Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 18. 17:17 Élet

Tizedannyi víz sincs a Dunában, mint öt és fél éve

Szinte naponta dőlnek meg a negatív vízállási rekordok a Dunán, az Országos Vízügyi Főigazgatóság ma déli tájékoztatása szerint Budapestnél 41 centiméter az új rekord, miközben idén október előtt ez 51 centiméter volt.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindössze ilyen mély a folyó, ezeket az értékeket a vízrajzi állomás 0 pontjához viszonyítják. A vízmérce 0 pontját a meghatározása előtt mért legkisebb, a Duna esetében az 1834-es vízállás jelöli ki.

Sokatmondó, hogy ezen a skálán a valaha mért legnagyobb vízszint a fővárosnál 891 centiméter, amelyet 2013. június 10-én mérték. Az I. fokú készültséget 620 centiméternél, a II. fokút 700-nál, a III. fokút pedig 800-nál rendelik el. Az alsó rakpart az Országos Vízjelző Szolgálat ábrája szerint 645 centiméteren helyezkedik el.

A szolgálat oldalán található táblázat szerint a Duna budapesti vízhozama másodpercenként jelenleg 915 köbméter – ennyi víz áramlik keresztül a folyó egy meghatározott keresztmetszetén egy másodperc alatt. (Egy négytagú család körülbelül 20 köbméter vizet használ fel egy hónapban.) Az átlagérték mintegy 2300 köbméter/másodperc, a 2013. júniusi nagy árvíz idején viszont körülbelül 9500 köbméter/másodperc volt.

Azaz most tizedannyi vizet sem szállít a Duna, mint az ellentétes előjelű rekord idején.

Az előrejelzések szerint a Duna vízgyűjtőjén a következő napokban folytatódik a csapadékszegény időjárás, ezért az Országos Vízügyi Főigazgatóság arra számít, hogy a következő napokban a vízszintek a jelenlegi alacsony szinten stagnálnak. A jövő hét második felében az Ausztriában várható 20-25 milliméter csapadéknak köszönhetően emelkedhet a Duna vízszintje néhány centimétert.

Ez valószínűleg kevés lesz ahhoz, hogy újraindulhassanak a teherhajók, amelyek közlekedését szerdán tiltották meg. A BKV szintén leállította több hajójáratát, a Paksi Atomerőműnél pedig elkezdték telepíteni a biztonsági rendszerek folyamatos hűtővíz-ellátásához szükséges kisegítő szivattyúkat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Budapest Duna rekord vízállás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.