Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. augusztus 22. 11:31 Világ

Hiába építették meg a világ legnagyobb repülőgépét, lehet, hogy nem kell senkinek

Jelentős késésben van a 117 méteres szárnyfesztávolságával a világ legnagyobb repülőgépének számító Stratolaunch programja, és az a veszély fenyeget, hogy mire eléri tervezett képességét, valójában már nem lesz erre igény. A képesség nem más, mint hogy műholdakat hordozó rakétákat indítson nagy magasságból, a sztratoszférából, ami megbízhatóbbá és olcsóbbá tenné az eszközök Föld körüli pályára állítását. Hiszen így a földi indításhoz képest kisebb nehézségi erőt kell leküzdeni, valamint az időjárás is kevésbé zavaró tényező.

Az eddig egymilliárd dollárt felemésztő fejlesztést nagyrészt finanszírozó Paul Allen – aki a Microsoft társalapítójaként szerezte vagyonát – a projekt 2011-es kezdetekor azt jósolta, hogy a szűzrepülés 2014-ben lesz, jelen állás szerint azonban csak most őszre tűzték ki ezt. A vállalat augusztus 20-án közzétett egy rakétaindítási menetrendet, amely szerint 2020-ban kisméretű szerkezetekkel indulna a program, amely végül embereket hordozó űrhajókra is kiterjedne.

A késés önmagában nem olyan nagy probléma, az már annál inkább, hogy egyre élesebb a verseny a megcélzott piacon.

A SpaceX újrahasznosítható rakétájával már le is szorította a műholdak pályára állítási költségét, de közel sem Elon Musk cége az egyetlen magánvállalat, amely ebben a ligában versenyez. Igaz, ezek többsége a SpaceX-hez hasonlóan földi indítású rakétával dolgozik, de van példa légi indításúra is, speciális repülőgép nélkül: a Virgin Orbit egy átalakított utasszállítót használ majd a tervek szerint még idén sorra kerülő első éles tesztjénél.

A Quartz cikke szerint olyan messze vannak a műholdpiac igényei és a Stratolaunch tervei egymástól, hogy sokan azt gondolják: valójában az amerikai haderő fedett fejlesztéséről van szó. Erre utal, hogy miközben a cégnek egyelőre egyetlen piaci ügyfele sincs, már meglátogatta az amerikai alelnök és a légierőt felügyelő államtitkár. Az álcázott fejlesztés nem lenne példa nélküli, épült így már hajó és óriási repülőgép is a haderő számára. A mostani esetben könnyen elképzelhető például, hogy műholdak lelövésére szolgáló rakéták indítóplatformja lenne a Stratolaunch.

A vállalat szóvivője azt mondta a Quartznak, hogy jelenleg önállóan dolgoznak, de mindig van esély partnerségek létrejöttére. A műholdak rugalmas űrbe juttatása mindenesetre valóban fontos az amerikai fegyveres erők számára, meg is hirdetnek egy 10 millió dolláros keretösszegű pályázatot, hogy bátorítsák a fejlesztéseket ezen a téren. Igaz, a tervek szerint ez 2019-ben lesz, így a Stratolaunch lecsúszhat a határidőről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkŰrállomásról és hiperszonikus utasszállítóról álmodik egy délolasz kisvárosEddig kinevették a délolasz űrkikötőt, ahonnan másfél óra alatt érnének az utasok Kaliforniába. De most már Trump oldalán beszélt róla az olasz miniszterelnök.

Világ műholdak Paul Allen repülőgép Stratolaunch Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2019. július 14. 07:28 Világ

Az igazi rejtély a legmagasabb körökben mozgó szexkereskedő álmilliárdos mögött

Nem kizárt, hogy Jeffrey Epstein a legprofibb hivatásos zsarolóként szerezte bevételeit. Most összeomolhat a kártyavár.

Fabók Bálint
2019. július 13. 11:59 Világ

A Földközi-tenger annyira szennyezett, hogy megfeketedett halakat fognak ki belőle

Ez a világon az egyik legszennyezettebb tenger, Korzikánál egy több tucat kilométer hosszú egybefüggő szemétsziget is összeállt.

Váczi István
2019. július 11. 17:56 Világ

Salátaszedő robotot építettek, már csak fel kell gyorsítani

Egy robot számára nagyon komplikált a salátaszüret, de a nehezét már megoldották a fejlesztők.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. július 10. 15:24 Vállalat

Kirakták Andy Vajna embereit a vezetésből, és költözik is a TV2 anyacége

Átvette a TV2 vezetését, és megvásárolta a Lánchíd Rádiót és a Heti Választ is Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere. Utóbbi két cég a Mészáros-birodalom egyik központjába költözött.

Jandó Zoltán Fabók Bálint
2019. július 10. 06:43 Vállalat

A legmagasabb szinten dönthettek Mészáros Lőrincék 40 milliárdos üzletéről

Egyelőre az sem egyértelmű, honnan lesz pénz a mostani felvásárlásra, de a 4iG további akvizíciókat tervez Magyarországon és a régióban.

Avatar
2019. július 9. 16:00 Vállalat

Szegény rokon marad Magyarország Európában, ha ilyen munkát támogat az állam

A magyar átlagnál jobb, de európai összevetésben olcsó és egyszerű munkát hoznak Magyarországra az államilag támogatott külföldi cégek.