Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 12. 11:55 Világ

Három kismalac árulkodik Kína nagy fordulatáról

Minden jel arra mutat, hogy Kínában eltörölhetik a gyermekvállalásra vonatkozó, az egykepolitikánál ugyan már kevésbé szigorú, de jelenleg is csak két gyereket megengedő korlátozást. Az ázsiai gazdaságban tartósan csökken a születésszám, ami népesedési problémákhoz és munkaerőhiányhoz vezet.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína végre felhagy az állami születéskorlátozással, de így is baj lesz30 millió nő hiányzik az országból, és még több munkás a gyárakból. Későn eszmélt a pártvezetés, legalább két évtized, amíg enyhül a probléma.

 

A kínai állami média már arról ír, hogy egyre inkább érződnek a gazdaságon és a társadalmon az alacsony születésszám hatásai. A korlátozás megszüntetésére utaló másik fontos jel pedig, hogy a kormány közzétette a legújabb hivatalos postai bélyeg dizájnját, amelyen a soron következő Disznó évét szimbolizálva két szülő és három gyermek malacfigura szerepel – írja a Quartz.

Ugyanígy történt ez az 1979-ben bevezetett egykepolitika megszüntetése előtt 2016-ban, amikor a Majom évére készülve két kis majom szerepelt a hivatalos postai bélyegen.

Peking azután változtatott az évtizedeken át tartó egykepolitikán, hogy a gyermekhiányból fakadó népesedési problémák a felszínre törtek. A kínai munkaerőtábor fogy, miközben az idősebb korosztályt a dolgozó gyermekeik, illetve unokáik támogatják anyagilag, ugyanis állami nyugdíjrendszer még mindig nincs. Emellett az egykepolitika miatt a nemek aránya is felborult a népességben, ugyanis a legtöbb ázsiai országhoz hasonlóan Kínában is elsősorban fiúgyermekre vágynak a szülők, akik ezért a lánygyermekeket hajlandóak voltak elvetetni.

2017-ben a teljes termékenységi arányszám 1,6 volt, miközben 2,1-es ráta kell csak ahhoz, hogy stagnáljon a népesség. A szabályozás 2016-os lazítása nem oldotta meg a problémát, ugyanis a városi középosztály a nyugati országokhoz hasonlóan tartósan kevés gyermeket vállal.

Emellett az sem mellékes, hogy a születésszám-szabályozás szigorú időszaka alatt sok nő kényszerült abortuszra, bírságok megfizetésére, illetve sokakat kilakoltattak, akik megpróbáltak egy második gyermeket is szülni. Kormányzati kampányokkal szégyenítették meg a szülőket, hogy kevesebb gyereket vállaljanak. Ezek az élmények pedig minden bizonnyal beleégtek a társadalomba, amelynek idő kell, hogy kiheverje ezeket a traumákat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ demográfia gyermekvállalás Kína Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.