Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 19. 14:18 Élet, Világ

Horvát miniszterelnök: a turizmus ugrásra készen áll, hogy fogadhassa a vendégeket

Andrej Plenković horvát miniszterelnök interjút adott a német Die Weltnek (a szöveget a horvát kormány oldalán is közzétették). A beszélgetés természetesen főleg a koronavírus-járvány körül forog, de mivel a horvát gazdaság erősen függ a turizmustól, és az Adria a német turistáknak is kedvelt célpontja, az idei szezonnal kapcsolatos horvát várakozások is hangsúlyosan szerepelnek benne.

Plenković azt mondja, „nagyon boldoggá tette”, hogy a horvátok az északi országokhoz hasonlítható fegyelmezettséggel tartották be a korlátozó intézkedéseket, annak ellenére is, hogy vérmérsékletük szerint a mediterrán térséghez tartoznak. Cikkünk írásakor a WHO adatai szerint Horvátországban 2226 a feltárt koronavírus-betegek száma, és eddig összesen 95-en haltak meg a járványban, az elmúlt hét napban azonban már csak 39 új beteget szűrtek ki, és 5-en haltak meg.

A második hullám elkerülése érdekében, ahogy Andrej Plenković mondja, az enyhítést a horvátok is csak fokozatosan vezetik be, ennek kapcsán a határok megnyitásának első lépéseként az üzleti utazók beengedését említi.

A nyári turisztikai szezonra vonatkozó konkrét újságírói kérdésre a miniszterelnök azt mondja, hogy „nagyon optimista”.

Természetesen nem számítunk arra, hogy a turisták száma idén eléri a korábbi években mértet. Az elmúlt két év rekordot döntött, csak 2019-ben 20 millió turista érkezett az országba, főleg az unión belülről. A hoteleink, a magánszállásaink és a strandjaink az idei szezonra is fel vannak készülve. Már csak a startjelre várnak, de most új, járványügyi összefüggésben

– mondja a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e a beutazók miatt a járvány kiújulásától, Plenković lényegében azt válaszolja, hogy a horvát turisztikai szolgáltatók felelősségteljes magatartása mellett a turistáktól is ugyanezt kérik majd, és a kockázat így határok közé szorítható.

Mindenkinek csak egy kicsit kell óvatosabbnak lennie

– mondja a miniszterelnök.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok év múlva is máshogyan fogunk nyaralni a turizmus mostani átalakulása miattAz utóbbi évek legnagyobb nyertese volt a turizmus világszerte. Most akkora sokk jött, hogy sok mindent újra kell gondolni.

Élet Világ Andrej Plenkovic Horvátország interjú koronavírus turizmus utazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. augusztus 9. 07:12 Élet

Megszabadulnál a szemeted harmadától ingyen? Segítünk

Minimális ráfordítással sokat tehetünk környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, hogyan támogatják a komposztálást a megyei jogú városok Békéscsabától Zalaegerszegig.

Fabók Bálint
2020. augusztus 8. 15:33 Élet

Eltettek 9 milliárd közpénzt, majd vietnamiakhoz kerülve köddé váltak

Százezres nézőszámokat blöffölve szereztek állami pénzt a kamuszínházak, de így is több százmillió forintos adótartozást halmoztak fel az állam felé.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 8. 07:03 Élet, Vállalat

Időutazás a közelmúltba: a golyórágó diadalútja Magyarországon

Kicsit kemény volt és kicsit hamar elment az íze, de igazi szocialista slágertermék lett Magyarországon az amerikai életérzést imitáló golyórágó. Elbeszélgettünk a termék akkori honosítóival.

Fontos

Avatar
2020. augusztus 10. 15:33 Adat

Most akkor mekkora a valódi munkanélküliség Magyarországon?

Egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó kommentárokat lehet olvasni arról, hogy pontosan mekkora munkanélküliség alakult ki, és látható-e már javulás.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 7. 12:42 Adat

Ezt a szezont már a Balatonnál sem lesz könnyű visszahozni

A júniusi turisztikai számok még mindig nagyon rosszak. Július-augusztusban az ország egyes régióiban nagyon felpörgött a forgalom, de a kiesést ez már nem hozza vissza.

Avatar
2020. augusztus 6. 16:03 Pénz

Prés alatt az olajipar: szennyeznek, de még nyereséget sem termelnek

Nem bűnbakot kell csinálni a szektorból, hiszen ők lehetnek alkalmasak arra, hogy megvalósítsák technológiai átmenetet.