Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. március 29. 21:13 Világ

A mezőgazdaságot a szárazság, a turizmust a járvány szárítja ki Észak-Afrikában

Afrika sok országa számára már a koronavírus-járvány kitörése előtt borúsak voltak a gazdasági kilátások. Miközben Kelet-Afrikában hatalmas sáskarajok pusztítottak, a kontinens északi részén a szárazság okoz gondot.

Észak-Afrikában közeleg az aratás időszaka, így hamarosan ténylegesen kiderül, hogy az elmúlt hónapok rendkívül száraz időjárása mekkora károkat okozott a mezőgazdaságban. Youssef Alaoui, egy marokkói mezőgazdasági lobbicég vezetője a Bloombergnek tett nyilatkozatában elmondta, hogy

a vízhiány nagy probléma. Az idei terméshozam az előző évihez képest minden bizonnyal el fog maradni, és a minősége is meglehetősen kérdéses.

Afrika északnyugati részén a búzamezőkön a szokásos csapadékmennyiség negyede sem esett le az elmúlt három hónapban, miközben a melegrekordok is megdőltek. A két szélsőséges időjárási tényező együttesen a növények túlságosan gyors fejlődéséhez vezet, a termés pedig gyenge lesz. A helyzet Marokkóban különösen rossz, itt a gazdák gyakran már a búza- árpaföldeken legeltetik az állatokat, mivel gyenge hozamra számítanak, a legelők meg amúgy is is kiszáradtak.

Ha nem lesznek a térségben jelentősebb esők a közeljövőben, akkor Algéria, Marokkó és Tunézia az európai és a Fekete-tenger környéki gabonapiacok felvásárlói között fog feltűnni, méghozzá jelentős súllyal. Marokkó búzaimportja idén a várakozások szerint 29 százalékkal fog emelkedni. Az ország és a szomszédos Algéria már el is kezdte feltölteni a tartalékokat, tartva attól, hogy a koronavírus-járvány közvetett hatására széles körű exportkorlátozások lesznek a nemzetközi élelmiszer-piacokon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA háztartások után az országok is elkezdték bespájzolni az élelmiszertÖssze kell hangolniuk az országoknak az élelmezési politikájukat, és ennek során Magyarország kivételesen jó alkupozícióban lehet.

A környezeti hatások mellett a gazdasági következmények is aggasztók. Marokkó munkaerejének például 35 százalékát foglalkoztatja a mezőgazdaság, míg az ország GDP-jének 12 százalékát adja az ágazat. A turizmus szintén nagyon jelentős szektor – akárcsak Tunéziában -, ezt viszont most a koronavírus-járvány nullázta le egy időre. Algériában pedig az okozza a legnagyobb gondot, hogy a korábbi szint közel harmadára zuhant az olaj ára, máris sok milliárd dollár bevételről fosztva meg Afrika egyik legjelentősebb kitermelőjét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk70 éve nem volt akkora sáskajárás Kelet-Afrikában mint most, 25 millió ember élete van veszélybenA változó klíma ideális körülményeket teremt a pusztító sáskák szaporodásához. Néhány országban elkeseredettségükben autógumi égetésével védekeznek az emberek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Afrika algéria aszály marokkó mezőgazdaság Tunézia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.