Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 17. 09:37 Vállalat

Tovább drágulhat 2020 klasszikus hiányterméke

Ha egyetlen képpel kellene illusztrálni a koronavírus-járvány első hulláma által kiváltott pánikvásárlásokat, az jó eséllyel a WC-papírok teljesen üres polcszakasza lenne valamelyik boltban. Mint utóbb kiderült, a felhalmozás feleslegesnek bizonyult, a gyárak folyamatosan termeltek, és az ellátással sem volt gond azt leszámítva, hogy a szokásos forgalomra méretezett logisztika nem bírta a kezdeti rohamot.

Hiánytól összességében továbbra sem kell tartani, de az ágazat egyik legnagyobb szereplőjének jelzése alapján az könnyen elképzelhető, hogy a termék már most is érzékelhető drágulása a közeljövőben tovább folytatódik. Az áremelkedés ebben az esetben persze nem teljesen szokatlan, ahogy a KSH mérése mutatja, a WC-papír tendenciaszerűen évek óta drágul, ám ennek üteme idén jól láthatóan sebességet váltott.

A tendencia még látványosabb, ha azoknak az üzletláncoknak az árképzését vesszük szemügyre, amelyeknél egy bizonyos termékkör árának alakulását jó ideje figyelemmel kíséri a G7. Mivel a sorozat egyik célja eredetileg a diszkontok ár-összehasonlítása volt, a mérés egysége a tekercs egyetlen lapja, ezért láthatók az alábbi grafikonon ilyen alacsony összegek. Az idei változás különösen a Lidlnél feltűnő, hiszen náluk 21 hónap után először drágult a termék.

A Latin-Amerika legnagyobb cellulóz- és papíripari vállalatának számító Suzano SA vezérigazgatója nemrég a Bloombergnek arról beszélt, hogy a papírgyártás alapanyagául szolgáló cellulóztartalékok világszerte csökkennek, ami adott esetben ellátási gondokhoz, nagyobb eséllyel pedig áremelkedéshez vezethet. Az ok ebben az esetben is az orosz-ukrán háború, ugyanis Oroszország Európa fontos faszállítója volt, ám ezeknek a termékeknek az importját teljesen betiltotta az EU. (A cellulózt pedig a fából vonják ki, amelynek a 40 százalékát alkotja.)

Az orosz szállítók nemcsak az embargóval küzdenek – sok országba így is eladhatnák termékeiket – hanem a faanyag eredetét bizonyító tanúsítványok elvesztésével, a feldolgozók pedig bizonyos nyersanyagok hiányával is. Mindezek hatására az ebben a tekintetben is meghatározó jelentőségű Kínában a cellulóz idén május elejéig már 40 százalékkal drágult. De a járvány első szakaszát követő gyors áremelkedés jól nyomon követhető az amerikai adatokon is.

Ez természetesen nemcsak a higiéniai termékeket érinti, hanem általában a papírgyártást, beleértve a csomagolóipar által előszeretettel alkalmazott kartonpapírt is. A Suzano vezetője szerint egyébként a drágulás nem fogja visszavetni a papírtermékek iránti keresletet, főleg a lényegében létszükségleti cikknek számító higiéniai szegmensben. A cég olyan sok megrendelést kapott, hogy nem is tudja mindet teljesíteni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHúsz százalékos WC-papír drágulásról beszél a termék vezető gyártójaMinden költség elszállt, mondja az Essity Németországban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„A háború óta nem volt ilyen káosz” – újabb fontos hazai ágazat állt fejreEddig csak az árak elszállása okozott gondot a papírpiacon, most már hiány is van, és senki nem számít rá, hogy rövid távon javulhat a helyzet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem biztos, hogy a felhalmozókat kell hibáztatni, ha hiánycikk lett valamibőlMi a közös a banánban és a WC-papírban? Az, hogy nem ugyanolyat eszünk-használunk otthon, mint azon kívül, és ez most ellátási válságot okoz sok országban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat cellulóz papír papíripar papírpiac wc-papír Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.