Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. január 30. 15:32 Élet, Világ

A panelek naperőművé alakításával csökkentik a rezsit Lengyelországban

Százmillió zlotys (nagyjából 7,9 milliárd forintos) keretösszeggel államilag támogatott hitelprogram indul az ország középső-nyugati területén fekvő Nagy-Lengyelország régióban, aminek keretében lakástársaságok és lakásszövetkezetek államilag támogatott hitelt vehetnek fel napelemek beszerzésére és telepítésére.

Michał Kurtyka, a lengyel klímaügyi miniszter szerint a családi házak esetében igénybe vehető támogatás sikere bizonyította, hogy a lakosság körében van igény a napenergiára,

ezért terjesztik ki az állami támogatásokat panel- és társasházakra is.

A 100 millió zlotys támogatásból 80 milliót egy országos környezetvédelmi és vízgazdálkodási alapból állnak, a maradék 20 milliót pedig egy hasonló régiós alap finanszíroz meg. Piotr Woźny, a Nemzeti Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Alap elnöke szerint a kétszázalékos kamatozású hitelt a lakóközösségek átlagosan hét év alatt tudják majd visszafizetni a Gazeta.pl cikke alapján, ezt követően pedig 18 évig ingyenesen áll majd rendelkezésre egységenként legfeljebb 50 kW-nyi teljesítmény.

„A becslésünk alapján a lakók évente 300 zlotyit (nagyjából 24 ezer forintot) tudnak így spórolni a rezsin”

– mondta Woźny, aki a Money.pl cikke szerint azt is megemlítette, hogy a Wrocław-Południe Lakásszövetkezet naperőműve bebizonyította, hogy jobban megéri olcsó hiteleket törleszteni, mint rezsiszámlát fizetni.

A Wrocław-Południe Lakásszövetkezet projektjében 2771 napelemet helyeztek el 35 társasház tetején, 0,5 hektár területen (egy focipálya területe 0,714 hektár). A lakossági naperőmű teljesítménye 0,75 MW, ami Lengyelországban és Európában is egyedülállónak számít. A lakásszövetkezet a megtermelt energiát a közösségi terek, folyosók világítására, a lift működtetésére, tehát alapvetően közösségi funkciókhoz használja fel, becsléseik szerint évente egymillió zlotyról 337 ezer zlotyira tudják csökkenteni a közös kiadásaikat ilyen módon.

Az Energetika.24.pl cikke arról számolt be, hogy a projekt beharangozó kampánya február elején kezdődik, a támogatásokra pedig március 1-ig lehet majd pályázni. Jolanta Ratajczak, a poznani környezetvédelmi alap elnöke azt mondta, remélik, hogy népszerű lesz a program, és az összes forrásra lesz pályázó, ugyanis szeretnék országosan is kiterjeszteni a programot, ha sikerrel járnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég a rezsi is csökkenhetne, ha okosan fékeznénk meg az éghajlatváltozástÚj technológia és kiköltekezés nélkül is átállhat a világ kizárólag megújuló energiaforrások használatára 2050-ig. Ez elég is lenne a klímakatasztrófa elkerüléséhez, állítják több éves modellezés után finn és német kutatók.

Élet Világ energia Lengyelország napenergia rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence
2020. augusztus 6. 12:26 Élet

Közel egy órával meghosszabbította a járvány a munkanapot

Több kisebb részre szakította szét a munkanapot a járvány, de legalább rövidebbek lettek a meetingek.

G7.hu
2020. augusztus 5. 07:55 Élet

Nem kell rosszra gondolni: főszerkesztőváltás a G7-nél

Kasnyik Mártont Váczi István váltja a főszerkesztői pozícióban, de egyébként semmi nem változik.

Fabók Bálint
2020. augusztus 5. 06:30 Élet

1,4 milliárd uniós támogatásról díszeleg tábla a térdig érő gazban

Grandiózus látogatóközpontot álmodtak a Dunakanyarnál, kaptak rá 1,4 milliárdot az EU-tól, 2019-re ígérték az átadást, de eddig csak a tábla valósult meg.

Fontos

Jandó Zoltán
2020. augusztus 7. 12:42 Adat

Ezt a szezont már a Balatonnál sem lesz könnyű visszahozni

A júniusi turisztikai számok még mindig nagyon rosszak. Július-augusztusban az ország egyes régióiban nagyon felpörgött a forgalom, de a kiesést ez már nem hozza vissza.

Avatar
2020. augusztus 6. 16:03 Pénz

Prés alatt az olajipar: szennyeznek, de még nyereséget sem termelnek

Nem bűnbakot kell csinálni a szektorból, hiszen ők lehetnek alkalmasak arra, hogy megvalósítsák technológiai átmenetet.

Tóth István János
2020. augusztus 6. 06:29 Vállalat

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., második rész

Vajon mi magyarázza, hogy választások előtt mindig készpénzben úszik a Mészáros és Mészáros, és hogy legnagyobb vevőik - közöttük a magyar állam - előre utalják a tízmilliárdokat?