Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. február 25. 10:24 Világ

23 milliárd forintért vett házat a leggazdagabb közép-kelet-európai nő

Bár korábban elsősorban a szegénység és társadalmi egyenlőtlenségek elleni fellépés miatt szerepelt a címlapokon Dominika Kulczyk, múlt héten azzal került be a hírekbe, hogy 57,5 millió fontért (jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 23 milliárd forint) vásárolt egy londoni luxusingatlant.

A Bloomberg cikke szerint a Knightsbridge negyedben lévő épületet Kulczyk Mike Spink ingatlanfejlesztőtől vásárolta meg, aki tavaly egy ennél is sokkal nagyobb üzletet ütött nyélbe, amikor 95 millió fontért adott el egy 200 éves londoni házat Ken Griffin amerikai üzletembernek.

Bár az üzletet sem a vevő, sem az eladó nem kívánta kommentálni, korábbi iratokból kitűnik, hogy a lengyel milliárdos nem kötött rossz üzletet, a két György-korabeli ház alapos átépítésével létrehozott ingatlant ugyanis 65 millió fontra tartotta a fejlesztője.

Ez azt mutatja, hogy a londoni luxusingatlan-piacon nyomottak az árak, noha az utóbbi hónapokban több nagy értékű tranzakció is volt. Januárban meg is dőlt a londoni árrekord, amikor Cheung Chung Kiu kínai ingatlanmágnás 200 millió fontért vásárolt egy palotát Knightsbridge-ben. A potenciális vevők igyekeznek kihasználni a gyenge fontot, és megelőzni egy esetleges új adót, amely a külföldi ingatlanvásárlókra vonatkozna.

Ahogy korábbi portrénkban írtuk, Dominika Kulczyk akkor lett a leggazdagabb közép-kelet-európai nő, amikor 2015-ben testvérével együtt megörökölte apja, az egyik legvagyonosabb lengyel vállalkozónak számító Jan Kulczyk vagyonát. Az elsősorban az üzletre fókuszáló testvérével ellentétben Dominika nyilvános megjelenéseit leginkább a nehéz sorsú gyerekek uralják Ghánától Venezueláig, a társadalmi egyenlőtlenségekre pedig saját filmjeivel próbálja felhívni a világ figyelmét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzegényekről forgatott filmekkel próbálja jobbá tenni a világot a leggazdagabb kelet-európai nőPápua Új-Guineától Kolumbiáig készített dokumentumfilmeket a legelesettebbekről a hatalmas vagyont öröklő Dominika Kulczyk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Dominika Kulczyk Lengyelország London luxusingatlan milliárdos Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.