Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. február 21. 13:59 Világ

70 éve nem volt akkora sáskajárás Kelet-Afrikában mint most, 25 millió ember élete van veszélyben

Uganda, Kenya, Szomália, Etiópia, Eritrea, Dzsibuti, és Tanzánia után a napokban az ugandai határt átlépve Dél-Szudánt is elérte az elmúlt évtizedek legnagyobb sáskajárása, ami jelenleg nyugatra tart. Az ENSZ arra figyelmeztet, hogy a sáskák hamarosan megint szaporodni fognak, ami a kelet-afrikai régióban 25 millió ember élelmiszerellátásának biztonságát veszélyeztetheti – írta a Guardian.

Az élelmezéssel már a sáskainvázió előtt is voltak problémák a környéken, az ENSZ decemberi jelentése szerint a nagyjából 1 millió embert közvetlenül érintő árvizek miatt a lakosság kétharmadának volt bizonytalan az élelmezési helyzete. Az olajban gazdag afrikai országban öt év után nemrég lett vége a polgárháborúnak, ami a lakosság negyedét kényszerítette arra, hogy elmeneküljön otthonából.

Bár a sáskák jelenléte nem szokatlan a kelet-afrikai régióban, a szeptember óta tartó sáskajárás jóval súlyosabb a megszokottnál: az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet nyilvántartása alapján

Kenyában 70, Etiópiában és Szomáliában 25 éve nem volt ilyen nagyságú sáskajárás.

 

A sivatagi sáskák a többi sáskafajhoz képest is különösen falánkak és gyorsan mozognak: a Bloomberg cikke alapján egy rajban nagyjából 40-80 millió felnőtt egyed van, ami nagyjából egy négyzetkilométeren belül tömörül. Egy raj nagyjából napi 150 kilométer megtételére képes, és egy nap alatt annyi élelmet fogyaszt el, mint 35 ezer ember. A sivatagi sáska nagyjából minden növényt megeszik, amit talál, és általában a talált élelmiszer legalább 80 százalékát el is fogyasztja.

A sáskák alapjáraton nem feltétlenül mozognak rajban: a Conversation cikke szerint akkor állnak össze, ha összetalálkoznak, és ilyenkor együtt indulnak élelmet keresni. A jelenleg Afrikában pusztító rajok eredetileg Jemenből és Ománból érkeztek a Vörös-tengeren keresztül.

Jemeni gyerekek próbálják elkapni a sáskákat 2019 júliusában. Fotó: AFP / Europress.

2018 októberében a Luban ciklon komoly esőzéseket eredményezett, ezáltal a sáskát megerősödtek és szaporodni kezdtek. 2019 januárjától kezdve a rajok szaporodni kezdtek az Arab-félszigeten, majd júniusban átkeltek a Vörös-tengeren és terjedni kezdtek Afrika szarván is. Az októberi és novemberi árvizek újra ideális feltételeket teremtettek a szaporodáshoz, így jutottak el decemberben Kenyába.

A helyzet jelenleg Kenyában, Etiópiában és Szomáliában a legsúlyosabb, ami szakértők szerint arra utal, hogy a levegőből permetezett rovarirtók eddig csak nagyon kevés sáskát pusztítottak el. Meshack Malo, a FAO dél-szudáni képviselője a Guardiannek azt mondta, a sáskák színéből arra lehet következtetni, hogy még ebben a hónapban új szaporodni fognak.

A FAO januári előrejelzése szerint a sáskák száma júniusig 500-szorosára nőhet, ugyanis március és május között heves szezonális esőzések várhatóak, ami ideális a sáskák szaporodásához. Tavaly október és december között 40 éves rekordot döntött az esőzés, a csapadék mennyisége egyes helyeken a négyszerese volt az átlagosnak.

Rick Overson, az Arizonai Egyetem kutatója szerint a globális felmelegedés miatt gyakoribbá és nagyobbá váló esőzések miatt gyakrabban és nagyobb mennyiségben kell számítani a sáskák jelenlétére. Baldwyn Torto, a Nemzetközi Rovarfiziológiai és Ökológia Központ kutatója szerint a kártevők közül a sáskák a legrosszabbak, de az élelmezési helyzetet a klímaváltozás a környéken nem csak a sáskák, hanem más kártevők szaporodásának segítésén keresztül is nehezíti.

A FAO a helyi kormányzatokkal együttműködve igyekszik kezelni a helyzetet, és ehhez 76 millió dollárnyi pénzügyi forrásra van szüksége. Ebből február 10-ig egyelőre csak 20 millió dollár érkezett meg.

A kármentést az érintett országok némelyikében az instabil politikai helyzet is nehezíti: Szomáliában például nem lehet légi irtást elrendelni mindenhol, mert bizonyos területek felett megszűnt a kormány szuverenitása. Az irtással ráadásul azért is érdemes csínján bánni, mert ha túlzásba viszik a vegyszerek használatát, az ökoszisztéma egésze szempontjából hasznos rovarok is áldozatul eshetnek a sáskák elleni hadjáratnak.

Arról nem is beszélve, hogy gyakran a lakosság elkeseredésében olyan eszközökhöz folyamodik, ami vagy teljesen hatástalan, vagy szintén káros az ökoszisztémára. Etiópiában az emberek szemetet és autógumikat égettek abban reménykedve, hogy a füst elűzi a rovarokat. Máshol a farmerek fütyüléssel és kiabálással, városi területeken pedig az autódudákkal igyekeztek arra ösztökélni a sáskákat, hogy álljanak arrébb.

A sáskák nem csak Kelet-Afrikában okoznak hatalmas problémákat: Pakisztánban január végén országos szükségállapotot rendeltek el, miután a sáskák megdézsmálták az ország búza- és pamutültetvényeit. A rovarok azóta már a határon átkelve Indiába is eljutottak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Afrika élelmiszer kelet-afrika klímaváltozás sáska sáskajárás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.