Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 23. 12:36 Világ

Elkezdődött az amerikai-kínai vámháború második felvonása

Újabb mérföldkőhöz ért az amerikai-kínai kereskedelmi háború, miután csütörtökön az Egyesült Államok újabb 16 milliárd dollárnyi kínai importárura vetett ki 25 százalékos vámot. Kína azonnal meg is torolta a lépést, és ugyanekkora összegben vetett ki vámot az USA cikkeire.

Az Egyesült Államok 279 kínai terméket tett a legújabb listájára, amelyek között félvezető anyagok, vegyi anyagok, műanyagok, motorok és elektromos robogók is vannak. Peking cserébe üzemanyagokra, acéltermékekre, autókra és orvosi eszközökre vetett ki büntetővámot, és jelezte, hogy panaszt fog tenni az USA-ra a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

Július elején került bevezetésre a Kínával szembeni amerikai védővámok első köre, aminek keretében 34 milliárd dollárnyi kínai termékre vetettek ki illetéket, a legújabb intézkedéssel együtt így már 50 milliárd dollárnyi kínai terméket sarcol meg az USA 25 százalékos kulccsal.

Az amerikai hatóságok emellett a héten tovább mérlegelik, hogy büntetővámmal sújtsanak-e még 200 milliárd dollárnyi kínai terméket, ahogyan azt Donald Trump augusztus elején felvetette. Ha ezt is bevezetnék, azzal az Amerikába irányuló kínai import több mint felét védővámok sújtanák.

A kereskedelmi háború már most feltornázta a tengeri és a légi fuvardíjakat, illetve a raktározási költségeket is az USA-ban, ugyanis az importőrök a tarifák bevezetése miatt tömegesen előrehozták a megrendeléseiket – írja a CNBC. Egy kínai kereskedelemügyi delegáció egyébként éppen ma ül tárgyalóasztalhoz Washingtonban az amerikai féllel, de a középszintű egyeztetésen nem sok előrelépés várható.

Világ amerikai védővámok kereskedelmi háború Kína usa védővám Olvasson tovább a kategóriában

Világ

2019. február 14. 17:37 Világ

Várhatjuk-e az államtól, hogy megmentsen minket a természeti katasztrófától?

Van egy titka az államilag finanszírozott kutatás-fejlesztésnek, amire a piac nem képes. Hogy hagyja a kutatókat hibázni.

Torontáli Zoltán
2019. február 14. 15:24 Világ

A Tesco bezár 30 lengyel üzletet, és nem tart nyitva éjjel Szlovákiában

Lengyelországban a boltszám csökkenése négy éve megy, Szlovákiában nem éri meg az éjjeli nyitva tartás.

Váczi István
2019. február 13. 11:38 Világ

Óriási aranybánya lapul a szigeten, amely a világ legújabb országa lehet

58 milliárd dollárt ér a bougainville-i bányában lévő arany és réz, de a függetlenségre készülő sziget nem akarja, hogy a korábbi üzemeltető visszatérjen.

Fontos

Wiedemann Tamás
2019. február 14. 11:01 Közélet

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál

A bank szerint ezzel a rendszerrel nem lehet visszaélni, mert a szoftver nem korrupt. De a furfangos jogi magyarázat szerint ellenőrizni sem lehet a programot. Így még gyanúsabb lett a tavalyi egynapos naperőmű-pályázat.

Váczi István
2019. február 13. 16:44 Vállalat

Dupla vagy semmit játszik a Suzuki a botrányos kirúgással

Jogi értelemben valószínűleg bukó helyzetbe hozta magát a Magyar Suzuki, de saját szempontjából ésszerű lépés lehetett: ha nincs szakszervezet, nem lesz sztrájk és „audis” béremelés.

Kasnyik Márton
2019. február 13. 13:31 Közélet

A kormány szép csendben bevezeti a családi vagyonkezelő alapítványokat

"Felmerült az igény", de csak 600 milliós vagyon felett. A fejlett világban az elit egyik legnagyobb trükkje, most behozzák Magyarországra is.