Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. november 20. 17:05 Élet, Világ

Nem sikerült a Google-nak vércukormérő kontaktlencsét fejleszteni

Az ötlet zseniálisnak tűnt, a megvalósításhoz pedig két világcég adta a pénzt, a fegyvert és a paripát: a Google és a Novartis gyógyszercég szemészeti-ápolási társasága, az Alcon 2014-ben nagy sajtóvisszhang kíséretében indította el az új, intelligens kontaktlencse programját. A cél elsősorban az volt, hogy olyan lencsét fejlesszenek ki, amely képes a könnyből megállapítani a vércukorszintet.

A vércukorszint rendszeres, mindennapos mérésére leginkább a cukorbetegeknek van szükségük, a procedúrához azonban minden egyes alkalommal egy cseppnyi vérmintát kell venniük, általában az ujjukból. Számukra, azaz emberek milliói számára a fejlett világban nagy könnyebbséget jelentene, ha a kontaktlencséjük automatikusan, mindenféle külső beavatkozás nélkül mérni tudná a vércukor-értékeiket, és az adatokat elküldené egy központi adatbázisba.

A Google azóta Verily-re keresztelt egysége azonban most bejelentette, hogy a fejlesztés nem sikerült. Az okokat is részletező vállalati blogbejegyzés igyekszik a kudarc élét tompítani azzal, hogy az okoslencsével folytatott eddigi kísérleteket egy olyan alapnak tekinti, amelyre még több más fejlesztés épülhet, a vércukormérő funkcióval kapcsolatos próbák felfüggesztése azonban ritkán látott bukásnak számít.

A Verily azt mondja, hogy a program során sikerült létrehozni olyan lencséket, amelyek képesek az érzékelt adatokat továbbítani, a miniatürizált szenzorok és a mobilelektronika terén a cég szerint nagyon sokat sikerült előrelépni.

Több ezer próbalencsét készítettek, de az ötlet a klinikai teszteknél mégis elbukott.

Ekkor derült ki, hogy a könnyből nyert adatok nem elég megbízhatóak, vagyis nem adnak megfelelően pontos összefüggést a vércukorszintre. Olyat legalábbis nem sikerült elérni, amelyre egy orvosi műszer esetén szükség lenne.

A szem túl összetett környezetnek bizonyult, rá kellett jönniük például arra, hogy bizonyos biomolekulák jelenléte olyan interferenciát okoz, amely túlzott mértékben torzítja a mérési eredményeket.

Az okoslencsékkel való kísérletezés az ígéretek szerint nem áll le, de a vércukorszintmérést mint elérhető célt egyelőre fel kellett adni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Google azt is meg akarja válaszolni, amit még meg sem kérdeztél tőleTöbb jelentős újítással állt elő a Google. A tervek szerint a keresőmező alatt olyan cikkek és videók jelennek meg, amelyek érdekelhetik a felhasználót.

Élet Világ Alcon fejlesztés google kontaktlencse vércukor mérő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Jandó Zoltán
2019. február 19. 15:13 Élet, Pénz

Kiszámoltuk, mennyit nyerhetsz a kaparós sorsjegyekkel

Hosszú távon még a legjobban fizető sorsjegyeknél is elveszítjük a vásárlásra költött pénzünk közel harmadát. A drágább szelvényekkel nagyobb eséllyel nyerhetünk.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 14:55 Élet, Vállalat

A sorsjegy, amin 186 forintot nyersz, 111-et hoz az államnak

Még a legigényesebb sorsjegyre is az eladási ár mindössze 6 százalékát költi a Szerencsejáték Zrt., a jellemző arány azonban inkább 1-2 százalék.

Váczi István
2019. február 18. 12:01 Élet

Élőben lehet megnézni, hogyan készül egy 75 milliós aranytömb

A perth-i pénzverdében naponta hétszer az érdeklődők szeme előtt öntenek újra egy 6,35 kilós, jelenleg körülbelül 75 millió forintot érő aranytömböt.

Fontos

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.

Torontáli Zoltán
2019. február 17. 07:17 Élet

Mégis mit eszünk ennyire a Túró Rudin?

Szó szerint ízekre szedtük a kakaós masszával bevont túrórudat. Most kiderül, hogy miért van benne kukoricakeményítő, hidrogénezett olaj, vagy olyan vegyületek, mint a kálcium-laktát vagy a kálium-szorbát.