Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. január 5. 09:46 Világ

Trump tweetje segíti Kína világhatalmi törekvéseit

Donald Trump egy indulatos Twitter-üzenettel elérte, hogy a világ ötödik legnagyobb országa berendelje az amerikai nagykövetet, majd bejelentse, hogy ezentúl dollár helyett jüanban (pontosabban renminbiben) számolja el a kereskedelmét Kínával.

Trump az év első napján tweetelte azt, hogy az Egyesült Államok buta módon több mint 33 milliárd dollárnyi segéllyel támogatta Pakisztánt az elmúlt 15 évben, de Pakisztán cserébe nem adott semmit, csak hülyének nézte az USA vezetőit, hazudtak nekik és becsapták őket. Trump szerint Pakisztán azoknak a terroristáknak is menedéket nyújtott, akiket az USA üldözött Afganisztánban.

Az USA és Pakisztán között évek óta feszült a viszony. Bár a Bush-féle terrorellenes harcban papíron Pakisztán az USA szövetségese volt, már a 2000-es évékben is kölcsönösen bizalmatlanok voltak egymással szemben. A Pakisztánban rejtőző Oszama bin Laden 2011-es megölése és a folyamatos amerikai dróntámadások miatt az elmúlt években teljesen megromlott a két ország kapcsolata. Az USA az egyik legkevésbé kedvelt ország a pakisztániak körében, a lakosság mindössze 15 százaléka viszonyul pozitívan az országhoz, az amerikaiakat pedig főleg a pakisztáni titkosszolgálat és az afganisztáni tálibok összejátszása aggasztotta.

Az amerikai elnök tweetjével egy napon az USA hivatalosan is bejelentette, hogy visszatartja a Pakisztánnak szánt 255 millió dolláros segélyét, majd később a katonai segélyeket is felfüggesztették. Míg a Pakisztánnal rossz viszonyban lévő szomszédjai, Afganisztán és India vezetői üdvözölték Trump tweetjét, Kína kiállt Pakisztán mellett. Az amerikai befolyás csökkenésével párhuzamosan ugyanis Kína egyre aktívabb kapcsolatot ápol Pakisztánnal.

Kína 57 milliárd dollárt fektetne Pakisztánba az új selyemútnak nevezett One Belt One Road (egy övezet, egy út) kezdeményezés keretén belül. A kínai elnök, Hszi Csin-ping által meghirdetett program célja, hogy 900 milliárd dollárból fejlessze a kereskedelmi kapcsolatokat Afrika, Délkelet-Ázsia, Európa és a Közel-Kelet között. A második világháborút követő amerikai Marshall-tervhez hasonló fejlesztési programmal Kína célja az, hogy befolyását, soft powerjét növelje (a soft power nem katonai erőből származó hatalmat jelent, hanem lényegében az ország imázsát és kulturális vonzását, akár a gasztronómiájának vagy popszámoknak a propagálásával).

Pakisztán válasza Trump tweetjére, azaz hogy dollár helyett jüanban fogja elszámolni kereskedelmi forgalmát Kínával, szintén Kína egyre növekvő világhatalmi ambícióját erősíti. A jüant sokáig mesterségesen gyengén tartotta Kína, hogy olcsón tudjon exportálni, amely a kínai gazdasági felemelkedés alapja volt.

Míg a világ vezető valutáival ellentétben a jüant külföldön sokáig nem is használták, a lassuló gazdaság, a külföldi tőke bevonzása és a növekvő világpolitikai ambíciója miatt Kína elkezdte népszerűsíteni a jüan használatát a nemzetközi kereskedelemben, ami az egyik legjelentősebb pénzügyi változás az euró bevezetése óta. Bár a világkereskedelem több mint tíz százalékát bonyolítja Kína, egyelőre a pénzforgalom mindössze két százaléka történik jüanban, de ez az arány a jövőben jelentősen emelkedhet.

Egy amerikai külpolitikai tanácsadó, Shamila N. Chaudhary szerint azonban nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani Trump állításainak. Egyrészt mert szerinte semmilyen újdonságot nem mondott Trump, mindenki által ismert tényekre és érdekkülönbségekre alapozta kijelentéseit: a pakisztániak nem kapnak segítséget az USA-tól az Indiával szembeni konfliktusban, az USA nem kap segítséget a tálibok elleni háborúban, ezért mindkét fél elégedetlen. Másrészt az amerikai kormányzat évek óta jelzi hasonló fenntartásait Pakisztán felé, még ha némileg diplomatikusabb módon is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai egyesült államok Donald Trump egyesült államok Kína Pakisztán Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.