Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. november 20. 17:05 Élet, Világ

Nem sikerült a Google-nak vércukormérő kontaktlencsét fejleszteni

Az ötlet zseniálisnak tűnt, a megvalósításhoz pedig két világcég adta a pénzt, a fegyvert és a paripát: a Google és a Novartis gyógyszercég szemészeti-ápolási társasága, az Alcon 2014-ben nagy sajtóvisszhang kíséretében indította el az új, intelligens kontaktlencse programját. A cél elsősorban az volt, hogy olyan lencsét fejlesszenek ki, amely képes a könnyből megállapítani a vércukorszintet.

A vércukorszint rendszeres, mindennapos mérésére leginkább a cukorbetegeknek van szükségük, a procedúrához azonban minden egyes alkalommal egy cseppnyi vérmintát kell venniük, általában az ujjukból. Számukra, azaz emberek milliói számára a fejlett világban nagy könnyebbséget jelentene, ha a kontaktlencséjük automatikusan, mindenféle külső beavatkozás nélkül mérni tudná a vércukor-értékeiket, és az adatokat elküldené egy központi adatbázisba.

A Google azóta Verily-re keresztelt egysége azonban most bejelentette, hogy a fejlesztés nem sikerült. Az okokat is részletező vállalati blogbejegyzés igyekszik a kudarc élét tompítani azzal, hogy az okoslencsével folytatott eddigi kísérleteket egy olyan alapnak tekinti, amelyre még több más fejlesztés épülhet, a vércukormérő funkcióval kapcsolatos próbák felfüggesztése azonban ritkán látott bukásnak számít.

A Verily azt mondja, hogy a program során sikerült létrehozni olyan lencséket, amelyek képesek az érzékelt adatokat továbbítani, a miniatürizált szenzorok és a mobilelektronika terén a cég szerint nagyon sokat sikerült előrelépni.

Több ezer próbalencsét készítettek, de az ötlet a klinikai teszteknél mégis elbukott.

Ekkor derült ki, hogy a könnyből nyert adatok nem elég megbízhatóak, vagyis nem adnak megfelelően pontos összefüggést a vércukorszintre. Olyat legalábbis nem sikerült elérni, amelyre egy orvosi műszer esetén szükség lenne.

A szem túl összetett környezetnek bizonyult, rá kellett jönniük például arra, hogy bizonyos biomolekulák jelenléte olyan interferenciát okoz, amely túlzott mértékben torzítja a mérési eredményeket.

Az okoslencsékkel való kísérletezés az ígéretek szerint nem áll le, de a vércukorszintmérést mint elérhető célt egyelőre fel kellett adni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Google azt is meg akarja válaszolni, amit még meg sem kérdeztél tőleTöbb jelentős újítással állt elő a Google. A tervek szerint a keresőmező alatt olyan cikkek és videók jelennek meg, amelyek érdekelhetik a felhasználót.

Élet Világ Alcon fejlesztés google kontaktlencse vércukor mérő Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

Sok tölthető hibridnél teljesen érthetetlen, miért támogatja az állam a vásárlásukat és a fenntartásukat.

Torontáli Zoltán
2019. május 18. 07:40 Élet, Vállalat

Kész a félig magyar önvezető kamion, már csak a világot kell hozzáigazítani

A technológia ma már nem kérdés, sokkal izgalmasabb, hogy megéri-e az embert leváltani egy gépre. A válasz ugyanis korántsem egyértelmű.

Fabók Bálint
2019. május 17. 06:41 Élet

Inkább emberként bánnak a dolgozókkal, csak ne kelljen felvenni senkit

A munkaerőhiány jelentős változásokra sarkallta a cégeket. Elkezdett számítani, hogy mit akarnak az alkalmazottak, és a HR-szakma is átalakult.

Fontos

Váczi István
2019. május 20. 16:22 Világ

Jó időre meghatározza Európa sorsát a hétvégi választás

Hosszú időre lekerül a szorosabb integráció a napirendről, ha az euroszkeptikus pártok nagyon megerősödnek az Európai Parlamentben.

Jandó Zoltán
2019. május 20. 11:41 Tech, Vállalat

Gyakorlatilag kicsinálják a magyarok második kedvenc okostelefon-márkáját

A magyar okostelefon-piacot is felboríthatja a Huawei-botrány. Itthon az elmúlt hónapokban minden negyedik készüléket a kínai gyártó adta el.

Váczi István
2019. május 16. 06:53 Közélet, Vállalat

Az ország legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc

Nem kell tovább számolgatni, Mészáros agrárholdingjának vezetője maga mondta el, hogy már mindenkinél nagyobb területen gazdálkodnak.