Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. február 25. 10:24 Világ

23 milliárd forintért vett házat a leggazdagabb közép-kelet-európai nő

Bár korábban elsősorban a szegénység és társadalmi egyenlőtlenségek elleni fellépés miatt szerepelt a címlapokon Dominika Kulczyk, múlt héten azzal került be a hírekbe, hogy 57,5 millió fontért (jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 23 milliárd forint) vásárolt egy londoni luxusingatlant.

A Bloomberg cikke szerint a Knightsbridge negyedben lévő épületet Kulczyk Mike Spink ingatlanfejlesztőtől vásárolta meg, aki tavaly egy ennél is sokkal nagyobb üzletet ütött nyélbe, amikor 95 millió fontért adott el egy 200 éves londoni házat Ken Griffin amerikai üzletembernek.

Bár az üzletet sem a vevő, sem az eladó nem kívánta kommentálni, korábbi iratokból kitűnik, hogy a lengyel milliárdos nem kötött rossz üzletet, a két György-korabeli ház alapos átépítésével létrehozott ingatlant ugyanis 65 millió fontra tartotta a fejlesztője.

Ez azt mutatja, hogy a londoni luxusingatlan-piacon nyomottak az árak, noha az utóbbi hónapokban több nagy értékű tranzakció is volt. Januárban meg is dőlt a londoni árrekord, amikor Cheung Chung Kiu kínai ingatlanmágnás 200 millió fontért vásárolt egy palotát Knightsbridge-ben. A potenciális vevők igyekeznek kihasználni a gyenge fontot, és megelőzni egy esetleges új adót, amely a külföldi ingatlanvásárlókra vonatkozna.

Ahogy korábbi portrénkban írtuk, Dominika Kulczyk akkor lett a leggazdagabb közép-kelet-európai nő, amikor 2015-ben testvérével együtt megörökölte apja, az egyik legvagyonosabb lengyel vállalkozónak számító Jan Kulczyk vagyonát. Az elsősorban az üzletre fókuszáló testvérével ellentétben Dominika nyilvános megjelenéseit leginkább a nehéz sorsú gyerekek uralják Ghánától Venezueláig, a társadalmi egyenlőtlenségekre pedig saját filmjeivel próbálja felhívni a világ figyelmét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzegényekről forgatott filmekkel próbálja jobbá tenni a világot a leggazdagabb kelet-európai nőPápua Új-Guineától Kolumbiáig készített dokumentumfilmeket a legelesettebbekről a hatalmas vagyont öröklő Dominika Kulczyk.

Világ Dominika Kulczyk Lengyelország London luxusingatlan milliárdos Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. augusztus 13. 15:28 Világ

Építészek kérik, hogy új épületek felhúzása helyett inkább a régieket újítsák fel

Ha több felújítás lenne bontás és új építés helyett, azzal rengeteg üvegházhatású gáz kibocsátását lehetne elkerülni.

Váczi István
2020. augusztus 11. 11:54 Világ

Újabb probléma akadályozza a nemzetközi kereskedelmet

Több áruszállító tengerjáró hajók legénysége is megtagadta a munkát, miután már akár több mint egy évet töltött el a fedélzeten.

Fabók Bálint
2020. augusztus 10. 18:02 Világ

Közel duplájára nőtt az erdőirtások mértéke a járvány miatt

A hatóságok rugalmatlansága és a romló gazdasági helyzet miatt nagyobb területen vágtak ki fákat a műholdfelvételek alapján.

Fontos

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.

Váczi István
2020. augusztus 11. 06:52 Vállalat

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija

Tavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.

Avatar
2020. augusztus 10. 15:33 Adat

Most akkor mekkora a valódi munkanélküliség Magyarországon?

Egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó kommentárokat lehet olvasni arról, hogy pontosan mekkora munkanélküliség alakult ki, és látható-e már javulás.