Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. november 20. 15:01 Világ

Egyre erősebb szélnek örülhetnek, ahol termelnek vele energiát

Évtizedeken át keresték a tudósok, hogy minek tudható be a szélerősség csökkenése a 80-as évektől kezdve, most viszont új feladatuk lesz, mivel ebben az évtizedben megfordult a trend, és világszerte egyre erősebbek a szelek. Ez pedig remek hír az energiatermelők számára.

Már csak azért is, mert ha a mostani évszázad végéig folytatódott volna a gyengülő trend, akkor globálisan 21 százalékot veszítettek volna erejükből átlagosan a szelek, ami megfelezte volna az ebből a forrásból potenciálisan kinyerhető energiamennyiséget. A jelenséget próbálták magyarázni a sarkvidék-közeli területek kizöldülésével, valamint a földfelszín urbanizációnak betudható megváltozásával, de egyik sem volt igazán kielégítő.

A magyarázat keresésével a jövőben kevesebben fognak foglalkozni, kilencezer mérőállomás adatai szerint ugyanis 2010 óta világszerte jelentősen nő az átlagos szélsebesség. Ennek oka valószínűleg az óceáni és légköri áramlatok megváltozása – mondta a BBC-nek Adrian Chappel, a Cardiffi Egyetem munkatársa, az eredményeket feltáró tanulmány társszerzője.

Akármi is az ok, ez természetesen kedvező a szélenergia-termelők számára. Ha töretlen marad a trend, akkor 2024-re egy adott szélturbina 37 százalékkal több áramot tud majd termelni ahhoz képest, mintha nem lenne erősödés.

De már az eddigi élénkülésnek is jelentős a hatása, a szakemberek szerint ez magyarázza az amerikai szélenergia-szektor hatékonyságjavulásának felét. Ott egyébként már ez az ágazat is hatalmasra nőtt: az eredetileg Floridából induló Nextera Energy annak köszönhetően lett a világ első 100 milliárdnál értékesebb közszolgáltató vállalata, hogy korán belépett a szélenergia-termelésbe.

Magyarország számára ez túl sok mindent nem jelent, hiszen idehaza elhanyagolható a szél szerepe az energiatermelésben. 2010 óta egyetlen új projekt sem kapott engedélyt, és valamiért a kormány hosszú távon sem számol vele érdemben, miközben a napenergiás fejlesztéseket az utóbbi években már támogatja.

A cardiffi kutatók egyébként arra számítanak, hogy idővel az szélerősség növekedésének trendje is megszakad, de legalább tíz éven keresztül azért ki fog tartani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira lement a nap- és a szélenergia ára, hogy már állami támogatás nélkül is megériA naperőműfarmok bekerülési költsége 85 százalékkal csökkent 2010 óta, és a szélenergetikai beruházások is jelentősen olcsóbbak lettek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ megújuló energia szélenergia szélerősség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Pálos Máté
2024. március 12. 13:06 Adat, Világ

Nyolc és félszeresére nőtt a magyar fegyverimport, de vannak ennél durvább felfutások is Európában

Ukrajna első helye nem meglepő, de rajta kívül is megelőzte még pár ország hazánkat az utóbbi öt évben a fegyverbeszerzések növelésében.

Nagy Zsolt
2024. március 12. 10:14 Közélet, Világ

A kínai rendőröket csak Horvátország és a Salamon-szigetek fogadja olyan lelkesen, mint a magyar kormány

Nem Magyarország az első Európában, ahol engedélyezik a kínai járőrök megjelenését, de az együttműködés megszakítására is akad példa.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.