Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. március 26. 09:27 Világ

A háztartások után az országok is elkezdték bespájzolni az élelmiszert

Hiába kezd lecsengeni a lakosság ételfelhalmozási rohama (Magyarországon legalábbis), egy darabig még nem lesz nyugalom az élelmiszer-kereskedelem területén. Sokkal nagyobb súlyú szereplők kezdtek ugyanis bespájzolni: néhány ország hozzálátott a tárolók és raktárak feltöltéséhez, kivonva ezáltal termékeit a világpiacról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHirtelen eltűntek a pánikvásárlók a magyar boltokból, de sok idős még mindig nem állt leAz elmúlt két-három napban jelentősen visszaesett a boltok forgalma. Főleg apukák járnak listákkal, de néhány idős még ingázna is az akciók miatt.

A Bloomberg beszámolója szerint Kazahsztán, a világ egyik legnagyobb búzaliszt-előállítója megtiltotta a termék kivitelét az országból más élelmiszerekkel, például a sárgarépával, a cukorral és a krumplival együtt. Szerbia is hasonlóképp döntött, többek között a napraforgóolaj exportját függesztette fel. Oroszország egyelőre nem vezetett be tilalmakat, de szükség esetén kész megtenni a lap értesülései szerint. (Magyarországgal kapcsolatban egy erre utaló megjegyzés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara múlt heti közleményében is szerepelt.)

Az élelmiszerimportra utalt Kína, Törökország, Algéria és Marokkó inkább a behozatalt élénkíti – az utóbbi két észak-afrikai országot például különösen kellemetlenül érintheti, ha Oroszország az export korlátozása mellett dönt, a régió ugyanis jelentős felvásárlója az orosz termékeknek.

Igaz, a fentieken kívül egyelőre sok hasonló intézkedésről nem hallani, de Tim Benton, a londoni Chatham House szakértője szerint már érzékelhető némi zavar az élelmiszer-kereskedelem területén. Az ellátás egyelőre bőséges, inkább a logisztikában vannak fennakadások, egyrészt a pánikvásárlások, másrészt pedig a munkaerő kiesése miatt. Egy másik mezőgazdasági szakember szerint a kormányok rendkívüli intézkedései is arra sarkalják az embereket, hogy tartalékoljanak az alapvető termékekből, a politikusok ezeket tehát csak úgy tudják meglépni, ha az élelmiszer-ellátást is ehhez igazítják.

Benton szerint a kormányközi együttműködés hiánya komoly gondokhoz vezethet a globális élelmiszer-ellátásban. Ha a lakosság vásárlási őrületéhez protekcionista élelmezési politika társul, akkor az élelmiszerárak emelkedő pályára állnak, ami pedig még nagyobb pánikhoz vezet, és a két tendencia egymást fogja erősíteni –

végső soron pedig zavargások alakulhatnak ki.

Az együttműködés fontosságára Maximo Torero, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) közgazdásza is figyelmeztet. A szervezet adatai szerint egyébként Magyarországon az egyik legmarkánsabb az agrárium exporttöbblete a behozatalhoz képest a világon, Európában pedig csak Bulgáriában alakul hasonlóan szerencsésen a mezőgazdasági import és export aránya.

 

Forrás: Bloomberg, FAO Global Perspectives Studies

Tehát ha esetleg tényleg kritikusra fordulna az élelmiszerpiac helyzete, a magyarországi ellátás kevésbé lesz kiszolgáltatott a világpiaci folyamatoknak, az egyeztetések során pedig jó alkupozícióból indulhatnak az országot képviselő politikusok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHullafáradtak, ők találkoznak a legtöbb beteggel, mégis egész nap osztják a bolti dolgozókatHetek óta a tervezettnél kétszer-háromszor nagyobb a boltok forgalma, kevesebb bevethető dolgozó van, olykor irodai dolgozók állnak be segíteni. A vásárlók mégis gyakran kérdőre vonják őket.

Világ élelmiszer élelmiszerellátás ensz fao világkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Váczi István
2020. október 14. 10:07 Világ

Nem panaszkodhatnak a cseh szupergazdagok, de a listavezető sokat bukott

Kilencedik alkalommal készítette el a leggazdagabb csehek listáját a Forbes, és az élen ezúttal sem történt változás.

Váczi István
2020. október 13. 10:48 Világ

Karanténlakások rázzák fel az albérleti piacot Lengyelországban

Lengyelországban kifejezetten úgy hirdetnek lakásokat és házakat, hogy alkalmasak a 14 napos karantén eltöltésére

Fontos

Torontáli Zoltán Váczi István
2020. október 19. 06:49 Közélet, Vállalat

Milliárdokat fizet a kormány, hogy az egyik magyar gyárból egy másikba vigyék a termelést

A kormány odaadja a pénzünket egy új összeszerelő üzemnek, de fogalmunk sem lehet, hogy ez jó-e nekünk. Az eddigi sárvári bérgyártóknak valószínűleg rossz.

Stubnya Bence
2020. október 17. 07:10 Podcast

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével.

Stubnya Bence
2020. október 16. 06:47 Közélet

Készültek az új korszakra, de most ismét minden megváltozik a lakáspiacon

Az országos 5 százalékos lakásáfa kigolyózhatja a rozsdaövezeti projekteket. Nincs még minden veszve, de olyan népszerűek nem lesznek, mint amire eddig számíthattunk.