Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. július 6. 16:54 Élet, Világ

Szegényekről forgatott filmekkel próbálja jobbá tenni a világot a leggazdagabb kelet-európai nő

Lengyelország leggazdagabb embere volt Jan Kulczyk 2015-ben, amikor egy rutinműtét folyamán váratlanul életét vesztette. Egy bécsi kórházban operálták meg a szívét, de a műtét során komplikációk léptek fel, és nem tudták megmenteni. Vagyonát fia, Sebastian és lánya Dominika örökölte, utóbbi pedig a leggazdagabb nő lett Kelet-Európában.

Mindkettejük vagyonát nagyjából 1,8 milliárd dollárra becsülte a Forbes 2018-ban, amely közel kétszerese a leggazdagabb magyarok, Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc vagyonának. Bár velük ellentétben Dominika Kulczyk örökölte a vagyonát, alig jeleníthetné meg nála bárki ellentétesebben a kelet-európai oligarcha archetípusát. Nyilvános megjelenéseit leginkább a nehéz sorsú gyerekek uralják Ghánától Venezueláig, a társadalmi egyenlőtlenségekre pedig saját filmjeivel próbálja felhívni a világ figyelmét.

Dominika Kulczyk egy lengyel iskolában. Fotó: Facebook/Dominika Kulczyk

Mint az a kelet-európai milliárdosok jelentős részére jellemző, Jan Kulczyk vagyonát is a privatizáció alapozta meg. Már a rendszerváltás előtt is vállalkozni kezdett, a nyolcvanas években egyedül ő importálhatott Volkswageneket Lengyelországba. A privatizáció során alapvetően közvetítőként jelent meg: állami cégek rajta keresztül kerültek külföldi befektetők tulajdonába.

Emellett leginkább az energiapiacon lettek érdekeltségei, és több zavaros üzletbe is belekerült. Ugyan semmilyen bűncselekményt nem bizonyítottak rá, mégis fokozatosan leépítette érdekeltségeit Lengyelországban. Afrikában és Közép-Ázsiában üzletelt, illetve részesedést szerzett az akkor a világ második legnagyobb söripari vállalatában, a SABMillerben (a Drehert is birtokló céget az AB InBev vásárolta fel 2016-ban). Az energiapiac és a sörgyártás mellett a vegyiparban voltak jelentős érdekeltségei, a Kulczyk Investment nevű családi cégcsoport több mint harminc országban van jelen.

Lánya, a jelenleg 41 éves Dominika a 2010-es években kezdett aktívan szerepet vállalni a családi cégcsoportnál. Korábban a poznani egyetemen tanult sinológiát*azaz Kína kutatásával foglalkozott, két kínai egyetemen is tanult. Apja halála előtt a családi cégcsoportnál Dominika felelt a nemzetközi kommunikációért és a vállalat társadalmi felelősségvállalási programjaiért.

A társadalmi egyenlőtlenségekkel szembeni érzékenysége már abban is megmutatkozott, hogy ő lett az elnöke a 2013-ban indított jótékonysági alapítványnak, a Kulczyk Foundationnek. Az elmúlt években pedig egyre látványosabban foglalkozik hátrányos helyzetű csoportokkal.

A lengyel milliárdos Ghánában. Fotó: Facebook/Dominika Kulczyk

Saját magát tudósítóként is jellemzi, és egy eddig több mint 40 résznél járó dokumentumfilm sorozatot forgatott a világ szegényeinek nyomorúságos életkörülményeiről, amelyet egy lengyel tévécsatorna adott le. Készített filmet ghánai gyerekrabszolgákról, nepáli gyerekkereskedelemről, boszorkányüldözőkről Pápua Új-Guineán vagy elnyomott nőkről Kolumbiában. Nemrég létrehozott Facebook és Instagram oldalain többek között ugróiskolázik perui kisgyerekekkel és hatásvadászatot súroló ölelkezős képei vannak ghánaiakkal.

A CNN-en véleménycikke is megjelent a tapasztalatairól, és az amerikai tévéadóban is levetítették a ghánai gyerekrabszolgákról szóló filmjét.

“A világnak sok problémája van a globális felmelegedéstől a demokráciát veszélyeztető politikai mozgalmakig. Az információs csatornák tele vannak katasztrofális jövőképekkel. Ezeknél azonban sokkal rémisztőbb dolgokat is láttam, amelyekről nehéz bármiféle információt találni az újságok címlapjain”

indokolta a Business Insidernek, hogy miért készít filmeket.


Az egyik rész előzetese.

Ghánai filmjéről azt mondta, számtalan tapasztalatot szerzett a leghátrányosabban élőkről a világ több kontinensén, de egyiknek sem volt rá akkora hatása, mint a ghánai gyerekrabszolgaság. “Ez egy olyan hely, ahol saját szüleik adják el a négyéves gyerekeiket, akik rengeteget dolgoznak a hét minden napján. Maradékokat esznek és a földön alszanak. Súlyosan megbüntetik őket, ha bármiben engedetlenek” – mondta. A filmmel kapcsolatban arról is beszélt, nem akarja azt éreztetni, hogy európaiként jobban tudná, hogyan lehetne megmenteni ezeket a gyerekeket, egyszerűen a sorsukra szeretné felhívni a figyelmet.

A jótékonykodás mellett az üzletet sem hanyagolja el teljes mértékben. Tavaly felosztotta testvérével az apjuktól örökölt vagyon nagy részét. Sebastian továbbfejlesztené az apja által létrehozott cégbirodalmat, illetve technológiai cégekkel bővítené a portfóliót, Dominika pedig a jótékonykodás mellett a megújuló energiával foglalkozna. Ennek érdekében megszerezte a Polenergia nevű, megújuló energiával foglalkozó céget, amelyet a legnagyobb magántulajdonban lévő energetikai vállalattá szeretne növeszteni Lengyelországban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Dominika Kulczyk Lengyelország milliárdos Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.