Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. január 30. 15:32 Élet, Világ

A panelek naperőművé alakításával csökkentik a rezsit Lengyelországban

Százmillió zlotys (nagyjából 7,9 milliárd forintos) keretösszeggel államilag támogatott hitelprogram indul az ország középső-nyugati területén fekvő Nagy-Lengyelország régióban, aminek keretében lakástársaságok és lakásszövetkezetek államilag támogatott hitelt vehetnek fel napelemek beszerzésére és telepítésére.

Michał Kurtyka, a lengyel klímaügyi miniszter szerint a családi házak esetében igénybe vehető támogatás sikere bizonyította, hogy a lakosság körében van igény a napenergiára,

ezért terjesztik ki az állami támogatásokat panel- és társasházakra is.

A 100 millió zlotys támogatásból 80 milliót egy országos környezetvédelmi és vízgazdálkodási alapból állnak, a maradék 20 milliót pedig egy hasonló régiós alap finanszíroz meg. Piotr Woźny, a Nemzeti Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Alap elnöke szerint a kétszázalékos kamatozású hitelt a lakóközösségek átlagosan hét év alatt tudják majd visszafizetni a Gazeta.pl cikke alapján, ezt követően pedig 18 évig ingyenesen áll majd rendelkezésre egységenként legfeljebb 50 kW-nyi teljesítmény.

„A becslésünk alapján a lakók évente 300 zlotyit (nagyjából 24 ezer forintot) tudnak így spórolni a rezsin”

– mondta Woźny, aki a Money.pl cikke szerint azt is megemlítette, hogy a Wrocław-Południe Lakásszövetkezet naperőműve bebizonyította, hogy jobban megéri olcsó hiteleket törleszteni, mint rezsiszámlát fizetni.

A Wrocław-Południe Lakásszövetkezet projektjében 2771 napelemet helyeztek el 35 társasház tetején, 0,5 hektár területen (egy focipálya területe 0,714 hektár). A lakossági naperőmű teljesítménye 0,75 MW, ami Lengyelországban és Európában is egyedülállónak számít. A lakásszövetkezet a megtermelt energiát a közösségi terek, folyosók világítására, a lift működtetésére, tehát alapvetően közösségi funkciókhoz használja fel, becsléseik szerint évente egymillió zlotyról 337 ezer zlotyira tudják csökkenteni a közös kiadásaikat ilyen módon.

Az Energetika.24.pl cikke arról számolt be, hogy a projekt beharangozó kampánya február elején kezdődik, a támogatásokra pedig március 1-ig lehet majd pályázni. Jolanta Ratajczak, a poznani környezetvédelmi alap elnöke azt mondta, remélik, hogy népszerű lesz a program, és az összes forrásra lesz pályázó, ugyanis szeretnék országosan is kiterjeszteni a programot, ha sikerrel járnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég a rezsi is csökkenhetne, ha okosan fékeznénk meg az éghajlatváltozástÚj technológia és kiköltekezés nélkül is átállhat a világ kizárólag megújuló energiaforrások használatára 2050-ig. Ez elég is lenne a klímakatasztrófa elkerüléséhez, állítják több éves modellezés után finn és német kutatók.

Élet Világ energia Lengyelország napenergia rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Debreczeni Anna
2020. október 19. 12:14 Élet, Támogatói tartalom

Egy adatvizualizáció többet mond ezer szónál – a hálózattudomány közel áll a művészethez

Az információk 90 százalékát vizuálisan fogadjuk be, ezért a hálózatok működését is képekben megjelenítve lehet a legjobban megérteni. Ehhez vizuális szótárt kellett kidolgozni, a munka eredményei most láthatóak először.

Debreczeni Anna
2020. október 18. 07:43 Élet

Évi 50 millió forintból teremtenek nagyobb értéket a közmunkánál

A szociális mikrohitelezés és mentorálás az uborkatermesztéssel ért el eredményeket Északkelet-Magyarországon, de más életképes ötleteket is szeretnének támogatni.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.