Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. február 25. 10:24 Világ

23 milliárd forintért vett házat a leggazdagabb közép-kelet-európai nő

Bár korábban elsősorban a szegénység és társadalmi egyenlőtlenségek elleni fellépés miatt szerepelt a címlapokon Dominika Kulczyk, múlt héten azzal került be a hírekbe, hogy 57,5 millió fontért (jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 23 milliárd forint) vásárolt egy londoni luxusingatlant.

A Bloomberg cikke szerint a Knightsbridge negyedben lévő épületet Kulczyk Mike Spink ingatlanfejlesztőtől vásárolta meg, aki tavaly egy ennél is sokkal nagyobb üzletet ütött nyélbe, amikor 95 millió fontért adott el egy 200 éves londoni házat Ken Griffin amerikai üzletembernek.

Bár az üzletet sem a vevő, sem az eladó nem kívánta kommentálni, korábbi iratokból kitűnik, hogy a lengyel milliárdos nem kötött rossz üzletet, a két György-korabeli ház alapos átépítésével létrehozott ingatlant ugyanis 65 millió fontra tartotta a fejlesztője.

Ez azt mutatja, hogy a londoni luxusingatlan-piacon nyomottak az árak, noha az utóbbi hónapokban több nagy értékű tranzakció is volt. Januárban meg is dőlt a londoni árrekord, amikor Cheung Chung Kiu kínai ingatlanmágnás 200 millió fontért vásárolt egy palotát Knightsbridge-ben. A potenciális vevők igyekeznek kihasználni a gyenge fontot, és megelőzni egy esetleges új adót, amely a külföldi ingatlanvásárlókra vonatkozna.

Ahogy korábbi portrénkban írtuk, Dominika Kulczyk akkor lett a leggazdagabb közép-kelet-európai nő, amikor 2015-ben testvérével együtt megörökölte apja, az egyik legvagyonosabb lengyel vállalkozónak számító Jan Kulczyk vagyonát. Az elsősorban az üzletre fókuszáló testvérével ellentétben Dominika nyilvános megjelenéseit leginkább a nehéz sorsú gyerekek uralják Ghánától Venezueláig, a társadalmi egyenlőtlenségekre pedig saját filmjeivel próbálja felhívni a világ figyelmét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzegényekről forgatott filmekkel próbálja jobbá tenni a világot a leggazdagabb kelet-európai nőPápua Új-Guineától Kolumbiáig készített dokumentumfilmeket a legelesettebbekről a hatalmas vagyont öröklő Dominika Kulczyk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Dominika Kulczyk Lengyelország London luxusingatlan milliárdos Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.