Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. szeptember 28. 12:02 Vállalat, Világ

Rendőri felügyelet alá került az egykor második leggazdagabb kínai üzletember, szintet léphet a kínai ingatlanpiac válsága

Rendőrségi felügyelet alatt van szeptember eleje óta az Evergrande kínai ingatlanpiaci óriás vezére, miután a régóta bajban lévő társaság ismét nem tudta teljesíteni egy fontos fizetési kötelezettségét, írta a Bloomberg.

  • Bár Huj Ka Jent a hírek szerint nem tartóztatták le, az eset mégis arra utal, hogy a kínai ingatlanfejlesztő cégek súlyos anyagi válsága szintet léphetett, és nem kizárt, hogy büntetőügyek is lesznek belőle.
  • A hírre közel 20 százalékkal esett az Evergrande részvényeinek értéke, így nagyjából 1,5 százalékát éri most egy részvény a négy évvel ezelőttihez képest. 

Miért fontos ez? A kínai gazdasági növekedésben kulcsszerepe volt az ingatlanszektornak, az elmúlt években keletkezett ingatlanpiaci buborék pedig nemcsak Kína, hanem az egész világ gazdaságára érezhető hatást gyakorolhat. 

  • Kína gazdasága jelentős részben az ingatlanpiac miatt látványosan lassulni kezdet, nagyrészt a szektor nehézségei miatt közel kétszeresére nőtt a fiatalok munkanélküliségi rátája, amely meghaladja a 20 százalékot

Előzmények: az Evergrande nemrég még Kína és a világ legnagyobb ingatlanfejlesztője volt, az alapító Huj Ka Jen pedig a csúcson Kína második leggazdagabb embere volt. A kínai növekedés egyik legfontosabb szereplőjének számító Evergrande 2021 óta óriási fizetési kötelezettséget görget maga előtt, az amerikai leányvállalata csődvédelem alatt áll, és nem látszik, hogy ebből a helyeztből  ki tudna kerülni.

  • A kínai ingatlanpiacot évtizedekig a növekvő lakosságszám és a középosztály szélesedése táplálta, a vagyonosodó rétegek az ingatlanvásárlásba tették a pénzüket, a városok a földek értékesítéséből szereztek bevételt, a bankok pedig az ingatlanfejlesztőket és a vásárlókat is hitelezték.
  • Az Evergrande mellett gigantikus méretű ingatlanos cégek nőttek fel óriási hitelállománnyal, ezekbe a befektetési alapokból is ömlött a pénz. A koronavírus-járvány, a kínai piaci szabályok szigorítása és az ország gazdasági megtorpanása miatt azonban eltűnt a kereslet jelentős része, és a cégóriások nem jutnak elég pénzhez, emiatt pedig nem tudják teljesíteni a fizetési kötelezettségeiket.

Számokban: a New York Times korábban azt írta, becslések szerint a teljes kínai ingatlanfejlesztési piac lejárt tartozása 390 milliárd dollár körül lehet, amely már kínai méretekben is jelentős összeg. A kilátások nem jók, elemzők az idei kínai gazdasági növekedést a korábban megszokottnál jóval kevesebbre, 5 százalék körülre várják. Az export és az import volumene is csökken, a külföldi befektetések pedig a második negyedévben 80 százalékkal zuhantak éves szinten.

Alulnézet: bár az Evergrande volt az első óriás, amelyik az összeomlás szélére került, egy ideje már a piac legnagyobb szereplőjére, a Country Gardenre figyelnek, amely az év első felét várhatóan 7,6 milliárd dolláros veszteséggel zárja.

  • Ezeknek a cégeknek az összeomlása nem csak a kis- és nagybefektető kötvénytulajdonosoknak okozna óriási veszteséget, de könnyen magával ránthatná a hitelező bankokat is, ezért a kínai kormánynak közbe kell lépnie, pénzt kell pumpálnia a rendszerbe. A szándék erre megvan, de a részletek egyelőre nem világosak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelfoghatatlan kínai sztori: 200 millió négyzetméter ingatlana van, de rohan a csőd feléAz Evergrande nevű cégóriás két magyar GDP-nyi adósságot görget maga előtt, szerintük nincs baj, de a hitelminősítők szerint hamarosan elfogyhat a pénz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Country Garden csőd evergrande ingatlan Kína Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.