Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. november 3. 10:38 Vállalat

Ikonikus német példa mutatja, hogy a belvárosi nagyáruház koncepciója haldoklik

Az elmúlt napok egyik vezető gazdasági sztorija Németországban a Galeria Karstadt Kaufhof látványos csődje. A társaság nem először jut bajba, egyes értékelések szerint üzleti értelemben már régóta haldoklik, de olyan régi patinás és ikonikus német márkáról van szó, hogy talpraállási kísérleteit korábban többször is kisegítette az állam, vagyis az adófizetők. Most azonban a jelek szerint nincs több esély központi mentőövre.

Az évtizedek alatt számos kereskedelmi vállalkozás folyamatos egybeolvasztásával és különválásával fokozatosan formálódó mai cég még mindig egyenesen 1881-ig vezetheti vissza a történetét, és németek generációi számára testesítette meg a tipikusan belvárosban lévő, több emeletes, nagy választékú, magasabb minőséget kínáló áruházat. A cégcsoport történetének egyik legutóbbi kulcsmomentuma 2019-ben volt, amikor egyesült a patinás Karstadt a Galeria Kaufhoffal, és akkor a vezetők optimistán azt mondták, izgatottan látnak munkához, hogy létrehozzák Németország vezető kiskereskedelmi csoportját. A terv azonban elbukott.

A Galeria azonnal elhasalt, amikor 2020 tavaszán a világjárvány miatt be kellett zárnia, akkor azonban még megúszta annyival, hogy 40 üzletet bezárt, több ezer alkalmazottat elbocsátott és állami segítséggel újraindult. A felszállás azonban megint nem sikerült, 2021 és 2022 a fokozatos visszaszorulás és a veszteséges működés éve lett, míg a napokban be nem következett az újabb formális vég: a cég ismét csődvédelmet kért.

Az évek óta tartó nehézségek ellenére olyan nagy cégcsoportról van szó, hogy még ma is 97 városban összesen 131 nagyáruházat üzemeltet. Fő tulajdonosa most a René Benko osztrák üzletemberhez tartozó Signa csoport.

A német sajtó egybehangzó értékelése szerint a Galeria hosszú agóniája azt jelzi, hogy a teljes üzleti modellnek leáldozóban van. A folyamat öngerjesztő: egyre kevesebb azoknak a száma, akik a nagyvárosok központi, sétálóutcás részein ténylegesen vásárolni mennek, ám a Galeria olyan nagy és ismert szereplő, hogy ha eltűnik, akkor a vásárlók az egész környékén még kevesebben lesznek. A nagyáruház csak arra kell, hogy nézelődjenek, kellemes környezetben időt töltsenek az emberek, de ha emiatt nincs értelme a környéken sétálni, akkor az ottani éttermekbe sem fognak beülni. A cég megmentésének is lényegében ez a fő dilemmája, nehéz megjósolni, hogy mi okozza a kisebb kárt, a bezárása vagy a támogatott nyitva tartása.

A csődvédelem mindenesetre azt jelenti, hogy bár a Galeria állami pénzt nem, de időt kért és kapott arra, hogy megpróbálja újraszervezni a működését – ezalatt fizetési haladékot kérhet a szállítóitól. Az üzletek és az alkalmazottak száma várhatóan tovább csökken, és elkezdődik a sokadik feltámadási kísérlet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA megszűnés és az átalakulás között lebeg a SeatA Volkswagen csoport nem tervez új modellekkel, két éves veszteséges működés után a patinás márka az elektromos váltással eltűnhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSorra menekülnek csődvédelembe az eddig jól menő német cégekNem bírják a magas energia- és alapanyagárakat, a Hakle és a Görtz is külső segítséggel és felügyelet alatt próbálja meg rendezni a sorait.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat csőd galéria Karstadt Kaufhof kiskereskedelem nagyáruház németország René Benko Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.