Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. szeptember 22. 11:53 Tech

Annyira lement a nap- és a szélenergia ára, hogy már állami támogatás nélkül is megéri

Egy évtizede a spanyol kormány jelentős támogatásokkal kezdte el ösztönözni a megújuló energiák térnyerését. A kezdeményezés hatására annyi beruházás indult el, hogy a támogatások komoly terhet jelentettek a költségvetésnek. A változást mindenesetre jól mutatja, hogy a megújuló energiák 2008-as húsz százalékos részesedése az energiatermelésben tíz év alatt közel a kétszeresére nőtt.

Még jelentősebb változás azonban, hogy a kormány időközben teljesen felszámolta a támogatási rendszert. Ez pedig annak köszönhető, hogy világszerte annyival olcsóbb lett a szél- és naperőműfarmok megépítése, hogy már nincs feltétlenül szükség állami támogatásra a nyereséges beruházásokhoz. A spanyol energetikai államtitkár tavaly már arról beszélt, hogy a legolcsóbb energiaforrás Spanyolországban a nap.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég a rezsi is csökkenhetne, ha okosan fékeznénk meg az éghajlatváltozástÚj technológia és kiköltekezés nélkül is átállhat a világ kizárólag megújuló energiaforrások használatára 2050-ig. Ez elég is lenne a klímakatasztrófa elkerüléséhez, állítják több éves modellezés után finn és német kutatók.

A Bloomberg cikke szerint 2010 óta a szélerőművek megépítésének költsége 50 százalékkal csökkent, a naperőműveké pedig 85 százalékkal. Ez azt bizonyítja a cikk szerint, hogy a támogatási rendszer jól működött. Az ösztönzők hatására széles körben elterjedtek a nap- és szélerőművek, ami a gyártóknak és a fejlesztőknek komoly motivációt és lehetőséget teremtett a technológia fejlesztésére, így a költségek csökkentésére.

Ennek hatásra a világ számos részén elkezdték felszámolni a támogatásokat. Az első magántőkéből megvalósuló szélenergia-beruházást Németországban nyerte el egy cég 2017-ben, tavaly pedig egy svéd cég kezdett el állami támogatás nélkül egy szélerőműfarm építésébe Hollandia partjainál. Olaszországban és Spanyolországban már támogatások nélkül is nyereségesen lehet beruházni naperőművekbe, Kínában pedig a kormány a szélerőművek támogatásának a megvonását tervezi.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEz a két ábra megmutatja, hogy mennyire nehéz elszakadni az olajtól és a széntőlHiába nő a megújulók aránya a világ energiatermelésében, ha közben mennyiségre szénből és olajból is egyre többet égetünk.

A Bloomberg szerint a visszaesett költségek miatt az összes ország kétharmadában már olcsóbb szél- vagy naperőműfarmokat létesíteni, mint szén- vagy gázerőműveket. Ennek a technológiai változásnak rendkívüli szerepe lehet a klímaváltozás mérséklésében. Az energiatermelés és a fűtés ugyanis az üvegházhatású gázok kibocsátásnak 25 százalékáért felelnek.

Az energia-előállítás drasztikus átalakulása azonban még messze van. A világszerte megtermelt energia jelenleg hét százaléka származik nap- és szélerőművekből. Ezen kívül további technológiai újításokra is szükség van a hatékonyság növelésére, például a megújulók által hullámzóan termelt energia tárolását kellene megfeleően megoldani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElég nagy munka lesz a napelemek gazdaságos újrahasznosításaA napenergia-termelés hazai felfutása azt is jelenti, hogy pár évtized múlva rengeteg újrahasznosításra váró napelempanel lesz az országban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech energetika megújuló energia napenergia szélenergia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.