Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. január 30. 15:32 Élet, Világ

A panelek naperőművé alakításával csökkentik a rezsit Lengyelországban

Százmillió zlotys (nagyjából 7,9 milliárd forintos) keretösszeggel államilag támogatott hitelprogram indul az ország középső-nyugati területén fekvő Nagy-Lengyelország régióban, aminek keretében lakástársaságok és lakásszövetkezetek államilag támogatott hitelt vehetnek fel napelemek beszerzésére és telepítésére.

Michał Kurtyka, a lengyel klímaügyi miniszter szerint a családi házak esetében igénybe vehető támogatás sikere bizonyította, hogy a lakosság körében van igény a napenergiára,

ezért terjesztik ki az állami támogatásokat panel- és társasházakra is.

A 100 millió zlotys támogatásból 80 milliót egy országos környezetvédelmi és vízgazdálkodási alapból állnak, a maradék 20 milliót pedig egy hasonló régiós alap finanszíroz meg. Piotr Woźny, a Nemzeti Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Alap elnöke szerint a kétszázalékos kamatozású hitelt a lakóközösségek átlagosan hét év alatt tudják majd visszafizetni a Gazeta.pl cikke alapján, ezt követően pedig 18 évig ingyenesen áll majd rendelkezésre egységenként legfeljebb 50 kW-nyi teljesítmény.

„A becslésünk alapján a lakók évente 300 zlotyit (nagyjából 24 ezer forintot) tudnak így spórolni a rezsin”

– mondta Woźny, aki a Money.pl cikke szerint azt is megemlítette, hogy a Wrocław-Południe Lakásszövetkezet naperőműve bebizonyította, hogy jobban megéri olcsó hiteleket törleszteni, mint rezsiszámlát fizetni.

A Wrocław-Południe Lakásszövetkezet projektjében 2771 napelemet helyeztek el 35 társasház tetején, 0,5 hektár területen (egy focipálya területe 0,714 hektár). A lakossági naperőmű teljesítménye 0,75 MW, ami Lengyelországban és Európában is egyedülállónak számít. A lakásszövetkezet a megtermelt energiát a közösségi terek, folyosók világítására, a lift működtetésére, tehát alapvetően közösségi funkciókhoz használja fel, becsléseik szerint évente egymillió zlotyról 337 ezer zlotyira tudják csökkenteni a közös kiadásaikat ilyen módon.

Az Energetika.24.pl cikke arról számolt be, hogy a projekt beharangozó kampánya február elején kezdődik, a támogatásokra pedig március 1-ig lehet majd pályázni. Jolanta Ratajczak, a poznani környezetvédelmi alap elnöke azt mondta, remélik, hogy népszerű lesz a program, és az összes forrásra lesz pályázó, ugyanis szeretnék országosan is kiterjeszteni a programot, ha sikerrel járnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég a rezsi is csökkenhetne, ha okosan fékeznénk meg az éghajlatváltozástÚj technológia és kiköltekezés nélkül is átállhat a világ kizárólag megújuló energiaforrások használatára 2050-ig. Ez elég is lenne a klímakatasztrófa elkerüléséhez, állítják több éves modellezés után finn és német kutatók.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ energia Lengyelország napenergia rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.