Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. február 25. 10:24 Világ

23 milliárd forintért vett házat a leggazdagabb közép-kelet-európai nő

Bár korábban elsősorban a szegénység és társadalmi egyenlőtlenségek elleni fellépés miatt szerepelt a címlapokon Dominika Kulczyk, múlt héten azzal került be a hírekbe, hogy 57,5 millió fontért (jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 23 milliárd forint) vásárolt egy londoni luxusingatlant.

A Bloomberg cikke szerint a Knightsbridge negyedben lévő épületet Kulczyk Mike Spink ingatlanfejlesztőtől vásárolta meg, aki tavaly egy ennél is sokkal nagyobb üzletet ütött nyélbe, amikor 95 millió fontért adott el egy 200 éves londoni házat Ken Griffin amerikai üzletembernek.

Bár az üzletet sem a vevő, sem az eladó nem kívánta kommentálni, korábbi iratokból kitűnik, hogy a lengyel milliárdos nem kötött rossz üzletet, a két György-korabeli ház alapos átépítésével létrehozott ingatlant ugyanis 65 millió fontra tartotta a fejlesztője.

Ez azt mutatja, hogy a londoni luxusingatlan-piacon nyomottak az árak, noha az utóbbi hónapokban több nagy értékű tranzakció is volt. Januárban meg is dőlt a londoni árrekord, amikor Cheung Chung Kiu kínai ingatlanmágnás 200 millió fontért vásárolt egy palotát Knightsbridge-ben. A potenciális vevők igyekeznek kihasználni a gyenge fontot, és megelőzni egy esetleges új adót, amely a külföldi ingatlanvásárlókra vonatkozna.

Ahogy korábbi portrénkban írtuk, Dominika Kulczyk akkor lett a leggazdagabb közép-kelet-európai nő, amikor 2015-ben testvérével együtt megörökölte apja, az egyik legvagyonosabb lengyel vállalkozónak számító Jan Kulczyk vagyonát. Az elsősorban az üzletre fókuszáló testvérével ellentétben Dominika nyilvános megjelenéseit leginkább a nehéz sorsú gyerekek uralják Ghánától Venezueláig, a társadalmi egyenlőtlenségekre pedig saját filmjeivel próbálja felhívni a világ figyelmét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzegényekről forgatott filmekkel próbálja jobbá tenni a világot a leggazdagabb kelet-európai nőPápua Új-Guineától Kolumbiáig készített dokumentumfilmeket a legelesettebbekről a hatalmas vagyont öröklő Dominika Kulczyk.

Világ Dominika Kulczyk Lengyelország London luxusingatlan milliárdos Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. április 9. 09:50 Világ

Ülnek a pénzhegyükön az oroszok, mert nem bíznak az olaj drágulásában

Eddig csak szerény mértékű gazdaságélénkítő lépéseket jelentettek be, mert lehet, hogy éveken át szükség lesz a tartalékokra.

Váczi István
2020. április 7. 11:14 Világ

Gyors kilábalással sem tudják elkerülni a durva válságot Csehországban

A cseh pénzügyminisztérium januárban még 2,5 százalékos gazdasági növekedést vetített előre idénre, ehelyett most 5,6 százalékos visszaeséssel számol.

Fabók Bálint
2020. április 6. 14:02 Világ

Drogkartellek is elkezdtek szájmaszkkal kereskedni

Az alapanyaghiány a kínai drogkereskedőket is érinti, ezért elkezdték diverzifikálni a tevékenységüket.

Fontos

Váczi István
2020. április 9. 06:53 Adat

Búcsút mondhatunk az épp induló baby boomnak, ha elszúrjuk a válságkezelést

A rendszerváltás és a 2008-as válság után is durván visszaesett a gyermekvállalási kedv, ami figyelmeztető jel a mostani helyzetben.

Fabók Bálint
2020. április 8. 14:14 Közélet

Alighogy bevezették, máris megroppan a kormány új egyetemi modellje

A Corvinus finanszírozását a Molra alapozták, amely azonban idén valószínűleg nem fizet osztalékot. Tavaly 13,5 milliárd ment az egyetemnek, idén ez 1,2 milliárd lehet.

Torontáli Zoltán
2020. április 8. 06:51 Élet

Több százezer veszélyeztetett embert járatunk a járványban feleslegesen az orvosi rendelőkbe

A cukorbetegek nem kaphatják meg elektronikusan minden receptjüket, pedig a technológia ki van építve hozzá. Pár papírdarab miatt túráztatunk rengeteg veszélyeztetett, idős embert.