Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. november 20. 17:05 Élet, Világ

Nem sikerült a Google-nak vércukormérő kontaktlencsét fejleszteni

Az ötlet zseniálisnak tűnt, a megvalósításhoz pedig két világcég adta a pénzt, a fegyvert és a paripát: a Google és a Novartis gyógyszercég szemészeti-ápolási társasága, az Alcon 2014-ben nagy sajtóvisszhang kíséretében indította el az új, intelligens kontaktlencse programját. A cél elsősorban az volt, hogy olyan lencsét fejlesszenek ki, amely képes a könnyből megállapítani a vércukorszintet.

A vércukorszint rendszeres, mindennapos mérésére leginkább a cukorbetegeknek van szükségük, a procedúrához azonban minden egyes alkalommal egy cseppnyi vérmintát kell venniük, általában az ujjukból. Számukra, azaz emberek milliói számára a fejlett világban nagy könnyebbséget jelentene, ha a kontaktlencséjük automatikusan, mindenféle külső beavatkozás nélkül mérni tudná a vércukor-értékeiket, és az adatokat elküldené egy központi adatbázisba.

A Google azóta Verily-re keresztelt egysége azonban most bejelentette, hogy a fejlesztés nem sikerült. Az okokat is részletező vállalati blogbejegyzés igyekszik a kudarc élét tompítani azzal, hogy az okoslencsével folytatott eddigi kísérleteket egy olyan alapnak tekinti, amelyre még több más fejlesztés épülhet, a vércukormérő funkcióval kapcsolatos próbák felfüggesztése azonban ritkán látott bukásnak számít.

A Verily azt mondja, hogy a program során sikerült létrehozni olyan lencséket, amelyek képesek az érzékelt adatokat továbbítani, a miniatürizált szenzorok és a mobilelektronika terén a cég szerint nagyon sokat sikerült előrelépni.

Több ezer próbalencsét készítettek, de az ötlet a klinikai teszteknél mégis elbukott.

Ekkor derült ki, hogy a könnyből nyert adatok nem elég megbízhatóak, vagyis nem adnak megfelelően pontos összefüggést a vércukorszintre. Olyat legalábbis nem sikerült elérni, amelyre egy orvosi műszer esetén szükség lenne.

A szem túl összetett környezetnek bizonyult, rá kellett jönniük például arra, hogy bizonyos biomolekulák jelenléte olyan interferenciát okoz, amely túlzott mértékben torzítja a mérési eredményeket.

Az okoslencsékkel való kísérletezés az ígéretek szerint nem áll le, de a vércukorszintmérést mint elérhető célt egyelőre fel kellett adni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Google azt is meg akarja válaszolni, amit még meg sem kérdeztél tőleTöbb jelentős újítással állt elő a Google. A tervek szerint a keresőmező alatt olyan cikkek és videók jelennek meg, amelyek érdekelhetik a felhasználót.

Élet Világ Alcon fejlesztés google kontaktlencse vércukor mérő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2018. december 16. 17:06 Élet, Világ

A Rocher-Raffaello golyóknak csak 58 százaléka ehető, mert majdnem a felét a csomagolás teszi ki

A kedvelt édesség óriásit bukott egy friss brit környezetvédelmi teszten, mert a nehéz csomagolás ráadásul nem is könnyen újrahasznosítható.

Hajdu Miklós
2018. december 15. 07:21 Élet

Itt az idő karácsonyfát venni. De melyik terheli legkevésbé a környezetet?

Ha nem csak a praktikum számít, érdemes röviden átgondolni, hogy mivel teszünk jobbat a környezetnek, ha igazi vagy műfenyőt állítunk karácsonykor.

Wiedemann Tamás
2018. december 13. 08:58 Élet, Pénz

Még mindig több mint 12 milliárd márka maradt a németek párnacihájában

Évente közel százmillió márka kerül elő, de nem kell aggódni, Németországban nincs határideje a márka átváltásának.

Fontos

Bucsky Péter
2018. december 14. 08:45 Piac

Egy évtizede folyamatosan egyre többet túlóráznak a magyarok

A leginkább olyan, külföldi cégek által uralt szektorokban lehet szükség az új, 400 órás szabályra, mint az autóipar.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2018. december 13. 06:58 Állam

A leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jut

Céghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

Váczi István
2018. december 11. 19:28 Állam

Sífelvonót a Balatonra? Az EU nem fogja megakadályozni

Az uniós jogi keretek kialakításakor nem gondoltak olyan tagállamra, amelynek nem az uniós források hatékony elköltése a fontos, hanem a klientúra gazdagítása.