Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. január 6. 18:13 Világ

Ha Irán szétrobbantja az olajpiacot, azzal is az USA-t segíti

Kasszám Szulejmáni iráni tábornok és kémfőnök kilövése gyorsan a feje tetejére állította a Közel-Keletet 2020 első napjaiban. A régió egyik legfontosabb szereplőjét, az egész térségre kiterjedő iráni hálózat kézben tartóját egy gyors eszkalációs spirál után ölték meg az amerikaiak egy dróncsapással a bagdadi reptér mellett – ahol egyébként Szulejmáni viszonylag rendszeresen megfordult korábban is.

Az USA és Irán közötti diplomácia stílusa Trump hivatalba lépése óta inkább egy eldurvult óvodai homokozó-vitára hasonlít, csak éppen a Twitteren váltott nagybetűs fenyegetések tartalma tényleg komoly. Amióta az USA 2018 májusban kilépett az iráni atomegyezményből, majd szankciókat vetett ki Iránra, a megrendült rezsim újrakezdte a provokációkat és támadásokat az amerikaiak és szövetségeseik ellen. Ezek intenzitása viszonylag mérsékelt volt, most viszont a Trump-kormányzat egy hivatalos állami vezető (és egyben nemzeti hős) likvidálásával olyan helyzetbe hozta az irániakat, hogy szinte muszáj valami durva lépéssel válaszolniuk, hogy ne tűnjenek gyengének otthon és a nemzetközi térben.

A világot foglalkoztató kérdés most az, hogy mivel válaszolnak az irániak erre a lépésre. Ezt a legavatottabb szakértők sem merik biztosan előrejelezni. A tippek a Trump-tulajdonban álló ingatlanokkal szembeni támadásoktól az amerikai olajipari munkások túszul ejtésén át a nagyszabású terrorakciókig terjednek, de az egyik leggyakoribb és leginkább magától értetődő lépés az olaj-infrastruktúrával szembeni támadás lenne.

Irán egyik legnagyobb stratégiai fegyvere, hogy le tudja zárni a Hormuzi-szorost, amin keresztül a világ kőolaj-ellátásának negyede halad keresztül – nagyjából huszonötmillió hordó minden nap -, és még rengeteg LNG. Alig néhány hónapja sokkalta a térség legnagyobb kőolajtermelője, Szaúd-Arábia kőolaj-infrastruktúráját Irán néhány robotrepülővel és rakétával, akkor néhány napra kiesett a szaúdi finomító kapacitás jelentős része.*Igaz, arra nincs vitán felül álló válasz, hogy Irán közvetlenül, hogy közvetetten, tehát jemeni vagy iraki szövetségesein keresztül hajtotta végre a támadást. Az biztos, hogy jemeni húti lázadók vállalták a felelősséget érte, Irán pedig tagadja. Az ENSZ vizsgálói egyik verziót sem tudták megerősíteni vagy cáfolni. Ez ugyan nem okozott olyan fennakadást vagy ellátásbeli gondokat, de a befektetők figyelmét mindenképpen ráirányította a kőolaj körüli geopolitikai kockázatokra. Szulejmáni megölése óta a válaszcsapásoktól tartó amerikai olajipari szakemberek tömegesen hagyják el a régiót, aminek önmagában is lehet hatása a termelésre.

 

Igaz, az utóbbi hónapokban látott lassú kőolajár-emelkedésnek nem annyira az iráni fenyegetés növekedése volt az oka, hanem inkább az, hogy a világ egy kicsit optimistább lett a gazdasági növekedéssel kapcsolatban, illetve néhány ország termelése gyengébb volt a vártnál. Venezuela és a szankciókkal kiszorított Irán mellett egyébként éppen az Egyesült Államok a kínálati oldal szűkösségének oka.

Az USA-ban az utóbbi évtizedben rengeteg többletkapacitást teremtő palaolaj- és gáztermelők most már sokkal konzervatívabbak, ezért hiába emelkednek az árak, csak akkor kapcsolnak be újabb termelési pontokat, ha arra számítanak, hogy valóban huzamosabb ideig magasak lesznek az árak. A kőolajpiac egyik sajátossága, hogy a különböző típusú kitermelési módok más-más árszinten lesznek jövedelmezők, márpedig az USA-ban használt hidraulikus repesztés az egyik legdrágább termelési módszer. A palaolaj-termelőket finanszírozó befektetők csúnyán megégették magukat a 2014-es kőolajár-esés miatt, ezért az utóbbi időben visszafogottabbak voltak az új projektek indításával.

Mindenestre a mai helyzetben már nem igaz, ami a hetvenes években működött, tehát hogy az USA-nak nagy kellemetlenségeket lehetne okozni az olajpiac felforgatásával. Ha kiesik a kapacitás a Közel-Keleten, azt jelentős részben pótolni tudja az USA, illetve a többi olajtermelő – akik vélhetően örülni fognak a magasabb áraknak köszönhető extraprofitnak. Ebből stratégiai értelemben nem származna túl sok előnye az egyébként otthon is súlyos politikai és gazdasági válsággal küszködő iráni rezsimnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Irán kőolaj usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.