Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. november 4. 10:25 Világ

Veszélybe került Afrika egyik leghíresebb látványossága

A 90-es évek közepe óta nem folyt át olyan kevés víz át a Viktória-vízesésen, mint jelenleg. Akkor, 1996 októberében másodpercenként 99 köbméter volt a vízesésnél a Zambézi folyó vízhozama, míg most 109 köbméter.

A vízhozam erős ingadozása bizonyos határok között természetes jelenség, a rekord 6172 köbméter/másodperc, amelyet 1977 áprilisában jegyeztek fel. (A Zambézi vízgyűjtő területén az esős évszak elvileg novembertől áprilisig tart.) A Wikipedia szerint az átlagos mérték 1400 köbméter/másodperc, vagyis a mostani szint ettől is messze elmarad.

Összehasonlításképp, a Duna átlagos vízhozama Budapestnél 2300 köbméter/másodperc, és még a tavalyi mélypont közelében is 915 volt. Vagyis a 99-es érték valószínűleg azt jelenti, hogy szinte csak csordogál a víz a világörökség részét képező Viktória-vízesésnél, hiszen az 1708 méter széles.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTizedannyi víz sincs a Dunában, mint öt és fél éveSzinte naponta dőlnek meg a negatív vízállási rekordok a Dunán, Budapestnél 41 centiméter az új rekord, miközben idén október előtt ez 51 centiméter volt.

Ez több okból is problémás a vízesésen osztozó Zambia és Zimbabwe számára. Csökkenhet a turisták száma, illetve ez részben már be is következett, kevesebben mennek ugyanis raftingolni és keresik fel azt az esőerdőt, amelyet az alázúduló víz párája táplál. Ráadásul a közelben lévő területen a szokatlanul száraz időben egyre több elefánt hal éhen, márpedig a turisták aligha szeretnének haldokló elefántokat nézegetni szafarizás közben. Így nem túlzás azt mondani, hogy turisztikai szempontból veszélyben van Afrika egyik legismertebb látványossága.

A másik probléma, hogy a vízesés alatt lévő Kariba-gátnál a világ legnagyobb víztározójának csak 15 százalékos a töltöttsége. A több évtizedes távlatban megszokott vízjárás esetén itt termelik meg a két ország áramszükségletének java részét, ez most azonban lehetetlen. Jelenleg csak csúcskapacitásának tizedén dolgozik az erőmű, és a zimbabwei pénzügyminiszter a napokban azt mondta, veszélyesen közel vannak ahhoz a ponthoz, amikor teljesen fel kell hagyniuk az energiatermeléssel.

A Bloomberg által megszólaltatott helyi illetékesek mindegyike a klímaváltozást okolta a szárazság miatt, mondván, nem igazán tudnak mást tenni azon kívül, hogy a nemzetközi figyelmet kihasználva szorgalmazzák a folyamat megfékezését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan tervet találtak ki Afrikában, amitől még a Szovjetunió is visszahőköltSzibéria folyóit nem „fordították meg", Afrikában azonban most valami hasonlóra készülnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ klímaváltozás szárazság Viktória-vízesés zambézi Zambia zimbabwe Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.