerint a családi házak esetében igénybe vehető támogatás sikere bizonyította, hogy a lakosság körében van igény a napenergiára,

ezért terjesztik ki az állami támogatásokat panel- és társasházakra is.

A 100 millió zlotys támogatásból 80 milliót egy országos környezetvédelmi és vízgazdálkodási alapból állnak, a maradék 20 milliót pedig egy hasonló régiós alap finanszíroz meg. Piotr Woźny, a Nemzeti Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Alap elnöke szerint a kétszázalékos kamatozású hitelt a lakóközösségek átlagosan hét év alatt tudják majd visszafizetni a Gazeta.pl cikke alapján, ezt követően pedig 18 évig ingyenesen áll majd rendelkezésre egységenként legfeljebb 50 kW-nyi teljesítmény.

„A becslésünk alapján a lakók évente 300 zlotyit (nagyjából 24 ezer forintot) tudnak így spórolni a rezsin”

– mondta Woźny, aki a Money.pl cikke szerint azt is megemlítette, hogy a Wrocław-Południe Lakásszövetkezet naperőműve bebizonyította, hogy jobban megéri olcsó hiteleket törleszteni, mint rezsiszámlát fizetni.

A Wrocław-Południe Lakásszövetkezet projektjében 2771 napelemet helyeztek el 35 társasház tetején, 0,5 hektár területen (egy focipálya területe 0,714 hektár). A lakossági naperőmű teljesítménye 0,75 MW, ami Lengyelországban és Európában is egyedülállónak számít. A lakásszövetkezet a megtermelt energiát a közösségi terek, folyosók világítására, a lift működtetésére, tehát alapvetően közösségi funkciókhoz használja fel, becsléseik szerint évente egymillió zlotyról 337 ezer zlotyira tudják csökkenteni a közös kiadásaikat ilyen módon.

Az Energetika.24.pl cikke arról számolt be, hogy a projekt beharangozó kampánya február elején kezdődik, a támogatásokra pedig március 1-ig lehet majd pályázni. Jolanta Ratajczak, a poznani környezetvédelmi alap elnöke azt mondta, remélik, hogy népszerű lesz a program, és az összes forrásra lesz pályázó, ugyanis szeretnék országosan is kiterjeszteni a programot, ha sikerrel járnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég a rezsi is csökkenhetne, ha okosan fékeznénk meg az éghajlatváltozástÚj technológia és kiköltekezés nélkül is átállhat a világ kizárólag megújuló energiaforrások használatára 2050-ig. Ez elég is lenne a klímakatasztrófa elkerüléséhez, állítják több éves modellezés után finn és német kutatók.

Élet Világ energia Lengyelország napenergia rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2020. február 15. 13:19 Élet

Súlyosan alulbecsülték, hogy a tehetősek mennyi ételt dobnak ki

Az éghajlatot és a saját pénztárcánkat is védenénk, ha jobban átgondolnánk, hogy mennyit főzünk és vásárolunk.

Torontáli Zoltán
2020. február 15. 07:45 Élet

Melyik inkább környezetbarát, a szappan vagy a tusfürdő?

Elég egyértelműnek látszik, hogy a kettő közül melyik terheli kevésbé a környezetet, de azért mégis van egy-két csavar a dologban.

Váczi István
2020. február 13. 10:26 Élet

Nem vették a csökkentett cukortartalmú csokit, kivonja a Nestlé

A gyenge forgalmi adatok miatt felhagy a Nestlé a csökkentett cukortartalmú Milkybar Wowsomes csokoládék forgalmazásával.

Fontos

Avatar
2020. február 16. 17:24 Közélet

Azért beszélnek megosztó témákról a politikusok, mert csak így figyelünk rájuk

Sok lényeges kérdésről nem tájékozódunk, mert ezek nem elég megosztóak, és ezért a politikusok sem foglalkoznak ezekkel a témákkal.

Váczi István Bucsky Péter
2020. február 16. 07:47 Közélet

Moszkvában és Szófiában is olcsóbb a metrókocsi-felújítás, mint Budapesten

Ha nem a beszerzést álcázzák felújításnak, akkor egészen szerény összegből is kijöhet a művelet.

Váczi István Stubnya Bence
2020. február 14. 18:08 Vállalat

Nyereséges is lehetett volna a bezárásra ítélt, de a kormány szerint még megmenthető gyár

Az 1200 embert foglalkoztató üzem a méretes veszteség ellenére valójában nem is teljesített olyan rosszul a legutóbbi megismerhető évében.