Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. augusztus 6. 10:20 Világ

Tisztább levegőért kampányol egy üzletember, aki gazdagabb, mint Csányi és Mészáros együtt

Ha a hivatalos kormányzati álláspontból indulunk ki, Lengyelország az EU legkevésbé klímatudatos országa. A lengyel kormánynak főszerepe volt abban, hogy a közösség ne tűzze ki a szénsemlegesség elérését 2050-re.

Ennek leginkább az az oka, hogy az ország energiatermelésének 80 százaléka szén elégetéséből származik, és ennek visszafogása sok munkahelyet szüntetne meg. Az energiahordozónak nemcsak az áramtermelésben, hanem a fűtésben is óriási szerepe van, és ez oda vezet, hogy az EU 50 legszennyezettebb levegőjű városából 36 Lengyelországban található. Néhány településen a szmoghelyzet a fűtési szezonban időnként olyan rossz, mint Pekingben vagy Delhiben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLevegőt venni is nehéz a városban, ahol a klímaváltozás megfékezéséről tárgyalnakLengyelország nehézipari központjában kellene megállapodni arról, hogyan csökkenti a világ az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A jelek szerint ebből már az egyik leggazdagabb lengyel üzletembernek is elege van, pedig Zygmunt Solorz részben lignittüzelésű hőerőműveinek köszönheti a vagyonát. A 63 éves vállalkozó Tiszta Lengyelország Program néven alapított egyesületet, amely a levegőminőség javítását tűzte ki céljául. A vállalkozó egy közleményben úgy fogalmazott, hogy szeretné, ha az unokái olyan világban élhetnének, amely nemcsak modern, hanem tiszta is.

A kezdeményezés hatását növelheti, hogy a nagyjából 2,5 milliárd dolláros vagyon felett rendelkező Solorz (aki ezzel gazdagabb, mint Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc együtt) legfontosabb érdekeltsége telekommunikációs cégek mellett tévécsatornákat is birtokol, amelyek a jövőben kiemelten foglalkoznak majd a zöld tematikával.

Solorz „Varsó külvárosában lakik, és minden nap saját maga is tapasztalja a szmoghelyzetet” – mondta az üzletember szóvivője a Bloombergnek. Hozzátette, a célra elkülönített összeget majd akkor hozzák nyilvánosságra, amikor az egyesületet a bíróság nyilvántartásba veszi.

Ami a saját erőfeszítéseket illeti, a cégcsoportnál elektromos autókat vásárolnak, befektetnek a napenergiába, az erőművekben pedig biomasszára cserélik a lignitet. Igaz, a gyenge minőségű szénféleség amúgy is fogyóban van Solorz cégénél. Emellett pedig a váltásban az is szerepet játszhat, hogy egyre drágábbá válnak a szén-dioxid-kvóták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEz a két ábra megmutatja, hogy mennyire nehéz elszakadni az olajtól és a széntőlHiába nő a megújulók aránya a világ energiatermelésében, ha közben mennyiségre szénből és olajból is egyre többet égetünk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hőerőmű Lengyelország lignit Zygmund Solorz Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.