Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 17. 19:26 Vállalat

Kétezer bolttal megy neki a piac meghódításának a Pepco Németországban

Az első üzletével 2004-ben Lengyelországban indult, olcsó ruhákat, dekorációs és háztartási cikkeket forgalmazó boltlánc merész terjeszkedési tervéről írt a Welt: a Pepco, amelynek anyavállalata egy éve ment a lengyel tőzsdére, és többségi tulajdonosa a dél-afrikai Steinhoff International Holding, a következő években mintegy 2000 üzletet nyitna Németországban.

A Pepcónak lendületes kelet- és dél-európai terjeszkedés után már 3000 üzlete van Európában. Magyarországra 2015-ben lépett be, és az első évben több mint másfél tucat üzletet nyitott, mostanra pedig közel 200 boltja van országszerte.

A német diszkontpiacra való belépés – ráadásul ebben a számban – meglehetősen ambiciózusnak tűnik, ugyanis a piacon jelen lévő közvetlen versenytársaknak nincs sokkal több üzletük: a Kiknek 2500, a Tedinek 2700. (Az előbbi egyébként szintén jelen van idehaza.)

A Pepco álláspontja szerint így is számos kiaknázatlan lehetőséget rejt az elsőre telítettnek látszó piac. Pedig a német kiskereskedelmi piacról mindeközben olyan divatláncok vonulnak vissza vagy tűnnek el, mint a Primark vagy az Orsay.

A Pepco ugyanakkor bízik saját koncepciójában, ami a nagy szállítási mennyiségekből következő kedvező árak, a letisztult, modernnek ható bolti környezet és kis személyzetigény együttesében ragadható meg. Egy szakértő ugyanakkor a terv kockázatáról is beszélt: ahogy erősödik a vásárlókban a fenntarthatóság igénye, egyre erősebb a kritika, és az olcsó divatcikkek vásárlása megbélyegzéssel járhat.

Másrészt viszont egy válsággal fenyegető időszak kedvezhet egy ilyen diszkont jellegű lánc terjeszkedésének, hiszen sok embernek jobban oda kell figyelnie a költéseire. A tervek szerint három-négy év alatt nyitnák meg a kétezer üzletet Németországban, kezdetben főként az ország keleti részén. A cél az, hogy idővel minden 20 ezer főnél nagyobb német településen jelen legyen a lánc.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA pusztuló, szedett-vedett Nagykörúton ma már minden ötödik üzlet üresen állVégigmentünk rajta oda-vissza, és nem volt kellemes. Koszos, átgondolatlan, koncepciótlan, csiricsáré, és ha ez a magyar kiskereskedelem metszete, akkor van baj rendesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIkonikus német példa mutatja, hogy a belvárosi nagyáruház koncepciója haldoklikNémetországban így értékelik a Galeria Karstadt Kaufhof sorozatos bedőlését, a céget most már az állam sem menti ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA burkolt áfaemelés és a forintgyengülés az élelmiszer-áremelkedés döntő okaBár az árstopokról esik a legtöbb szó, a megemelt kiskereskedelmi adónak sokkal nagyobb szerepe van a kiemelkedő magyar élelmiszer- és üzemanyagárakban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat diszkont kiskereskedelem németország Pepco terjeszkedés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.