Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 5. 10:06 Világ

A magyar 80-as évekbe csúszik vissza éppen egy olajnagyhatalom

A nem létfontosságú termékek importjának korlátozása, az export erőltetett növelése – Magyarországon ezek a lépések és célok a létező szocializmus, főleg az utolsó két évtizedének velejárói voltak, és mára feledésbe is merültek. Lassan már két generáció is felnőhetett úgy, hogy nem tudja, miért volt nagy szó, ha éppen lehetett banánt kapni a boltban.

A világ kevésbé szerencsés részén azonban ezek nagyon is aktuális dolgok, most éppen Iránban. Az országnak korábban már évtizedeken át együtt kellett élnie az amerikai szankciókkal, most mégis nagyon súlyosan érinti a gazdaságát, hogy a 2015-ös nukleáris megállapodás után átmenetileg felfüggesztett büntetőintézkedéseket az utóbbi másfél évben újra életbe léptették. Ezek közül leginkább az olajexport ellehetetlenítése fáj, hiszen ez Irán messze legfontosabb exportcikke, így devizaforrása. Az Economist cikke szerint az idei költségvetést napi 1,5 millió hordó olaj exportjával tervezték, de ennek a harmadára is nehezen találnak vevőt.

Végső soron valószínűleg a szankciók állnak amögött is, hogy az iráni vezetés november közepén – a támogatás megvágásával – drasztikusan megemelte az üzemanyagok árát. Havi 60 liternyi (azaz durván egy tank) mennyiségnél 50 százalékos volt az emelés, ezen felül pedig háromszoros. Ezt nem taxis blokád, hanem az ország nagy részére kiterjedő zavargások követték, amelyek a karhatalmi fellépés miatt százas nagyságrendben követeltek áldozatokat nemzetközi szervezetek szerint.

A rezsim azért vállalta ezt a kockázatot, mert az exportbevételek elapadása miatt egyszerűen képtelen volt fenntartani a korábbi bőkezű támogatási rendszert, amelynek köszönhetően

az üzemanyag olcsóbb volt, mint a nyersolaj vagy éppen a palackozott víz.

Ezek után nem csoda, hogy az ország az importszámláját sem tudja fizetni. Már csak azért sem, mert közben a riál rengeteget veszített az értékéből. Az ország első számú vezetője, Hámenei ajatollah arról beszélt, hogy az illetékeseknek be kellene tiltaniuk minden olyan termék behozatalát, amelyet Iránban is előállítanak. Ezt nem lehetett nem meghallani, és a Bloomberg cikke szerint el is kezdték betiltani mintegy 1400, nem életbevágóan fontosnak ítélt termék és alapanyag importját.

Ehhez társul az a fogadkozás, hogy a következő két évben 11 milliárd dollárnak megfelelő értékben állítanak elő egyebek mellett autóipari, elektronikai és telekommunikációs árucikkeket az import kiváltására. Sőt, az exportot is fokozni akarják, meg szeretnék duplázni a környező 15 országba irányuló kivitel értékét, hogy elérje a 48 milliárd dollárt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan, ahol akasztással kezelik a devizaválságotKivégeztek két devizakereskedőt Iránban, mert a hatóságok szerint manipulálták a piacot.

Világ amerikai szankciók import Irán kőolaj olajexport zavargás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2020. október 28. 12:02 Világ

Öt „Mi lett volna, ha…” forgatókönyv a világjárványról, tanulságokkal

Alakulhatna még rosszabbul is ez az év, de jobban is, ha mindenki racionálisan viselkedne, belátva, hogy mind a nemzetközi, mind az emberek közötti együttműködésre nagy szükség van most.

Váczi István
2020. október 28. 10:32 Világ

Csőd fenyegeti az európai repülőterek negyedét

Ha az év végéig nem javul a járványhelyzet, és nem kapnak állami támogatást, rengeteg európai reptér válik fizetésképtelenné – figyelmeztetett az európai repterek kereskedelmi szövetsége.

Avatar
2020. október 27. 06:52 Világ

Befolyás, megtévesztés, trollok: az amerikai elnökválasztás sötét oldala

A választásokba való beavatkozás régi játék a nagyhatalmak közt, de a közösségi média és a lassan felgyűlő társadalmi elégedetlenség új lehetőségeket kínál.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.

Jandó Zoltán
2020. október 27. 12:11 Adat

Olyan megyékben terjed leggyorsabban a járvány, ahol tavasszal fertőzöttet sem láttak

Úgy tűnik, hogy jelenleg Nógrád és Vas megyékben a legrosszabb a helyzet, de biztosak nem lehetünk benne, mert továbbra is sok adatot visszatartanak.

Jandó Zoltán
2020. október 26. 16:02 Adat

Már minden nyolcadik-kilencedik elhunyt covidos Magyarországon

Az előző héten 299 koronavírus-fertőzött veszítette életét Magyarországon, ami már az összes halálozáshoz viszonyítva is kifejezetten magas arány.