Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 5. 10:06 Világ

A magyar 80-as évekbe csúszik vissza éppen egy olajnagyhatalom

A nem létfontosságú termékek importjának korlátozása, az export erőltetett növelése – Magyarországon ezek a lépések és célok a létező szocializmus, főleg az utolsó két évtizedének velejárói voltak, és mára feledésbe is merültek. Lassan már két generáció is felnőhetett úgy, hogy nem tudja, miért volt nagy szó, ha éppen lehetett banánt kapni a boltban.

A világ kevésbé szerencsés részén azonban ezek nagyon is aktuális dolgok, most éppen Iránban. Az országnak korábban már évtizedeken át együtt kellett élnie az amerikai szankciókkal, most mégis nagyon súlyosan érinti a gazdaságát, hogy a 2015-ös nukleáris megállapodás után átmenetileg felfüggesztett büntetőintézkedéseket az utóbbi másfél évben újra életbe léptették. Ezek közül leginkább az olajexport ellehetetlenítése fáj, hiszen ez Irán messze legfontosabb exportcikke, így devizaforrása. Az Economist cikke szerint az idei költségvetést napi 1,5 millió hordó olaj exportjával tervezték, de ennek a harmadára is nehezen találnak vevőt.

Végső soron valószínűleg a szankciók állnak amögött is, hogy az iráni vezetés november közepén – a támogatás megvágásával – drasztikusan megemelte az üzemanyagok árát. Havi 60 liternyi (azaz durván egy tank) mennyiségnél 50 százalékos volt az emelés, ezen felül pedig háromszoros. Ezt nem taxis blokád, hanem az ország nagy részére kiterjedő zavargások követték, amelyek a karhatalmi fellépés miatt százas nagyságrendben követeltek áldozatokat nemzetközi szervezetek szerint.

A rezsim azért vállalta ezt a kockázatot, mert az exportbevételek elapadása miatt egyszerűen képtelen volt fenntartani a korábbi bőkezű támogatási rendszert, amelynek köszönhetően

az üzemanyag olcsóbb volt, mint a nyersolaj vagy éppen a palackozott víz.

Ezek után nem csoda, hogy az ország az importszámláját sem tudja fizetni. Már csak azért sem, mert közben a riál rengeteget veszített az értékéből. Az ország első számú vezetője, Hámenei ajatollah arról beszélt, hogy az illetékeseknek be kellene tiltaniuk minden olyan termék behozatalát, amelyet Iránban is előállítanak. Ezt nem lehetett nem meghallani, és a Bloomberg cikke szerint el is kezdték betiltani mintegy 1400, nem életbevágóan fontosnak ítélt termék és alapanyag importját.

Ehhez társul az a fogadkozás, hogy a következő két évben 11 milliárd dollárnak megfelelő értékben állítanak elő egyebek mellett autóipari, elektronikai és telekommunikációs árucikkeket az import kiváltására. Sőt, az exportot is fokozni akarják, meg szeretnék duplázni a környező 15 országba irányuló kivitel értékét, hogy elérje a 48 milliárd dollárt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan, ahol akasztással kezelik a devizaválságotKivégeztek két devizakereskedőt Iránban, mert a hatóságok szerint manipulálták a piacot.

Világ amerikai szankciók import Irán kőolaj olajexport zavargás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2020. január 22. 14:36 Élet, Világ

Moss kezet – ennél többet nem tehetsz, amíg kiderül, hogy mennyire veszélyes az új koronavírus

Nem tudjuk, hogy melyik állat a forrása, és azt sem, hogy valójában mennyire veszélyes. Csak az biztos, hogy a halálos eseteket is előidéző újabb koronavírus elkezdett világszerte terjedni.

Stubnya Bence
2020. január 22. 13:27 Világ

Úgy tűnik, a szaúdi koronaherceg személyesen hekkelte meg Jeff Bezos telefonját

Új botrány miatt magyarázkodhat a szaúdi koronaherceg, aki Trump vejével is gyakran csetel WhatsAppon.

Torontáli Zoltán
2020. január 21. 09:16 Világ

Bolgár falvakba költöznek a német kisnyugdíjasok, ahonnan a fiatalok Németországba vándoroltak

Az euróban kapott nyugdíj otthon semmire sem elég, egy kiüresedő bolgár faluban viszont sokat érhet.

Fontos

Stubnya Bence
2020. január 22. 16:15 Pénz

Barry Eichengreen: Nem kell elsietni a magyar euróbevezetést

A német gazdaság bajban van, és ebből nekünk is le kell vonnunk a következtetéseket. Barry Eichengreenel, a Kaliforniai Egyetem professzorával interjúztunk.

Bucsky Péter
2020. január 22. 06:53 Élet

Teljesen értelmetlen és drága lecserélni a vízórákat, de legalább néhányan megélnek belőle

Európai összevetésben sokba kerül, bürokratikus és fölösleges a nyolc évente kötelező vízóracsere. De közel tízezret spórolhatunk, ha magunknak csináljuk.

Avatar
2020. január 21. 17:48 Közélet

Nem a módszertan a fő gond az inflációval, hanem az, hogy magas

Kétely övezi az inflációs mutatókat Magyarországon. De a helyzet az, hogy magas az infláció, és a hatóságok ezt csak erősítik.