Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 19. 14:18 Élet, Világ

Horvát miniszterelnök: a turizmus ugrásra készen áll, hogy fogadhassa a vendégeket

Andrej Plenković horvát miniszterelnök interjút adott a német Die Weltnek (a szöveget a horvát kormány oldalán is közzétették). A beszélgetés természetesen főleg a koronavírus-járvány körül forog, de mivel a horvát gazdaság erősen függ a turizmustól, és az Adria a német turistáknak is kedvelt célpontja, az idei szezonnal kapcsolatos horvát várakozások is hangsúlyosan szerepelnek benne.

Plenković azt mondja, „nagyon boldoggá tette”, hogy a horvátok az északi országokhoz hasonlítható fegyelmezettséggel tartották be a korlátozó intézkedéseket, annak ellenére is, hogy vérmérsékletük szerint a mediterrán térséghez tartoznak. Cikkünk írásakor a WHO adatai szerint Horvátországban 2226 a feltárt koronavírus-betegek száma, és eddig összesen 95-en haltak meg a járványban, az elmúlt hét napban azonban már csak 39 új beteget szűrtek ki, és 5-en haltak meg.

A második hullám elkerülése érdekében, ahogy Andrej Plenković mondja, az enyhítést a horvátok is csak fokozatosan vezetik be, ennek kapcsán a határok megnyitásának első lépéseként az üzleti utazók beengedését említi.

A nyári turisztikai szezonra vonatkozó konkrét újságírói kérdésre a miniszterelnök azt mondja, hogy „nagyon optimista”.

Természetesen nem számítunk arra, hogy a turisták száma idén eléri a korábbi években mértet. Az elmúlt két év rekordot döntött, csak 2019-ben 20 millió turista érkezett az országba, főleg az unión belülről. A hoteleink, a magánszállásaink és a strandjaink az idei szezonra is fel vannak készülve. Már csak a startjelre várnak, de most új, járványügyi összefüggésben

– mondja a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e a beutazók miatt a járvány kiújulásától, Plenković lényegében azt válaszolja, hogy a horvát turisztikai szolgáltatók felelősségteljes magatartása mellett a turistáktól is ugyanezt kérik majd, és a kockázat így határok közé szorítható.

Mindenkinek csak egy kicsit kell óvatosabbnak lennie

– mondja a miniszterelnök.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok év múlva is máshogyan fogunk nyaralni a turizmus mostani átalakulása miattAz utóbbi évek legnagyobb nyertese volt a turizmus világszerte. Most akkora sokk jött, hogy sok mindent újra kell gondolni.

Élet Világ Andrej Plenkovic Horvátország interjú koronavírus turizmus utazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2021. február 27. 12:39 Adat, Élet

A magyar női vezetők fele hetente legalább három alkalommal sportol

Többnyire futnak és jógáznak a magyar női menedzserek, és kiderült az is, hogy más előnyöket kaptak a sporttól, mint külföldi társaik.

Torontáli Zoltán
2021. február 26. 10:56 Élet, Világ

Mi vezérli a nagyon óvatosan vásárló, minimalista életet élőket?

Egy angol kutatás szerint nem a környezetvédelem és a fenntartható jövő a legfőbb hajtóerő, hanem a boldogabb élet.

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 09:49 Élet, Világ

Elkezdődött a huzavona az egységes európai oltásigazolásról

A görögök, a spanyolok és a légitársaságok nagyon sürgetik, a franciák és a németek nem annyira, és rengeteg a nyitott kérdés.

Fontos

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.

Avatar
2021. február 26. 16:32 Pénz

Minden adott, hogy az infláció meglóduljon

Laza monetáris és fiskális politika, pénzben úszó világ, hirtelen felfutó kereslet, már csak az a kérdés, hogy az infláció átmenetileg, vagy tartósan ugrik meg.

Fabók Bálint
2021. február 26. 06:06 Vállalat

A legnagyobb csongrádi cég sztrájkolói azt mondják, megszakadnak a munkában

Lemaradó fizetések, autóipari lassulás, kizsigerelt dolgozók és megnyirbált jogosultságok is szerepet játszanak abban, hogy sztrájkolnak a Continental makói gyáránál.