Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 23. 12:36 Világ

Elkezdődött az amerikai-kínai vámháború második felvonása

Újabb mérföldkőhöz ért az amerikai-kínai kereskedelmi háború, miután csütörtökön az Egyesült Államok újabb 16 milliárd dollárnyi kínai importárura vetett ki 25 százalékos vámot. Kína azonnal meg is torolta a lépést, és ugyanekkora összegben vetett ki vámot az USA cikkeire.

Az Egyesült Államok 279 kínai terméket tett a legújabb listájára, amelyek között félvezető anyagok, vegyi anyagok, műanyagok, motorok és elektromos robogók is vannak. Peking cserébe üzemanyagokra, acéltermékekre, autókra és orvosi eszközökre vetett ki büntetővámot, és jelezte, hogy panaszt fog tenni az USA-ra a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

Július elején került bevezetésre a Kínával szembeni amerikai védővámok első köre, aminek keretében 34 milliárd dollárnyi kínai termékre vetettek ki illetéket, a legújabb intézkedéssel együtt így már 50 milliárd dollárnyi kínai terméket sarcol meg az USA 25 százalékos kulccsal.

Az amerikai hatóságok emellett a héten tovább mérlegelik, hogy büntetővámmal sújtsanak-e még 200 milliárd dollárnyi kínai terméket, ahogyan azt Donald Trump augusztus elején felvetette. Ha ezt is bevezetnék, azzal az Amerikába irányuló kínai import több mint felét védővámok sújtanák.

A kereskedelmi háború már most feltornázta a tengeri és a légi fuvardíjakat, illetve a raktározási költségeket is az USA-ban, ugyanis az importőrök a tarifák bevezetése miatt tömegesen előrehozták a megrendeléseiket – írja a CNBC. Egy kínai kereskedelemügyi delegáció egyébként éppen ma ül tárgyalóasztalhoz Washingtonban az amerikai féllel, de a középszintű egyeztetésen nem sok előrelépés várható.

Világ amerikai védővámok kereskedelmi háború Kína usa védővám Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2019. október 18. 10:40 Világ

Szárnyal a Dacia, a Skodánál teljesen kiakadtak, hogy a román márkával kellene versenyezniük

Győzelmi jelentés érkezett Bukarestből, miközben áll a bál Prágában. Nagyon megy a román autópiac és a Dacia is, a Skoda viszont elégedetlen azzal a szereppel, amibe a VW megpróbálja belekényszeríteni.

Torontáli Zoltán
2019. október 18. 06:59 Világ

Egyetlen ábrából kiderült, mennyire egymásra van utalva Nyugat- és Kelet-Európa

Félmillió keleti kamionsofőr jár rendszeresen dolgozni arra a területre, ahol az áruk döntő többségét fuvarozni kell, őket szeretnék lenyelni a nyugat-európai munkaadók.

Avatar
2019. október 15. 19:18 Világ

Parmezán a Boeing ellen

A globalizációt az államok tartják fenn, adófizetői pénzekből. Szétverni viszont szándékosan sem lehet, hiába próbálkozik kitartóan Trump elnök.

Fontos

Avatar
2019. október 19. 15:02 Tech

A kínaiak megvették a játékvilágot, és egyre jobban éreztetik hatalmukat

Kína csápjai most már a World of Warcraft Azerothjáig vagy a League of Legends Runeterra nevű világáig is elérnek.

Jandó Zoltán
2019. október 19. 07:29 Közélet

Verseny nélkül kaphatnak nagy munkákat Paks II telkén Mészáros Lőrinc cégei

Mészáros Lőrinc megszerzett egy céget, ami megnyert egy négy nappal később kiírt paksi közbeszerzést, majd még egyet, most pedig jöhet a harmadik és negyedik is.

Fabók Bálint
2019. október 18. 13:21 Élet, Közélet

Elsőként Hódmezővásárhelyen lesz ingyenes a tömegközlekedés Magyarországon

Márki-Zay Péter egy Facebook-komment hatására tenné ingyenessé a szinte mindig üres buszok használatát, mivel a jegybevételek a költségek tizedét sem érik el.