Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. március 26. 09:27 Világ

A háztartások után az országok is elkezdték bespájzolni az élelmiszert

Hiába kezd lecsengeni a lakosság ételfelhalmozási rohama (Magyarországon legalábbis), egy darabig még nem lesz nyugalom az élelmiszer-kereskedelem területén. Sokkal nagyobb súlyú szereplők kezdtek ugyanis bespájzolni: néhány ország hozzálátott a tárolók és raktárak feltöltéséhez, kivonva ezáltal termékeit a világpiacról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHirtelen eltűntek a pánikvásárlók a magyar boltokból, de sok idős még mindig nem állt leAz elmúlt két-három napban jelentősen visszaesett a boltok forgalma. Főleg apukák járnak listákkal, de néhány idős még ingázna is az akciók miatt.

A Bloomberg beszámolója szerint Kazahsztán, a világ egyik legnagyobb búzaliszt-előállítója megtiltotta a termék kivitelét az országból más élelmiszerekkel, például a sárgarépával, a cukorral és a krumplival együtt. Szerbia is hasonlóképp döntött, többek között a napraforgóolaj exportját függesztette fel. Oroszország egyelőre nem vezetett be tilalmakat, de szükség esetén kész megtenni a lap értesülései szerint. (Magyarországgal kapcsolatban egy erre utaló megjegyzés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara múlt heti közleményében is szerepelt.)

Az élelmiszerimportra utalt Kína, Törökország, Algéria és Marokkó inkább a behozatalt élénkíti – az utóbbi két észak-afrikai országot például különösen kellemetlenül érintheti, ha Oroszország az export korlátozása mellett dönt, a régió ugyanis jelentős felvásárlója az orosz termékeknek.

Igaz, a fentieken kívül egyelőre sok hasonló intézkedésről nem hallani, de Tim Benton, a londoni Chatham House szakértője szerint már érzékelhető némi zavar az élelmiszer-kereskedelem területén. Az ellátás egyelőre bőséges, inkább a logisztikában vannak fennakadások, egyrészt a pánikvásárlások, másrészt pedig a munkaerő kiesése miatt. Egy másik mezőgazdasági szakember szerint a kormányok rendkívüli intézkedései is arra sarkalják az embereket, hogy tartalékoljanak az alapvető termékekből, a politikusok ezeket tehát csak úgy tudják meglépni, ha az élelmiszer-ellátást is ehhez igazítják.

Benton szerint a kormányközi együttműködés hiánya komoly gondokhoz vezethet a globális élelmiszer-ellátásban. Ha a lakosság vásárlási őrületéhez protekcionista élelmezési politika társul, akkor az élelmiszerárak emelkedő pályára állnak, ami pedig még nagyobb pánikhoz vezet, és a két tendencia egymást fogja erősíteni –

végső soron pedig zavargások alakulhatnak ki.

Az együttműködés fontosságára Maximo Torero, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) közgazdásza is figyelmeztet. A szervezet adatai szerint egyébként Magyarországon az egyik legmarkánsabb az agrárium exporttöbblete a behozatalhoz képest a világon, Európában pedig csak Bulgáriában alakul hasonlóan szerencsésen a mezőgazdasági import és export aránya.

 

Forrás: Bloomberg, FAO Global Perspectives Studies

Tehát ha esetleg tényleg kritikusra fordulna az élelmiszerpiac helyzete, a magyarországi ellátás kevésbé lesz kiszolgáltatott a világpiaci folyamatoknak, az egyeztetések során pedig jó alkupozícióból indulhatnak az országot képviselő politikusok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHullafáradtak, ők találkoznak a legtöbb beteggel, mégis egész nap osztják a bolti dolgozókatHetek óta a tervezettnél kétszer-háromszor nagyobb a boltok forgalma, kevesebb bevethető dolgozó van, olykor irodai dolgozók állnak be segíteni. A vásárlók mégis gyakran kérdőre vonják őket.

Világ élelmiszer élelmiszerellátás ensz fao világkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. április 3. 13:49 Adat, Világ

Katicabogarak és teknősök a hálószobában, a kutatók home office-ba vitték a kísérleti állataikat

A bezárt laborok vezetői sokszor nem tudják biztosítani a kísérleti állatok ellátását, ezért vagy leölik vagy szabadon engedik őket, de előfordul, hogy a kutatók otthonában kötnek ki.

Hajdu Miklós
2020. március 29. 21:13 Világ

A mezőgazdaságot a szárazság, a turizmust a járvány szárítja ki Észak-Afrikában

A szélsőségesen meleg és száraz időjárás tönkreteszi az észak-afrikai gabonatermést, aminek súlyos gazdasági következményei vannak az egyébként sem bővelkedő országokban.

Torontáli Zoltán
2020. március 28. 07:41 Vállalat, Világ

A cég, amely húsz év várakozás után a koronavírusnak köszönheti a kiugrását

A német CureVac két évtizede égeti a pénzt, sokszor befektetőt is nehezen talált, most viszont egyike azoknak a cégeknek, amelyektől a világ a megváltást várja.

Fontos

Fabók Bálint
2020. április 2. 06:36 Élet

“Elvette tőlem a járvány, amiért tíz éve küzdök” – munkájukat elvesztők beszélnek a kilátástalanságról

Elzálogosított telefon, zéró tartalék, összetört álmok. A járvány miatt munkájukat elvesztők beszélnek arról, hogy fordult fel az életük néhány hét alatt.

Váczi István
2020. április 1. 16:59 Pénz

Sosem zuhant még ekkorát a forint Fidesz-kormány alatt, közbelépett a jegybank

Rákapcsolt a gyengülésre a forint, utoljára 2009 elején esett ilyen sokat ilyen rövid idő alatt, és ezt már az MNB sem nézte tétlenül.

Torontáli Zoltán
2020. április 1. 15:26 Vállalat

Béna kacsaként nézzük, ahogy a lengyelek és a románok megszerzik a magyar fuvarpiac jelentős részét

A járvány után újra fogják osztani a lapokat az európai fuvarpiacon, és a helyezkedés máris elkezdődött. Mivel Magyarország egyelőre nem nyújt hathatós segítséget a cégeinek, pillanatok alatt óriási hátrányba került.