Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. február 8. 11:32 Világ

Szórja a pénzt az egymilliárd dollárt meglovasító volt kormányfő fia

Közel félmillió fontot (nagyjából 180 millió forint) koboztak el brit hatóságok a volt moldovai miniszterelnök Londonban tanuló fiától. A nyomozók szerint a 22 éves Vlad Luca Filat pénze abból az egymilliárd dollárból származik, amelyet az apa, Vladimir Filat közreműködésével tüntettek el három moldovai bankból.

Ez a 2014-es bűncselekmény még kelet-európai mércével is egészen hihetetlen volt, és Vladimir Filat – aki 2009 és 2013 között kormányzott – nem is úszta meg. Szerepéért 2016 júniusában kilenc év börtönbüntetésre ítélték, így jelenleg is rács mögött van. Az egymilliárd dollár Moldova hazai össztermékének nyolcada.

A jelenlegi hazai viszonyok között ez az arány azt jelentené, hogy 5 ezer milliárd forintot lopnak el a magyar bankokból.

Ennyi pénzből közel másfél évig lehetne fizetni a magyarországi nyugdíjakat.

A jelek szerint Vlad Luca Filatba sem szorult több óvatosság, mint az apjába. Miután 2016 júliusában megkezdte londoni tanulmányait, vagyonokat költött luxustermékekre és szolgáltatásokra, vett például 200 ezer fontért egy Bentley Bentayga luxusautót. Egy másik időszak során pedig mindössze három nap alatt szórt el közel 100 ezer fontot.

Mindeközben semmilyen hivatalos jövedelme nincs Nagy-Britanniában, kiadásait főként törökországi és kajmán-szigeteki vállalatok fizették. Ennek fényében a brit nyomozók nem voltak valami gyorsak, 2018 májusában fagyasztották be a diák három bankszámláját, arra hivatkozva, hogy a források az apja említett tevékenységéből származnak. Ezekről kobozzák most el az említett közel félmillió fontot. A Bloomberg cikkéből az is kiderül, hogy a mostani bírósági határozatot megelőzően Filat 390 ezer fontot csengetett ki egy londoni luxuslakás bérleti díjának foglalójaként, így vélhetően továbbra sem lesznek anyagi problémái.

Moldovával kapcsolatos magyar vonatkozású hír, hogy szerdán az OTP bejelentette: megvette a negyedik legnagyobb moldáv bank, a Mobiasbanca közel 88 százalékos részesedését a francia Societe Generale-tól. A pénzintézet az ország negyedik legnagyobb bankja, és nem volt érintett a 2014-es csalásban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz OTP akkor ment nagyot külföldön, amikor a helyi OTP-t vette megErősen hullámzó szerencsével terjeszkedik az OTP a környező országokban. Most belépnek az egzotikus Albániába, de a fő cél a bolgár piac uralása lehetett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bankok csalás Moldova Vlad Luca Filat Vladimir Filat Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.