Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 5. 10:06 Világ

A magyar 80-as évekbe csúszik vissza éppen egy olajnagyhatalom

A nem létfontosságú termékek importjának korlátozása, az export erőltetett növelése – Magyarországon ezek a lépések és célok a létező szocializmus, főleg az utolsó két évtizedének velejárói voltak, és mára feledésbe is merültek. Lassan már két generáció is felnőhetett úgy, hogy nem tudja, miért volt nagy szó, ha éppen lehetett banánt kapni a boltban.

A világ kevésbé szerencsés részén azonban ezek nagyon is aktuális dolgok, most éppen Iránban. Az országnak korábban már évtizedeken át együtt kellett élnie az amerikai szankciókkal, most mégis nagyon súlyosan érinti a gazdaságát, hogy a 2015-ös nukleáris megállapodás után átmenetileg felfüggesztett büntetőintézkedéseket az utóbbi másfél évben újra életbe léptették. Ezek közül leginkább az olajexport ellehetetlenítése fáj, hiszen ez Irán messze legfontosabb exportcikke, így devizaforrása. Az Economist cikke szerint az idei költségvetést napi 1,5 millió hordó olaj exportjával tervezték, de ennek a harmadára is nehezen találnak vevőt.

Végső soron valószínűleg a szankciók állnak amögött is, hogy az iráni vezetés november közepén – a támogatás megvágásával – drasztikusan megemelte az üzemanyagok árát. Havi 60 liternyi (azaz durván egy tank) mennyiségnél 50 százalékos volt az emelés, ezen felül pedig háromszoros. Ezt nem taxis blokád, hanem az ország nagy részére kiterjedő zavargások követték, amelyek a karhatalmi fellépés miatt százas nagyságrendben követeltek áldozatokat nemzetközi szervezetek szerint.

A rezsim azért vállalta ezt a kockázatot, mert az exportbevételek elapadása miatt egyszerűen képtelen volt fenntartani a korábbi bőkezű támogatási rendszert, amelynek köszönhetően

az üzemanyag olcsóbb volt, mint a nyersolaj vagy éppen a palackozott víz.

Ezek után nem csoda, hogy az ország az importszámláját sem tudja fizetni. Már csak azért sem, mert közben a riál rengeteget veszített az értékéből. Az ország első számú vezetője, Hámenei ajatollah arról beszélt, hogy az illetékeseknek be kellene tiltaniuk minden olyan termék behozatalát, amelyet Iránban is előállítanak. Ezt nem lehetett nem meghallani, és a Bloomberg cikke szerint el is kezdték betiltani mintegy 1400, nem életbevágóan fontosnak ítélt termék és alapanyag importját.

Ehhez társul az a fogadkozás, hogy a következő két évben 11 milliárd dollárnak megfelelő értékben állítanak elő egyebek mellett autóipari, elektronikai és telekommunikációs árucikkeket az import kiváltására. Sőt, az exportot is fokozni akarják, meg szeretnék duplázni a környező 15 országba irányuló kivitel értékét, hogy elérje a 48 milliárd dollárt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan, ahol akasztással kezelik a devizaválságotKivégeztek két devizakereskedőt Iránban, mert a hatóságok szerint manipulálták a piacot.

Világ amerikai szankciók import Irán kőolaj olajexport zavargás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 12:30 Világ

Trendforduló: a történelem folyamán először csökken a szénipar kapacitása

A szénipar az üvegházhatású gázok 30 százalékáért felel, de úgy tűnik, idén elkezdett visszaszorulni.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 2. 13:15 Világ

Furcsa betétdíjat vetnének ki a fáradt olajra Lengyelországban

Azt szeretnék elérni, hogy ne érje meg vele fűteni, mert még mindig sokan ezt teszik.

Váczi István
2020. július 31. 13:02 Világ

Egyre trükkösebb módszerekkel manipulálnak Közép-Európában az oroszok

Három éve folyamatosan és változatos módszerekkel próbálják a NATO ellen hangolni a lengyel, litván és lett közvéleményt.

Fontos

Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Minimális energiabefektetéssel sokat tehetünk a környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, milyen támogatást kaphatunk ehhez a budapesti önkormányzatoktól.

Stubnya Bence
2020. július 31. 06:52 Pénz

Erős versenytársa lett az aranynak a járvány alatt

Úgy menekültek a társadalmilag tudatos befektetési eszközökbe a járvány alatt, mint ahogy az aranyba szoktak, és sokan ezek további fellendülésére számítanak.

Kasnyik Márton
2020. július 30. 06:53 Adat

2018 volt az az év, amikor elkezdtek lecsúszni a nyugdíjasok

Most már látszik az adatokban, hogy a nyugdíjakat maguk mögött hagyták az utóbbi években gyorsan emelkedő bérek. Ebből kellemetlen és szinte megoldhatatlan feszültség lehet.