Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 5. 10:06 Világ

A magyar 80-as évekbe csúszik vissza éppen egy olajnagyhatalom

A nem létfontosságú termékek importjának korlátozása, az export erőltetett növelése – Magyarországon ezek a lépések és célok a létező szocializmus, főleg az utolsó két évtizedének velejárói voltak, és mára feledésbe is merültek. Lassan már két generáció is felnőhetett úgy, hogy nem tudja, miért volt nagy szó, ha éppen lehetett banánt kapni a boltban.

A világ kevésbé szerencsés részén azonban ezek nagyon is aktuális dolgok, most éppen Iránban. Az országnak korábban már évtizedeken át együtt kellett élnie az amerikai szankciókkal, most mégis nagyon súlyosan érinti a gazdaságát, hogy a 2015-ös nukleáris megállapodás után átmenetileg felfüggesztett büntetőintézkedéseket az utóbbi másfél évben újra életbe léptették. Ezek közül leginkább az olajexport ellehetetlenítése fáj, hiszen ez Irán messze legfontosabb exportcikke, így devizaforrása. Az Economist cikke szerint az idei költségvetést napi 1,5 millió hordó olaj exportjával tervezték, de ennek a harmadára is nehezen találnak vevőt.

Végső soron valószínűleg a szankciók állnak amögött is, hogy az iráni vezetés november közepén – a támogatás megvágásával – drasztikusan megemelte az üzemanyagok árát. Havi 60 liternyi (azaz durván egy tank) mennyiségnél 50 százalékos volt az emelés, ezen felül pedig háromszoros. Ezt nem taxis blokád, hanem az ország nagy részére kiterjedő zavargások követték, amelyek a karhatalmi fellépés miatt százas nagyságrendben követeltek áldozatokat nemzetközi szervezetek szerint.

A rezsim azért vállalta ezt a kockázatot, mert az exportbevételek elapadása miatt egyszerűen képtelen volt fenntartani a korábbi bőkezű támogatási rendszert, amelynek köszönhetően

az üzemanyag olcsóbb volt, mint a nyersolaj vagy éppen a palackozott víz.

Ezek után nem csoda, hogy az ország az importszámláját sem tudja fizetni. Már csak azért sem, mert közben a riál rengeteget veszített az értékéből. Az ország első számú vezetője, Hámenei ajatollah arról beszélt, hogy az illetékeseknek be kellene tiltaniuk minden olyan termék behozatalát, amelyet Iránban is előállítanak. Ezt nem lehetett nem meghallani, és a Bloomberg cikke szerint el is kezdték betiltani mintegy 1400, nem életbevágóan fontosnak ítélt termék és alapanyag importját.

Ehhez társul az a fogadkozás, hogy a következő két évben 11 milliárd dollárnak megfelelő értékben állítanak elő egyebek mellett autóipari, elektronikai és telekommunikációs árucikkeket az import kiváltására. Sőt, az exportot is fokozni akarják, meg szeretnék duplázni a környező 15 országba irányuló kivitel értékét, hogy elérje a 48 milliárd dollárt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan, ahol akasztással kezelik a devizaválságotKivégeztek két devizakereskedőt Iránban, mert a hatóságok szerint manipulálták a piacot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai szankciók import Irán kőolaj olajexport zavargás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.