Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. március 26. 09:27 Világ

A háztartások után az országok is elkezdték bespájzolni az élelmiszert

Hiába kezd lecsengeni a lakosság ételfelhalmozási rohama (Magyarországon legalábbis), egy darabig még nem lesz nyugalom az élelmiszer-kereskedelem területén. Sokkal nagyobb súlyú szereplők kezdtek ugyanis bespájzolni: néhány ország hozzálátott a tárolók és raktárak feltöltéséhez, kivonva ezáltal termékeit a világpiacról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHirtelen eltűntek a pánikvásárlók a magyar boltokból, de sok idős még mindig nem állt leAz elmúlt két-három napban jelentősen visszaesett a boltok forgalma. Főleg apukák járnak listákkal, de néhány idős még ingázna is az akciók miatt.

A Bloomberg beszámolója szerint Kazahsztán, a világ egyik legnagyobb búzaliszt-előállítója megtiltotta a termék kivitelét az országból más élelmiszerekkel, például a sárgarépával, a cukorral és a krumplival együtt. Szerbia is hasonlóképp döntött, többek között a napraforgóolaj exportját függesztette fel. Oroszország egyelőre nem vezetett be tilalmakat, de szükség esetén kész megtenni a lap értesülései szerint. (Magyarországgal kapcsolatban egy erre utaló megjegyzés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara múlt heti közleményében is szerepelt.)

Az élelmiszerimportra utalt Kína, Törökország, Algéria és Marokkó inkább a behozatalt élénkíti – az utóbbi két észak-afrikai országot például különösen kellemetlenül érintheti, ha Oroszország az export korlátozása mellett dönt, a régió ugyanis jelentős felvásárlója az orosz termékeknek.

Igaz, a fentieken kívül egyelőre sok hasonló intézkedésről nem hallani, de Tim Benton, a londoni Chatham House szakértője szerint már érzékelhető némi zavar az élelmiszer-kereskedelem területén. Az ellátás egyelőre bőséges, inkább a logisztikában vannak fennakadások, egyrészt a pánikvásárlások, másrészt pedig a munkaerő kiesése miatt. Egy másik mezőgazdasági szakember szerint a kormányok rendkívüli intézkedései is arra sarkalják az embereket, hogy tartalékoljanak az alapvető termékekből, a politikusok ezeket tehát csak úgy tudják meglépni, ha az élelmiszer-ellátást is ehhez igazítják.

Benton szerint a kormányközi együttműködés hiánya komoly gondokhoz vezethet a globális élelmiszer-ellátásban. Ha a lakosság vásárlási őrületéhez protekcionista élelmezési politika társul, akkor az élelmiszerárak emelkedő pályára állnak, ami pedig még nagyobb pánikhoz vezet, és a két tendencia egymást fogja erősíteni –

végső soron pedig zavargások alakulhatnak ki.

Az együttműködés fontosságára Maximo Torero, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) közgazdásza is figyelmeztet. A szervezet adatai szerint egyébként Magyarországon az egyik legmarkánsabb az agrárium exporttöbblete a behozatalhoz képest a világon, Európában pedig csak Bulgáriában alakul hasonlóan szerencsésen a mezőgazdasági import és export aránya.

 

Forrás: Bloomberg, FAO Global Perspectives Studies

Tehát ha esetleg tényleg kritikusra fordulna az élelmiszerpiac helyzete, a magyarországi ellátás kevésbé lesz kiszolgáltatott a világpiaci folyamatoknak, az egyeztetések során pedig jó alkupozícióból indulhatnak az országot képviselő politikusok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHullafáradtak, ők találkoznak a legtöbb beteggel, mégis egész nap osztják a bolti dolgozókatHetek óta a tervezettnél kétszer-háromszor nagyobb a boltok forgalma, kevesebb bevethető dolgozó van, olykor irodai dolgozók állnak be segíteni. A vásárlók mégis gyakran kérdőre vonják őket.

Világ élelmiszer élelmiszerellátás ensz fao világkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2020. július 10. 15:41 Világ

A fejlődő országokban nem megoldás a karantén

Kevesebb az idős, és fontosabb a mindennapi megélhetés. Emiatt a szegény országokban teljesen máshogy kell védekezni a járvány ellen.

Hajdu Miklós
2020. július 9. 10:51 Világ

Ugyanúgy érinti a recesszió a svédeket, mint a szigorúbban korlátozó országokat

Hiába várta a svéd kormánya a laza járványügyi szabályoktól a gazdasági visszaesés mérséklődését, nem kerülte el az országot a recesszió, miközben a koronavírus jóval több áldozatot követelt, mint a lezárásokat választó államokban.

Kasnyik Márton
2020. július 8. 14:39 Világ

Az olasz maffia már ott tart, hogy nemzetközi kötvényeket bocsátanak ki

Az elit ügyfeleknek kínált befektetés eleve visszás volt, de aztán kiderült, hogy a maffia lejárt számlái is bekerültek.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 10. 06:25 Közélet

Egyetlen ígért új nagyvállalati munkahely átlagosan 16 millió forintba került tavaly az adófizetőknek

52 cég kapott 105 milliárdot. Ebből 18,6 milliárd olyan cégekhez került, ahol csökkent a munkavállalók száma.

Fabók Bálint
2020. július 8. 06:31 Élet

“Mindennapos őrlődés volt, hogy tudod, hogy fogy a pénz, és baromira nem tudod, mikor lesz ennek vége”

A taxis diszpécsernek 500 forintja maradt. A felszolgáló már nem akar robotként élni. A fodrászt megőrjítette a járvány. Mi lett azokkal, akik elvesztették a munkájukat?

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.