Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. augusztus 1. 09:16 Tech, Világ

Űrállomásról és hiperszonikus utasszállítóról álmodik egy délolasz kisváros

A légi ipar összehozhatja az amerikai és az olasz technológiát, ezért amilyen hamar csak lehetséges, új repülőket indítunk, amelyek másfél óra alatt hasítanak keresztül a légtéren az Egyesült Államok és Olaszország között

mondta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök Donald Trump amerikai elnök oldalán hétfőn. A néhány hónapja hivatalban lévő vezető nem a levegőbe beszélt, hanem egy valódi tervről, ami eddig Olaszországban gyakorlatilag közröhej tárgya volt.

Az olasz csizma sarkánál lévő Puglia régió kormányzója, Michele Emiliano ugyanis hosszú ideje arról beszél, hogy európai űripari Szilícium-völgyet szeretne varázsolni a leszakadó térségből. Az egyik álma az, hogy Los Angelesből repüljenek a luxusvendégek a Virgin Galactic rakétameghajtású gépein egy helyi kisvárosba, Grottagliéba másfél óra alatt, hogy aztán ott nyaralva helyi termékekre költsék a pénzt. Ezt eddig jellemzően nem vették komolyan, a politikusról ilyen karikatúrák jelentek meg olasz újságokban:

Közzétette: Michele Emiliano – 2018. július 6., péntek

Most már senki nem nevet!

– mondta Emiliano a New York Timesnak, miután az olasz miniszterelnök Trump mellett karolta fel ügyét.

A Richard Branson milliárdos tulajdonában álló Virgin Galactic olasz cégekkel, az Altec-kel és a Sitaellel közösen fejleszti forradalmi űrutasszállítóját. Az elképzelés szerint a WhiteKnightTwo űrrakéta vinné fel a SpaceShipTwo nevű repülőt az űrbe, ahol a kisebb egység leválna, és – őrületes sebességre kapcsolva az űr határán – a 100 kilométer magasan húzódó Kármán-vonalon haladna úti céljához.

Az előjelek azonban nem igazán jók: mérnöki problémák miatt már több mint egy évtizedet csúszott a projekt, négy éve pedig a SpaceShipTwo űrrepülő prototípusa a darabjaira hullott a kaliforniai sivatag felett, nem sokkal azt követően, hogy átlépte a hangsebességet (a balesetben a pilóta súlyosan megsérült, a másodpilóta pedig életét vesztette). Közben viszont már vagy 600 utas lefoglalta az űrutazást Új-Mexikóból, ami elővételben 200 ezer dollárba kerül nekik.

Az olaszok viszont komolyan veszik a dolgot, Grottaglie repterét például már július elején elnevezték Grottaglie Űrállomásnak (ez lett az első olasz űrkikötő), ami egyelőre elég ironikus húzás, a reptér ugyanis inkább hasonlít egy ötvenes évekbeli vonatállomásra, mint egy sci-fi űrdokkolóra. Ráadásul az olasz törvények egyelőre nem is teszik lehetővé az utazási célú űrrepülést, igaz, a most kormányon lévő szélsőjobb-populista koalíció ebből a szempontból biztosan nem ismer lehetetlent.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ guieseppe conte Olaszország űrrepülő Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.