Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 5. 10:11 Világ

Levegőt venni is nehéz a városban, ahol a klímaváltozás megfékezéséről tárgyalnak

Szimbolikus helyen tartják az ENSZ idei, az éghajlatváltozás megfékezését célzó csúcstalálkozóját: a lengyelországi Katowice évszázadok óta az európai nehézipar egyik fellegvárának számít, és levegője manapság is nagyon szennyezett.

Egy katowicei lakos arról számolt be a Bloombergnek, hogy idén légszűrőt szereltetett fel, mert időnként a szmog olyan rettenetes, hogy lélegezni is nehéz. Ilyen körülmények közé érkezett vasárnap közel 200 ország több mint 22 ezer delegáltja, hogy december 14-ig azokról az intézkedésekről igyekezzen megállapodni, amelyekkel teljesíthető a három éve Párizsban kitűzött célt, miszerint a globális felmelegedés ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest.

„Mintha egy gasztronómiai konferenciát olyan helyen tartanának, ahol fagyasztott pizzát szolgálnak fel”

– fogalmazott a Greenpeace környezetvédelmi szervezet légszennyezettséggel foglalkozó szakértője.

A találkozónak helyet adó konferenciaközpont egy régi bánya felszíni részére épült, és külső-belső kialakítása is bányászati tematikájú. A lengyelek Európa legrosszabb levegőjét kénytelenek belélegezni,

a kontinens 50 legszennyezettebb levegőjű városa közül 36 Lengyelországban van.

„Az embereknek fel kell fűteniük a házaikat decemberben, a levegő minősége megmutatja, milyen helyzetben vagyunk” – fogalmazott a lengyel környezetvédelmi miniszter. Van tehát honnan előrelépni, és ez a helyzet globálisan a klímaváltozással kapcsolatban is.

Az előjelek ráadásul nem túl jók, hiszen az Egyesült Államok eleve ki akar lépni a párizsi egyezményből, az ausztrál vezetés és az új brazil elnök pedig nem akar országa gazdasági növekedését korlátozó intézkedéseket elfogadni. India és Kína arra hivatkozik, hogy a fejlett országoknak kell élen járniuk a kibocsátás csökkentésében.

Az sem túl biztató, hogy házigazdaként a lengyeleknek kellene irányítani a tárgyalások menetét, miközben az ország ellenérdekelt a túlságosan ambiciózus vállalásokban. A szénkitermelés ugyan az 1988-as 293 millió tonnáról már 150 millió alá csökkent, az áramtermelésben azonban még mindig 80 százalék a szén részesedése.

Eredmény nélkül azonban a kilátások meglehetősen sötétek, hiszen 1,5 fokos felmelegedés felett – amelyből legalább 1 már meg is valósult – szinte lehetetlen lesz megállítani a folyamatot.

Globálisan 2018 valószínűleg a negyedik legmelegebb év lesz a kiterjedt megfigyelések kezdete óta – közölte nemrég az Országos Meteorológiai Szolgálat a Meteorológiai Világszervezet előzetes éghajlati értékelője alapján. Idehaza pedig, amennyiben a december középhőmérséklete nem tér el lényegesen az átlagtól, 2018 akár a legmelegebb év is lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem tartják be az országok, amit Párizsban ígértek, és továbbra is árasztják a légkörbe a szén-dioxidotAz ENSZ szerint egyre nagyobb a szakadék a valóság és az országok ígérgetése között. Egyre nehezebb lesz megmenteni a bolygót.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ensz felmelegedés Katowice klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.