Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 19. 14:18 Élet, Világ

Horvát miniszterelnök: a turizmus ugrásra készen áll, hogy fogadhassa a vendégeket

Andrej Plenković horvát miniszterelnök interjút adott a német Die Weltnek (a szöveget a horvát kormány oldalán is közzétették). A beszélgetés természetesen főleg a koronavírus-járvány körül forog, de mivel a horvát gazdaság erősen függ a turizmustól, és az Adria a német turistáknak is kedvelt célpontja, az idei szezonnal kapcsolatos horvát várakozások is hangsúlyosan szerepelnek benne.

Plenković azt mondja, „nagyon boldoggá tette”, hogy a horvátok az északi országokhoz hasonlítható fegyelmezettséggel tartották be a korlátozó intézkedéseket, annak ellenére is, hogy vérmérsékletük szerint a mediterrán térséghez tartoznak. Cikkünk írásakor a WHO adatai szerint Horvátországban 2226 a feltárt koronavírus-betegek száma, és eddig összesen 95-en haltak meg a járványban, az elmúlt hét napban azonban már csak 39 új beteget szűrtek ki, és 5-en haltak meg.

A második hullám elkerülése érdekében, ahogy Andrej Plenković mondja, az enyhítést a horvátok is csak fokozatosan vezetik be, ennek kapcsán a határok megnyitásának első lépéseként az üzleti utazók beengedését említi.

A nyári turisztikai szezonra vonatkozó konkrét újságírói kérdésre a miniszterelnök azt mondja, hogy „nagyon optimista”.

Természetesen nem számítunk arra, hogy a turisták száma idén eléri a korábbi években mértet. Az elmúlt két év rekordot döntött, csak 2019-ben 20 millió turista érkezett az országba, főleg az unión belülről. A hoteleink, a magánszállásaink és a strandjaink az idei szezonra is fel vannak készülve. Már csak a startjelre várnak, de most új, járványügyi összefüggésben

– mondja a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e a beutazók miatt a járvány kiújulásától, Plenković lényegében azt válaszolja, hogy a horvát turisztikai szolgáltatók felelősségteljes magatartása mellett a turistáktól is ugyanezt kérik majd, és a kockázat így határok közé szorítható.

Mindenkinek csak egy kicsit kell óvatosabbnak lennie

– mondja a miniszterelnök.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok év múlva is máshogyan fogunk nyaralni a turizmus mostani átalakulása miattAz utóbbi évek legnagyobb nyertese volt a turizmus világszerte. Most akkora sokk jött, hogy sok mindent újra kell gondolni.

Élet Világ Andrej Plenkovic Horvátország interjú koronavírus turizmus utazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.

Katona Hajnalka
2022. január 17. 17:04 Élet

Ha hiteles az érvelés, még a leginkább elutasító országokban is könnyen lehet növelni a másság elfogadását

Az emberek azonban külön kérdésnek tartják a gazdasági és a társadalmi egyenlőséget.

Hobot Péter
2022. január 14. 11:17 Adat, Élet

Kevesen gondolják, hogy milyen sokba kerül a magyar állam működése

Két hét alatt kétezer olvasónk töltötte ki a szilveszterkor közzétett játékunkat, ahol a költségvetés főbb tételeit lehetett megtippelni azok nagysága alapján.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. január 19. 06:35 Adat, Világ

Mindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosítás

Alig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.

Török Zoltán
2022. január 18. 15:59 Közélet

Egyre közelebb van, amikor már nem egészségügyi válsághelyzetként tekintünk a járványra

Bizonytalanság és kiszámíthatatlanság – talán ez a két jelző írja le legtalálóbban az elmúlt két évet, és nem lehetünk biztosak benne hogy 2022 mást hoz.

Hajdu Miklós
2022. január 18. 06:19 Adat

Itt az omikron, de Magyarország nem szigorít – kellene?

Megvizsgáltuk az óvintézkedések és az átoltottság összefüggését a járvány erősségével: az oltások számítanak igazán, de a szigorítások sem közömbösek.