Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. szeptember 28. 12:02 Vállalat, Világ

Rendőri felügyelet alá került az egykor második leggazdagabb kínai üzletember, szintet léphet a kínai ingatlanpiac válsága

Rendőrségi felügyelet alatt van szeptember eleje óta az Evergrande kínai ingatlanpiaci óriás vezére, miután a régóta bajban lévő társaság ismét nem tudta teljesíteni egy fontos fizetési kötelezettségét, írta a Bloomberg.

  • Bár Huj Ka Jent a hírek szerint nem tartóztatták le, az eset mégis arra utal, hogy a kínai ingatlanfejlesztő cégek súlyos anyagi válsága szintet léphetett, és nem kizárt, hogy büntetőügyek is lesznek belőle.
  • A hírre közel 20 százalékkal esett az Evergrande részvényeinek értéke, így nagyjából 1,5 százalékát éri most egy részvény a négy évvel ezelőttihez képest. 

Miért fontos ez? A kínai gazdasági növekedésben kulcsszerepe volt az ingatlanszektornak, az elmúlt években keletkezett ingatlanpiaci buborék pedig nemcsak Kína, hanem az egész világ gazdaságára érezhető hatást gyakorolhat. 

  • Kína gazdasága jelentős részben az ingatlanpiac miatt látványosan lassulni kezdet, nagyrészt a szektor nehézségei miatt közel kétszeresére nőtt a fiatalok munkanélküliségi rátája, amely meghaladja a 20 százalékot

Előzmények: az Evergrande nemrég még Kína és a világ legnagyobb ingatlanfejlesztője volt, az alapító Huj Ka Jen pedig a csúcson Kína második leggazdagabb embere volt. A kínai növekedés egyik legfontosabb szereplőjének számító Evergrande 2021 óta óriási fizetési kötelezettséget görget maga előtt, az amerikai leányvállalata csődvédelem alatt áll, és nem látszik, hogy ebből a helyeztből  ki tudna kerülni.

  • A kínai ingatlanpiacot évtizedekig a növekvő lakosságszám és a középosztály szélesedése táplálta, a vagyonosodó rétegek az ingatlanvásárlásba tették a pénzüket, a városok a földek értékesítéséből szereztek bevételt, a bankok pedig az ingatlanfejlesztőket és a vásárlókat is hitelezték.
  • Az Evergrande mellett gigantikus méretű ingatlanos cégek nőttek fel óriási hitelállománnyal, ezekbe a befektetési alapokból is ömlött a pénz. A koronavírus-járvány, a kínai piaci szabályok szigorítása és az ország gazdasági megtorpanása miatt azonban eltűnt a kereslet jelentős része, és a cégóriások nem jutnak elég pénzhez, emiatt pedig nem tudják teljesíteni a fizetési kötelezettségeiket.

Számokban: a New York Times korábban azt írta, becslések szerint a teljes kínai ingatlanfejlesztési piac lejárt tartozása 390 milliárd dollár körül lehet, amely már kínai méretekben is jelentős összeg. A kilátások nem jók, elemzők az idei kínai gazdasági növekedést a korábban megszokottnál jóval kevesebbre, 5 százalék körülre várják. Az export és az import volumene is csökken, a külföldi befektetések pedig a második negyedévben 80 százalékkal zuhantak éves szinten.

Alulnézet: bár az Evergrande volt az első óriás, amelyik az összeomlás szélére került, egy ideje már a piac legnagyobb szereplőjére, a Country Gardenre figyelnek, amely az év első felét várhatóan 7,6 milliárd dolláros veszteséggel zárja.

  • Ezeknek a cégeknek az összeomlása nem csak a kis- és nagybefektető kötvénytulajdonosoknak okozna óriási veszteséget, de könnyen magával ránthatná a hitelező bankokat is, ezért a kínai kormánynak közbe kell lépnie, pénzt kell pumpálnia a rendszerbe. A szándék erre megvan, de a részletek egyelőre nem világosak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelfoghatatlan kínai sztori: 200 millió négyzetméter ingatlana van, de rohan a csőd feléAz Evergrande nevű cégóriás két magyar GDP-nyi adósságot görget maga előtt, szerintük nincs baj, de a hitelminősítők szerint hamarosan elfogyhat a pénz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Country Garden csőd evergrande ingatlan Kína Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2023. december 2. 15:41 Adat, Vállalat

Lefeleződött a diósgyőri stadion megtérülési ideje, már csak 262 év

Újabb öt évig a diósgyőri futballcsapatot fenntartó cég üzemeltetheti a 2018-ban átadott, 13 milliárd forintból felújított miskolci stadiont.

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.