Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 23. 12:36 Világ

Elkezdődött az amerikai-kínai vámháború második felvonása

Újabb mérföldkőhöz ért az amerikai-kínai kereskedelmi háború, miután csütörtökön az Egyesült Államok újabb 16 milliárd dollárnyi kínai importárura vetett ki 25 százalékos vámot. Kína azonnal meg is torolta a lépést, és ugyanekkora összegben vetett ki vámot az USA cikkeire.

Az Egyesült Államok 279 kínai terméket tett a legújabb listájára, amelyek között félvezető anyagok, vegyi anyagok, műanyagok, motorok és elektromos robogók is vannak. Peking cserébe üzemanyagokra, acéltermékekre, autókra és orvosi eszközökre vetett ki büntetővámot, és jelezte, hogy panaszt fog tenni az USA-ra a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

Július elején került bevezetésre a Kínával szembeni amerikai védővámok első köre, aminek keretében 34 milliárd dollárnyi kínai termékre vetettek ki illetéket, a legújabb intézkedéssel együtt így már 50 milliárd dollárnyi kínai terméket sarcol meg az USA 25 százalékos kulccsal.

Az amerikai hatóságok emellett a héten tovább mérlegelik, hogy büntetővámmal sújtsanak-e még 200 milliárd dollárnyi kínai terméket, ahogyan azt Donald Trump augusztus elején felvetette. Ha ezt is bevezetnék, azzal az Amerikába irányuló kínai import több mint felét védővámok sújtanák.

A kereskedelmi háború már most feltornázta a tengeri és a légi fuvardíjakat, illetve a raktározási költségeket is az USA-ban, ugyanis az importőrök a tarifák bevezetése miatt tömegesen előrehozták a megrendeléseiket – írja a CNBC. Egy kínai kereskedelemügyi delegáció egyébként éppen ma ül tárgyalóasztalhoz Washingtonban az amerikai féllel, de a középszintű egyeztetésen nem sok előrelépés várható.

Világ amerikai védővámok kereskedelmi háború Kína usa védővám Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2018. november 20. 11:26 Világ

Van, ahol akasztással kezelik a devizaválságot

Kivégeztek két devizakereskedőt Iránban, mert a hatóságok szerint manipulálták a piacot.

Váczi István
2018. november 20. 10:04 Világ

Váratlan helyről kapott igazolást Trump kereskedelmi háborúja

Okosan válogatták össze a megvámolt kínai termékeket az amerikaiak egy európai tanulmány szerint, így a számla közel háromnegyedét Kína állja. Az amerikai kereskedelmi deficit is csökkenhet.

Kasnyik Márton
2018. november 19. 13:45 Világ

Az olasz maffia ráment az EU-s forrásokra, és megszállta a teljes élelmiszerláncot

A földektől az éttermekig mindenhová beépült a maffia. Ez teljesen logikus, hiszen a gazdaság hitelválságban szenved, a bűnszervezeteknek viszont rengeteg készpénzük van.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.