Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 23. 12:36 Világ

Elkezdődött az amerikai-kínai vámháború második felvonása

Újabb mérföldkőhöz ért az amerikai-kínai kereskedelmi háború, miután csütörtökön az Egyesült Államok újabb 16 milliárd dollárnyi kínai importárura vetett ki 25 százalékos vámot. Kína azonnal meg is torolta a lépést, és ugyanekkora összegben vetett ki vámot az USA cikkeire.

Az Egyesült Államok 279 kínai terméket tett a legújabb listájára, amelyek között félvezető anyagok, vegyi anyagok, műanyagok, motorok és elektromos robogók is vannak. Peking cserébe üzemanyagokra, acéltermékekre, autókra és orvosi eszközökre vetett ki büntetővámot, és jelezte, hogy panaszt fog tenni az USA-ra a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

Július elején került bevezetésre a Kínával szembeni amerikai védővámok első köre, aminek keretében 34 milliárd dollárnyi kínai termékre vetettek ki illetéket, a legújabb intézkedéssel együtt így már 50 milliárd dollárnyi kínai terméket sarcol meg az USA 25 százalékos kulccsal.

Az amerikai hatóságok emellett a héten tovább mérlegelik, hogy büntetővámmal sújtsanak-e még 200 milliárd dollárnyi kínai terméket, ahogyan azt Donald Trump augusztus elején felvetette. Ha ezt is bevezetnék, azzal az Amerikába irányuló kínai import több mint felét védővámok sújtanák.

A kereskedelmi háború már most feltornázta a tengeri és a légi fuvardíjakat, illetve a raktározási költségeket is az USA-ban, ugyanis az importőrök a tarifák bevezetése miatt tömegesen előrehozták a megrendeléseiket – írja a CNBC. Egy kínai kereskedelemügyi delegáció egyébként éppen ma ül tárgyalóasztalhoz Washingtonban az amerikai féllel, de a középszintű egyeztetésen nem sok előrelépés várható.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai védővámok kereskedelmi háború Kína usa védővám Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.