Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2018. július 14. 11:48 Élet, Világ

A mostani futball világbajnokságon játszanak a legöregebb focisták, de inkább a fiatalok jutnak előre

A világbajnokság csapatainak átlagos életkora és az aranylabdáért folytatott verseny is azt mutatja, hogy egyre idősebbek játsszák a csúcsfutballt. Az idei vb játékosainak átlagéletkora soha nem volt még  ilyen magas: 27, 9 év. Az aranylabdára jelöltek között sem volt még ilyen alacsony a 24 év alattiak aránya, mindössze 17 százalék.

 

A csapatok átlagéletkora folyamatosan növekedett 1966-óta, míg az aranylabda a kétezres évek közepén kezdett „elöregedni”. Több magyarázata lehet a jelenségnek, írja a The Economist. Az egyik, hogy az orvostudomány fejlődése miatt gyorsabban tudnak regenerálódni a játékosok és ezt a tulajdonságukat idősebb korukra is megtartják. A második, szélesebb körben elfogadott magyarázat, hogy az utánpótlás képzésben nincs rendben valami.

A teniszben is nehezen töltődött be az űr a „Big Four”, a Nadal-Federer-Djokovics-Murray négyes távozása után. A futball világában most a Ronaldo (33) – Messi (31) korszakot engedik el nehezen a csapatok és a szurkolók. Ami azért furcsa, mert az öregek (és most nem csak Messiről vagy Ronaldóról van szó) valójában nem hozzák az eredményeket. Portugália a nyolcaddöntőben esett ki, Argentína nem jutott tovább a csoportból és egyik csapat sem jutott a négy közé úgy, hogy 28 év fölött volt a játékosainak átlagéletkora. Ezzel szemben a kifejezetten fiatal Franciaország ott van a döntőben, és Anglia is hosszú idő után jutott a négy közé (a két csapat átlagéletkora egyaránt 26 év).

Nehéz megmondani, hogy miért ragaszkodtak idén az idősebb játékosokhoz, vagy hogy hol vannak a fiatalok. Sokan arra hivatkoznak, hogy a nagy klubok egyszerűen nem játszatják őket, mert eredményt és média felhajtást várnak tőlük, ezért nem tud fejlődni az új generáció. Azonban Omar Chaudhuri, a 21st Club elemzőcég vezetője rámutat, hogy az elmúlt évtizedben nagyjából változatlan volt az, hogy a nemzeti ligákban mennyit töltenek pályán a 23 éves vagy fiatalabb játékosok. Az aranylabda elöregedése is azt jelzi, hogy most a futball-kritikusokból és szakújságírókból álló tömeg sem lát sok fantáziát a fiatal generációban.

 

Kele János a 444-en megjelent írásában fejtegeti, hogyan nőtt a személyes tehetség erősítésének eszméje fölé az, hogy szervezett, jól felépített csapatjátékot játszanak a klubok és a válogatottak. Az elmúlt évtizedben a játékosok feladata a türelmes és engedelmes végrehajtás lett. A szemlélet sok csapatnak segített jobbá válni, de csökkentette az egyén és az egyén kreativitásának szerepét a sikerességben. Valószínűleg ezért is szimpatizál erősebben a futballvilág azokkal, akik még eggyel régebbi rendszerben tanultak focizni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ foci futball labdarúgás világbajnokság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.