Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. március 26. 09:27 Világ

A háztartások után az országok is elkezdték bespájzolni az élelmiszert

Hiába kezd lecsengeni a lakosság ételfelhalmozási rohama (Magyarországon legalábbis), egy darabig még nem lesz nyugalom az élelmiszer-kereskedelem területén. Sokkal nagyobb súlyú szereplők kezdtek ugyanis bespájzolni: néhány ország hozzálátott a tárolók és raktárak feltöltéséhez, kivonva ezáltal termékeit a világpiacról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHirtelen eltűntek a pánikvásárlók a magyar boltokból, de sok idős még mindig nem állt leAz elmúlt két-három napban jelentősen visszaesett a boltok forgalma. Főleg apukák járnak listákkal, de néhány idős még ingázna is az akciók miatt.

A Bloomberg beszámolója szerint Kazahsztán, a világ egyik legnagyobb búzaliszt-előállítója megtiltotta a termék kivitelét az országból más élelmiszerekkel, például a sárgarépával, a cukorral és a krumplival együtt. Szerbia is hasonlóképp döntött, többek között a napraforgóolaj exportját függesztette fel. Oroszország egyelőre nem vezetett be tilalmakat, de szükség esetén kész megtenni a lap értesülései szerint. (Magyarországgal kapcsolatban egy erre utaló megjegyzés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara múlt heti közleményében is szerepelt.)

Az élelmiszerimportra utalt Kína, Törökország, Algéria és Marokkó inkább a behozatalt élénkíti – az utóbbi két észak-afrikai országot például különösen kellemetlenül érintheti, ha Oroszország az export korlátozása mellett dönt, a régió ugyanis jelentős felvásárlója az orosz termékeknek.

Igaz, a fentieken kívül egyelőre sok hasonló intézkedésről nem hallani, de Tim Benton, a londoni Chatham House szakértője szerint már érzékelhető némi zavar az élelmiszer-kereskedelem területén. Az ellátás egyelőre bőséges, inkább a logisztikában vannak fennakadások, egyrészt a pánikvásárlások, másrészt pedig a munkaerő kiesése miatt. Egy másik mezőgazdasági szakember szerint a kormányok rendkívüli intézkedései is arra sarkalják az embereket, hogy tartalékoljanak az alapvető termékekből, a politikusok ezeket tehát csak úgy tudják meglépni, ha az élelmiszer-ellátást is ehhez igazítják.

Benton szerint a kormányközi együttműködés hiánya komoly gondokhoz vezethet a globális élelmiszer-ellátásban. Ha a lakosság vásárlási őrületéhez protekcionista élelmezési politika társul, akkor az élelmiszerárak emelkedő pályára állnak, ami pedig még nagyobb pánikhoz vezet, és a két tendencia egymást fogja erősíteni –

végső soron pedig zavargások alakulhatnak ki.

Az együttműködés fontosságára Maximo Torero, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) közgazdásza is figyelmeztet. A szervezet adatai szerint egyébként Magyarországon az egyik legmarkánsabb az agrárium exporttöbblete a behozatalhoz képest a világon, Európában pedig csak Bulgáriában alakul hasonlóan szerencsésen a mezőgazdasági import és export aránya.

 

Forrás: Bloomberg, FAO Global Perspectives Studies

Tehát ha esetleg tényleg kritikusra fordulna az élelmiszerpiac helyzete, a magyarországi ellátás kevésbé lesz kiszolgáltatott a világpiaci folyamatoknak, az egyeztetések során pedig jó alkupozícióból indulhatnak az országot képviselő politikusok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHullafáradtak, ők találkoznak a legtöbb beteggel, mégis egész nap osztják a bolti dolgozókatHetek óta a tervezettnél kétszer-háromszor nagyobb a boltok forgalma, kevesebb bevethető dolgozó van, olykor irodai dolgozók állnak be segíteni. A vásárlók mégis gyakran kérdőre vonják őket.

Világ élelmiszer élelmiszerellátás ensz fao világkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2022. május 19. 14:27 Tech, Világ

Négy éven belül betiltanák az új gázkazánok beszerzését Hollandiában

Csak hibrid hőszivattyút lehetne beszerelni fűtéskorszerűsítés vagy új lakás felszerelése esetén. Ezzel a klíma és a hollandok pénztárcája is jobban jár a kormány szerint.

Váczi István
2022. május 19. 11:34 Tech, Világ

Kína egyelőre nem tölti be Oroszországban a technológiai űrt

Bár az orosz-kínai kereskedelem több mint 25 százalékkal nőtt az év első harmadában, a jelek szerint ez nem a technológiai ágazatnak köszönhető.

Váczi István
2022. május 18. 14:54 Pénz, Világ

Történelme során először megy csődbe ma egy ország

Srí Lankának 78 millió dollárt kellene még ma törlesztenie, hogy ne következzen be az 1948-ban függetlenné vált ország első államcsődje, de erre lényegében semmi esély sincs.

Fontos

Banyár József
2022. május 19. 17:38 Élet, Pénz

Hogyan lehet biztosítani az életpálya pénzügyi egyensúlyát?

Napjainkban a generációs transzferek nem biztosítják szisztematikusan az életpálya termelési és fogyasztási egyensúlyát, ezért ezt társadalmi szinten kell megtervezni.

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.