Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. január 17. 12:11 Pénz, Vállalat

A céges bérszámfejtő programokba is bele akar nézni a NAV

Dolgoznak azon a fejlesztésen a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), amely a munkaadók bérszámfejtő rendszereiből közvetlenül nyerné ki a foglalkoztatásra vonatkozó adatokat, ezt a hivatal elnöke, Vágujhelyi Ferenc mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Miért fontos ez? A vállalkozások általában a saját informatikai hálózatukra telepített bérszámfejtő szoftverekkel könyvelik el a munkavállalókkal kapcsolatos adatokat és dokumentumokat, vagy erre szakosodott partnerektől veszik meg ezt a tevékenységet szolgáltatásként. A NAV a változtatással ezekhez a belső informatikai rendszerekhez kapcsolódhatna valós időben, vagyis egy állandó ablakot kapna, amelyen láthatja azokat (és csak azokat) az információkat, amelyeket eddig is le kellett jelenteni felé.

  • Vélhetően a jogszabályi környezetet is meg kell majd változtatni az új szisztémához, egyelőre az elnök is csak feltételes módban beszélt arról, hogy mindez valóság lesz.

Felülnézet: A megoldással az adóhatóság azonnal, de ennél is fontosabb, hogy automatikusan, vagyis nem bejelentés alapján kapná meg a munkavállalói státuszok helyzetét és változásait. Így értesülne például arról, hogy egy foglalkoztatói jogviszony létrejön vagy megszűnik, a munkavállaló fizetés nélküli szabadságra megy vagy bármi változik a jogállásában. Ennek következtében minimális eltérés sem jöhetne létre a céges nyilvántartások és a NAV felé leadott adatok között.

  • Az automata adatszerzés azt is jelentené, hogy a NAV az összesítéseket kisebb ráfordítással és azonnal tovább tudná adni minden más, arra jogosult állami szervezetnek.

Alulnézet: A munkaadók és a bérszámfejtő cégek várhatóan nehezményezni fogják, hogy a NAV-ot informatikai értelemben be kell engedniük a belső rendszereikbe, de valójában erre már korábban is sor került, számos alkalommal. Ilyen volt például az online pénztárgép használatának kötelezővé tétele, vagy a fuvarozók tevékenységének online monitorozása (ekáer rendszer).

  • A Fidesz-kormányok 2010 után sok esetben modern eszközökkel nagyon hatásosan fehérítették ki a magyar gazdaságot, erről korábban ebben a cikkünkben részletesen írtunk.
  • Korábbi számításaink szerint az áfacsalás 2010 és 2019 között a felére eshetett vissza, az áfabevételek ennek következtében emelkedtek.

A hasonló megoldásokat adott esetben egészen más oldalról érheti kritika: ha például járadékszedésre is kihasználják a bevezetésüket, azaz mesterségesen iktatnak be a rendszerbe haszonélvező gazdasági szereplőket. A munkavállalói státusz automatizálásának konkrétabb részletei azonban egyelőre nem ismertek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat automatizálás bejelentés bérszámfejtés gazdaságfehérítés munkavállaló NAV Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.