Hírlevél feliratkozás
Pogátsa Zoltán
2019. május 28. 14:01 Világ

Fizessenek-e jóvátételt a rabszolgaságért?

(A G7 Ekonomi a G7 véleményrovata.)

250 év rabszolgaság. 90 év (Jim Crow-féle) apartheid. 35 év rasszista lakáspolitika. Ez áll Ta-Nehisi Coates afroamerikai író 2014-es, a The Atlantic-ben megjelent cikkének alcímében, melyben azt követeli, hogy a feketéket a gazdasági növekedéséhez kihasználó Egyesült Államok fizessen jóvátételt az egykori rabszolgák leszármazottainak.

A 2020-as elnökválasztási kampányban a kérdés ismét előkerült. Nyolc demokrata párti jelölt komolyan mérlegelné a kérdést, köztük Elisabeth Warren, aki még akkor megkereste Ta-Nehisi Coates-ot, amikor nem iratkozott fel a jelöltek listájára.

Az Egyesült Államok korai fejlődését nagymértékben megalapozták a rabszolgák. A déli államokban ingyen termeltették velük a gyapotot, amelyet Nagy-Britanniában dolgoztak fel, az ottani vagyonosodást is megalapozva a déli rabszolgatartókén kívül. Ám rosszabb minőségű textilt az északkeleti USA-tagállamok is készítettek a déli gyapotból, amelyet aztán délen adtak el. Az olcsó élelmezést a közép-nyugat államai biztosították, az indiánoktól elvett földeken.

Miután 1865-ben hivatalosan megszüntették a rabszolgaságot, még majd száz éven át apartheid jellegű – jogi és fizikai – elkülönítéssel, lincselésekkel kényszerítettek a feketéket megalázó, kizsákmányoló munkára, vagy egyenesen ellopták tőlük a javaikat. Megdöbbentő, de még 1998-ban is volt lincselésre emlékeztetőt gyilkosság: az áldozatot autójuk mögé kötve hurcolták a földön, majd egy feketék által használt temető elé dobták a testét! (A mecseteket, feketék által frekventált templomokat és a zsinagógákat érintő lövöldözések sajnos manapság is gyakran előfordulnak az USA-ban.)

Coates szerint nagyon fontos megérteni, hogy a rabszolgatartás és a későbbi megkülönböztetések nem egyszerűen csupán megalázóak voltak, hanem konkrétan anyagi javakat és azok saját célra történő megtermelésének a lehetőségét vették el a feketéktől. A későbbiekben pedig a feketék évszázadok alatt létrejött gazdasági hátrányai további hátrányokat tartottak fenn, mivel piaci körülmények között, aktív állami kompenzációs politika nélkül a szegénység kultúrája ördögi körként zárul a feketékre, megfosztva őket a felemelkedés szellemi és anyagi forrásaitól.

A feketék relatív életszínvonala ma sem jobb, mint fél évszázaddal ezelőtt. A feketék és a fehérek közti jövedelmi különbségek nem csökkentek. Coates idézi Patrick Sharkeyt, a New York-i Egyetem szociológusát, aki 1955 és 1970 között kutatásokat végezve azt találta, hogy Amerika-szerte a fehéreknek csupán 4 százaléka, a feketéknek viszont 62 százaléka nőtt fel szegény családban. Ugyanezt a kutatást egy generációval később megismételve azt találta, hogy semmi sem változott. A fekete családok sokkal szegényebbek: a Pew Research Centre becslése szerint a fehér háztartások vagyona a feketékének húszszorosa, és

míg a fehérek közt csak 15 százalék vagyona zéró vagy negatív, a feketéknél az egyharmadot is meghaladja ez az arány.

A feketék és a fehérek nagyrészt a mai napig elkülönülve élnek egymástól, és még a tehetősebb feketék is csak a szegényebb fehérek városrészeibe juthattak be. A feketéket a szegényebb negyedeikben az óriási mértékű bűnözés is sújtja. Chicagóban például az elmúlt húsz évben 14 ezer ember lett gyilkosság áldozata, ám a vádak szerint a fehér polgármester nem sokat tesz ez ellen, mivel a probléma a fehér városrészeket nem nagyon érinti: a feketék százszor akkora valószínűséggel lesznek gyilkosság áldozatai, mint a fehérek! Fekete elnök ide vagy oda, a relatív helyzetük Obama alatt sem igazán javult.

A jóvátétel gondolata már a polgárháború után felmerült, ám az azóta eltelt hosszú-hosszú idő alatt sem lett belőle semmi. Sokan mutatnak a második világháború utáni Német Szövetségi Köztársaságra, amely folyamatos jóvátételt fizetett a holokauszt során elhurcolt túlélőknek.

Ám az Egyesült Államok még a szimbolikus kompenzációra sem nyitott. Felmerült, hogy a jelenlegi húszdolláros papírpénzen szereplő, rabszolgatartó Andrew Jackson elnök helyére a fekete, a rabszolgaság betiltásáért küzdő nőt, Harriet Tubmant tennék. Egy művész saját kezdeményezésre már meg is rajzolta a terveket, és Obama elnök alatt döntés is született a kérdésben. Az amerikai bankjegyeken még sem fekete, sem nő nem szerepelt soha. Ám a részben jobboldali szélsőségesekre támaszkodó Trump elnök pénzügyminisztere, Steve Mnuchin a napokban közölte: a váltásra maximum csak Trump – potenciális – második elnöki időszakának lejárta után kerülhet majd sor.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ apartheid egyesült államok jóvátétel rabszolgaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.