Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 19. 14:18 Élet, Világ

Horvát miniszterelnök: a turizmus ugrásra készen áll, hogy fogadhassa a vendégeket

Andrej Plenković horvát miniszterelnök interjút adott a német Die Weltnek (a szöveget a horvát kormány oldalán is közzétették). A beszélgetés természetesen főleg a koronavírus-járvány körül forog, de mivel a horvát gazdaság erősen függ a turizmustól, és az Adria a német turistáknak is kedvelt célpontja, az idei szezonnal kapcsolatos horvát várakozások is hangsúlyosan szerepelnek benne.

Plenković azt mondja, „nagyon boldoggá tette”, hogy a horvátok az északi országokhoz hasonlítható fegyelmezettséggel tartották be a korlátozó intézkedéseket, annak ellenére is, hogy vérmérsékletük szerint a mediterrán térséghez tartoznak. Cikkünk írásakor a WHO adatai szerint Horvátországban 2226 a feltárt koronavírus-betegek száma, és eddig összesen 95-en haltak meg a járványban, az elmúlt hét napban azonban már csak 39 új beteget szűrtek ki, és 5-en haltak meg.

A második hullám elkerülése érdekében, ahogy Andrej Plenković mondja, az enyhítést a horvátok is csak fokozatosan vezetik be, ennek kapcsán a határok megnyitásának első lépéseként az üzleti utazók beengedését említi.

A nyári turisztikai szezonra vonatkozó konkrét újságírói kérdésre a miniszterelnök azt mondja, hogy „nagyon optimista”.

Természetesen nem számítunk arra, hogy a turisták száma idén eléri a korábbi években mértet. Az elmúlt két év rekordot döntött, csak 2019-ben 20 millió turista érkezett az országba, főleg az unión belülről. A hoteleink, a magánszállásaink és a strandjaink az idei szezonra is fel vannak készülve. Már csak a startjelre várnak, de most új, járványügyi összefüggésben

– mondja a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e a beutazók miatt a járvány kiújulásától, Plenković lényegében azt válaszolja, hogy a horvát turisztikai szolgáltatók felelősségteljes magatartása mellett a turistáktól is ugyanezt kérik majd, és a kockázat így határok közé szorítható.

Mindenkinek csak egy kicsit kell óvatosabbnak lennie

– mondja a miniszterelnök.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok év múlva is máshogyan fogunk nyaralni a turizmus mostani átalakulása miattAz utóbbi évek legnagyobb nyertese volt a turizmus világszerte. Most akkora sokk jött, hogy sok mindent újra kell gondolni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Andrej Plenkovic Horvátország interjú koronavírus turizmus utazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.