Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. március 26. 09:27 Világ

A háztartások után az országok is elkezdték bespájzolni az élelmiszert

Hiába kezd lecsengeni a lakosság ételfelhalmozási rohama (Magyarországon legalábbis), egy darabig még nem lesz nyugalom az élelmiszer-kereskedelem területén. Sokkal nagyobb súlyú szereplők kezdtek ugyanis bespájzolni: néhány ország hozzálátott a tárolók és raktárak feltöltéséhez, kivonva ezáltal termékeit a világpiacról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHirtelen eltűntek a pánikvásárlók a magyar boltokból, de sok idős még mindig nem állt leAz elmúlt két-három napban jelentősen visszaesett a boltok forgalma. Főleg apukák járnak listákkal, de néhány idős még ingázna is az akciók miatt.

A Bloomberg beszámolója szerint Kazahsztán, a világ egyik legnagyobb búzaliszt-előállítója megtiltotta a termék kivitelét az országból más élelmiszerekkel, például a sárgarépával, a cukorral és a krumplival együtt. Szerbia is hasonlóképp döntött, többek között a napraforgóolaj exportját függesztette fel. Oroszország egyelőre nem vezetett be tilalmakat, de szükség esetén kész megtenni a lap értesülései szerint. (Magyarországgal kapcsolatban egy erre utaló megjegyzés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara múlt heti közleményében is szerepelt.)

Az élelmiszerimportra utalt Kína, Törökország, Algéria és Marokkó inkább a behozatalt élénkíti – az utóbbi két észak-afrikai országot például különösen kellemetlenül érintheti, ha Oroszország az export korlátozása mellett dönt, a régió ugyanis jelentős felvásárlója az orosz termékeknek.

Igaz, a fentieken kívül egyelőre sok hasonló intézkedésről nem hallani, de Tim Benton, a londoni Chatham House szakértője szerint már érzékelhető némi zavar az élelmiszer-kereskedelem területén. Az ellátás egyelőre bőséges, inkább a logisztikában vannak fennakadások, egyrészt a pánikvásárlások, másrészt pedig a munkaerő kiesése miatt. Egy másik mezőgazdasági szakember szerint a kormányok rendkívüli intézkedései is arra sarkalják az embereket, hogy tartalékoljanak az alapvető termékekből, a politikusok ezeket tehát csak úgy tudják meglépni, ha az élelmiszer-ellátást is ehhez igazítják.

Benton szerint a kormányközi együttműködés hiánya komoly gondokhoz vezethet a globális élelmiszer-ellátásban. Ha a lakosság vásárlási őrületéhez protekcionista élelmezési politika társul, akkor az élelmiszerárak emelkedő pályára állnak, ami pedig még nagyobb pánikhoz vezet, és a két tendencia egymást fogja erősíteni –

végső soron pedig zavargások alakulhatnak ki.

Az együttműködés fontosságára Maximo Torero, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) közgazdásza is figyelmeztet. A szervezet adatai szerint egyébként Magyarországon az egyik legmarkánsabb az agrárium exporttöbblete a behozatalhoz képest a világon, Európában pedig csak Bulgáriában alakul hasonlóan szerencsésen a mezőgazdasági import és export aránya.

 

Forrás: Bloomberg, FAO Global Perspectives Studies

Tehát ha esetleg tényleg kritikusra fordulna az élelmiszerpiac helyzete, a magyarországi ellátás kevésbé lesz kiszolgáltatott a világpiaci folyamatoknak, az egyeztetések során pedig jó alkupozícióból indulhatnak az országot képviselő politikusok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHullafáradtak, ők találkoznak a legtöbb beteggel, mégis egész nap osztják a bolti dolgozókatHetek óta a tervezettnél kétszer-háromszor nagyobb a boltok forgalma, kevesebb bevethető dolgozó van, olykor irodai dolgozók állnak be segíteni. A vásárlók mégis gyakran kérdőre vonják őket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ élelmiszer élelmiszerellátás ensz fao világkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.