Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. január 30. 15:32 Élet, Világ

A panelek naperőművé alakításával csökkentik a rezsit Lengyelországban

Százmillió zlotys (nagyjából 7,9 milliárd forintos) keretösszeggel államilag támogatott hitelprogram indul az ország középső-nyugati területén fekvő Nagy-Lengyelország régióban, aminek keretében lakástársaságok és lakásszövetkezetek államilag támogatott hitelt vehetnek fel napelemek beszerzésére és telepítésére.

Michał Kurtyka, a lengyel klímaügyi miniszter szerint a családi házak esetében igénybe vehető támogatás sikere bizonyította, hogy a lakosság körében van igény a napenergiára,

ezért terjesztik ki az állami támogatásokat panel- és társasházakra is.

A 100 millió zlotys támogatásból 80 milliót egy országos környezetvédelmi és vízgazdálkodási alapból állnak, a maradék 20 milliót pedig egy hasonló régiós alap finanszíroz meg. Piotr Woźny, a Nemzeti Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Alap elnöke szerint a kétszázalékos kamatozású hitelt a lakóközösségek átlagosan hét év alatt tudják majd visszafizetni a Gazeta.pl cikke alapján, ezt követően pedig 18 évig ingyenesen áll majd rendelkezésre egységenként legfeljebb 50 kW-nyi teljesítmény.

„A becslésünk alapján a lakók évente 300 zlotyit (nagyjából 24 ezer forintot) tudnak így spórolni a rezsin”

– mondta Woźny, aki a Money.pl cikke szerint azt is megemlítette, hogy a Wrocław-Południe Lakásszövetkezet naperőműve bebizonyította, hogy jobban megéri olcsó hiteleket törleszteni, mint rezsiszámlát fizetni.

A Wrocław-Południe Lakásszövetkezet projektjében 2771 napelemet helyeztek el 35 társasház tetején, 0,5 hektár területen (egy focipálya területe 0,714 hektár). A lakossági naperőmű teljesítménye 0,75 MW, ami Lengyelországban és Európában is egyedülállónak számít. A lakásszövetkezet a megtermelt energiát a közösségi terek, folyosók világítására, a lift működtetésére, tehát alapvetően közösségi funkciókhoz használja fel, becsléseik szerint évente egymillió zlotyról 337 ezer zlotyira tudják csökkenteni a közös kiadásaikat ilyen módon.

Az Energetika.24.pl cikke arról számolt be, hogy a projekt beharangozó kampánya február elején kezdődik, a támogatásokra pedig március 1-ig lehet majd pályázni. Jolanta Ratajczak, a poznani környezetvédelmi alap elnöke azt mondta, remélik, hogy népszerű lesz a program, és az összes forrásra lesz pályázó, ugyanis szeretnék országosan is kiterjeszteni a programot, ha sikerrel járnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég a rezsi is csökkenhetne, ha okosan fékeznénk meg az éghajlatváltozástÚj technológia és kiköltekezés nélkül is átállhat a világ kizárólag megújuló energiaforrások használatára 2050-ig. Ez elég is lenne a klímakatasztrófa elkerüléséhez, állítják több éves modellezés után finn és német kutatók.

Élet Világ energia Lengyelország napenergia rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Kasnyik Márton
2021. augusztus 1. 17:36 Élet

Egyre több a bizonyíték, hogy az ősember jó sok szénhidrátot evett

Vad gabonát őröltek, kenyeret sütöttek, gyökereket és hüvelyeseket főztek jóval azelőtt, hogy elindult volna a tudatos mezőgazdaság.

Avatar
2021. július 30. 16:28 Élet, Világ

Megmentheted-e az egyéni döntéseiddel a világot a klímakatasztrófától?

A cégek szeretik azt mondani, hogy ők csak olyan termékeket gyártanak, amelyeket el lehet adni. A fogyasztóknak kellene más termékeket venniük? De befolyásolhatja az egyéni fogyasztói döntés a piacokat?

Torontáli Zoltán
2021. július 29. 16:15 Élet

Száz év és egy nap kellett ahhoz, hogy a világ egyik legfontosabb gyógyszerének piacán árverseny induljon

Melyik inzulint kéri, a drágábbat vagy az olcsóbbat? - ezt a kérdést eddig nem tehette fel a patikus, de most már nem kizárt, hogy egyszer ilyen is lesz.

Fontos

Avatar
2021. augusztus 1. 07:20 Közélet, Pénz

Mai szemmel szinte elképzelhetetlen állapotok között indult el a forint, épp 75 éve

Magyarország szó szerint romokban hevert, az államnak súlyos fizetési kötelezettségei voltak, bevétele viszont alig. A pengőt fel kellett áldozni.

Avatar
2021. július 31. 17:06 Világ

Párizs megmutatja, mit lehetne kezdeni az olyan városi sztrádákkal, mint a budapesti Rákóczi út

Nagy fejlesztések jönnek a Champs-Élysées-n, nemcsak környezetkímélőbbé, de a belváros számára jövedelmezőbbé is tennék a területet.

Mészáros R. Tamás
2021. július 31. 06:42 Tech, Világ

Japán az olimpia farvizén meghirdette a hidrogénenergia-alapú társadalom jövőképét

Annak ellenére, hogy a technológia jelenlegi hatékonyságának és árának fényében sokan szkeptikusak az ambiciózus terveket illetően.