Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. augusztus 1. 10:35 Vállalat

Nyerhet vele a magyar leányvállalat, hogy bezárja két német gyárát egy autóipari beszállító

Bezár kettőt hat németországi gyárából az autók beltéri egységeit gyártó Fehrer – jelentette be a vállalat. A német sajtó szerint a bajorországi, Groβlangheimban és Wiesentheidben lévő üzemek bezárásával 270 munkahely szűnik majd meg legkésőbb 2024 végéig.

Az 1875-ben alapított csoport súlypontja ezzel még inkább külföldre tevődik át, a nagyjából ötezer alkalmazott több mint fele Németországon kívül dolgozik, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Kínában, Dél-Afrikában, Csehországban és hazánkban.

Magyarországon 2010-ben kezdett működni, kezdetben a Rábával vegyesvállalati formában, de három évvel később a Fehrer kivásárolta a Rábát, így a móri gyár egyedüli tulajdonosává vált. A magyar cég tavaly 20 milliárdos árbevétel mellett közel 2 milliárdos veszteséget hozott össze. Az utóbbi öt évben a létszám 2019 közepén volt a csúcson, megközelítve a 800-at, a legutóbbi Opten-adat szerint 570-en dolgoznak a Fehrer Hungariánál. Egy korábbi bemutatkozó anyag szerint a magyar dolgozók üléshabot és vliest (cellulóz és poliészter alapú kompozit textíliát) gyártanak.

A vállalat közleménye szerint a két német gyár feladatait külföldre telepítik, a cég megítélése szerint ugyanis Németországban túl gyorsan nőttek a bérek, és ezt a korábbi csapások (koronavírus-járvány, ellátásilánc-problémák, nyersanyaghiány, energiaválság) után nem tudja kigazdálkodni a társaság. Korábban egy hatékonyságnövelő programmal ugyan megpróbálták megőrizni a német telephelyek versenyképességét, de ez nem járt sikerrel. Ráadásul a megrendelések egyre nagyobb része származik Németországon kívülről, így még a piacaihoz is közelebb kerülhet a vállalat.

Egyébként nem elszigetelt esetről van szó, a német kereskedelmi és iparkamara tavaszi felmérése szerint ugyanis egyre több német vállalat viszi külföldre a termelését az emelkedő németországi költségek miatt.

Arról nincs információ, hogy pontosan hova telepítik a gyártást, de mivel az egyik bezárásra ítélt üzemben kompozit komponenseket állítanak elő, nem kizárt, hogy Magyarországra is kerülnek feladatok. A hírek szerint egyébként a hazai munkaerőhiány a Fehrer Hungariát sem kíméli, mások mellet mongolokat és fülöp-szigetekieket foglalkoztat Móron.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy bajban van a német autóipar, fogynak a megrendelésekA járvány alatt volt kereslet, de nem volt elég alkatrész a gyártáshoz, míg most már fel lehetne pörgetni a gyárakat, csakhogy eltűntek a vevők.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkExporthatalom vagy német gyártósor Magyarország?Újabb kutatások a korábbinál részletesebb képet adnak arról, hogy a hazai ipar mennyiben függ Németországtól, és milyen teljesítmény áll az erősnek tűnő exportadatok mögött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegtépázta a válság a magyar járműipari beszállítókat, nő a különbség a legjobbak és a gyengébbek közöttA Magyarországon működő autóipari beszállítók megúszták kis visszaeséssel 2020-at, a legjobb ötödük pedig még jelentősen növelni is tudta az árbevételét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autóipar autóipari beszállító fehrer gyárbezárás németország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Jandó Zoltán
2023. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Magyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NER

A magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

Stubnya Bence
2023. november 27. 04:34 Közélet, Vállalat

Kell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?

Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

Fontos

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.