Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 28. 11:58 Világ

Nem tartják be az országok, amit Párizsban ígértek, és továbbra is árasztják a légkörbe a szén-dioxidot

Nagy volt az öröm 2015 végén, amikor néhány ország kivételével az egész világ megállapodott Párizsban az üvegházhatású gázkibocsájtás csökkentéséről. De már akkor is voltak szkeptikus hangok, akik jelezték, hogy a megállapodás nem fog sokat érni, mivel nem kötelezőek a kvóták, hanem csak önkéntesek. (Persze ez volt a megállapodás lényege, máskülönben nem lehetett volna közös nevezőre hozni az országokat.)

És most meg is érkezett az első jelzés, hogy ez így tényleg nem ér sokat:

2017-ben három év csökkenés után újra emelkedett a széndioxid-kibocsájtás, 53,5 milliárd tonnára, és ha a mezőgazdasági eredetű kibocsájtást nem számoljuk, akkor rekordszintre

– derült ki egy tegnap kiadott ENSZ-jelentésből (pdf). Várhatóan 2018-ban és a rákövetkező években is emelkedni fog a kibocsájtás.

Ahhoz, hogy a párizsi megállapodás céljai teljesüljenek, tehát ne érje el 2 fokot a felmelegedés az ipari forradalom előtti időszakhoz képest, 2030-ig fokozatosan 25 százalékkal kellene csökkenteni az éves kibocsájtást. Ha pedig meg akarna állni a világ egy átlagosan 1,5 fokos felmelegedésnél, akkor tíz év alatt 55 százalékot kéne vágni rajtuk. Ez utóbbihoz nagyjából ötször akkora önkéntes erőfeszítésre lenne szükség, mint amit az országok eddig vállaltak.

Ez értelemszerűen nem lehetséges, ha a kibocsájtás emelkedő trendben marad. A mostani trend alapján az évszázad végére 3-6 fokot emelkedhet az átlaghőmérséklet, ami tudósok szerint a bolygó mostani ökológiai rendszerének összeomlását okozná.

Az ábra bal tengelyén az üvegházhatású gázok kibocsátását jelölték széndioxid egyenértékben (milliárd tonna). Forrás: ENSZ.

Ha 2030-ig nem sikerül bezárni a kibocsájtási rést – tehát az egyezményben vállalt szintre csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsájtását -, akkor gyakorlatilag kizárt, hogy 2 Celsius foknál megálljon a felmelegedés, derült ki az ENSZ IPCC októberben kiadott jelentéséből. A most kiadott jelentésből viszont úgy tűnik, hogy ez annál is nehezebb lesz, mint ahogy októberben előre jelezték.

A jelentés kimondja azt is, hogy nem csak az egyezményből kilépő Egyesült Államok, hanem a gazdag országok nagy része, így az Európai Unió, Kanada, Ausztrália, Dél-Korea sem teljesíti azt a kibocsájtás-csökkentést, amit ígért. (Az USA különösen érdekes eset, mivel korábban éveken át javult a helyzet a szén visszaszorulása és a palagáz előretörése miatt, a Trump-kormányzat viszont éppen a szenet igyekszik előtérbe helyezni.) De a kibocsájtás növekedésének legnagyobb forrásai továbbra is Kína és India, ahol egyelőre még az sem látszik, hogy mikor fog tetőzni a folyamat.

A Párizsi Egyezmény keretében egyébként december elején egy újabb konferenciát tart az ENSZ Lengyelországban, ahol az a cél, hogy kidolgozzanak egy egységes szabályzatot az egyes országoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKorábban teheti tönkre az életünket a klímaváltozás az ENSZ új jelentése szerint, mint eddig gondoltukHa nem változtatunk, már 2040-re komoly válság lesz a Földön a klímaváltozás miatt. Úgy tűnik, a 1,5 fokos felmelegedés lesz az új küszöb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár tudósok szerint is készülni kell a megszokott világunk végéreA mostani társadalmak összeomlásáról már nemcsak elvont víziók szólnak, hanem a klímaváltozást övező tudományos vitákban is mindinkább szó esik apokaliptikus forgatókönyvekről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ éghajlatváltozás emisszió ensz klímaegyezmény klímaváltozás környezetvédelem szén-dioxid kibocsátás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Pálos Máté
2024. március 12. 13:06 Adat, Világ

Nyolc és félszeresére nőtt a magyar fegyverimport, de vannak ennél durvább felfutások is Európában

Ukrajna első helye nem meglepő, de rajta kívül is megelőzte még pár ország hazánkat az utóbbi öt évben a fegyverbeszerzések növelésében.

Nagy Zsolt
2024. március 12. 10:14 Közélet, Világ

A kínai rendőröket csak Horvátország és a Salamon-szigetek fogadja olyan lelkesen, mint a magyar kormány

Nem Magyarország az első Európában, ahol engedélyezik a kínai járőrök megjelenését, de az együttműködés megszakítására is akad példa.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.