Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 17. 09:37 Vállalat

Tovább drágulhat 2020 klasszikus hiányterméke

Ha egyetlen képpel kellene illusztrálni a koronavírus-járvány első hulláma által kiváltott pánikvásárlásokat, az jó eséllyel a WC-papírok teljesen üres polcszakasza lenne valamelyik boltban. Mint utóbb kiderült, a felhalmozás feleslegesnek bizonyult, a gyárak folyamatosan termeltek, és az ellátással sem volt gond azt leszámítva, hogy a szokásos forgalomra méretezett logisztika nem bírta a kezdeti rohamot.

Hiánytól összességében továbbra sem kell tartani, de az ágazat egyik legnagyobb szereplőjének jelzése alapján az könnyen elképzelhető, hogy a termék már most is érzékelhető drágulása a közeljövőben tovább folytatódik. Az áremelkedés ebben az esetben persze nem teljesen szokatlan, ahogy a KSH mérése mutatja, a WC-papír tendenciaszerűen évek óta drágul, ám ennek üteme idén jól láthatóan sebességet váltott.

A tendencia még látványosabb, ha azoknak az üzletláncoknak az árképzését vesszük szemügyre, amelyeknél egy bizonyos termékkör árának alakulását jó ideje figyelemmel kíséri a G7. Mivel a sorozat egyik célja eredetileg a diszkontok ár-összehasonlítása volt, a mérés egysége a tekercs egyetlen lapja, ezért láthatók az alábbi grafikonon ilyen alacsony összegek. Az idei változás különösen a Lidlnél feltűnő, hiszen náluk 21 hónap után először drágult a termék.

A Latin-Amerika legnagyobb cellulóz- és papíripari vállalatának számító Suzano SA vezérigazgatója nemrég a Bloombergnek arról beszélt, hogy a papírgyártás alapanyagául szolgáló cellulóztartalékok világszerte csökkennek, ami adott esetben ellátási gondokhoz, nagyobb eséllyel pedig áremelkedéshez vezethet. Az ok ebben az esetben is az orosz-ukrán háború, ugyanis Oroszország Európa fontos faszállítója volt, ám ezeknek a termékeknek az importját teljesen betiltotta az EU. (A cellulózt pedig a fából vonják ki, amelynek a 40 százalékát alkotja.)

Az orosz szállítók nemcsak az embargóval küzdenek – sok országba így is eladhatnák termékeiket – hanem a faanyag eredetét bizonyító tanúsítványok elvesztésével, a feldolgozók pedig bizonyos nyersanyagok hiányával is. Mindezek hatására az ebben a tekintetben is meghatározó jelentőségű Kínában a cellulóz idén május elejéig már 40 százalékkal drágult. De a járvány első szakaszát követő gyors áremelkedés jól nyomon követhető az amerikai adatokon is.

Ez természetesen nemcsak a higiéniai termékeket érinti, hanem általában a papírgyártást, beleértve a csomagolóipar által előszeretettel alkalmazott kartonpapírt is. A Suzano vezetője szerint egyébként a drágulás nem fogja visszavetni a papírtermékek iránti keresletet, főleg a lényegében létszükségleti cikknek számító higiéniai szegmensben. A cég olyan sok megrendelést kapott, hogy nem is tudja mindet teljesíteni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHúsz százalékos WC-papír drágulásról beszél a termék vezető gyártójaMinden költség elszállt, mondja az Essity Németországban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„A háború óta nem volt ilyen káosz” – újabb fontos hazai ágazat állt fejreEddig csak az árak elszállása okozott gondot a papírpiacon, most már hiány is van, és senki nem számít rá, hogy rövid távon javulhat a helyzet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem biztos, hogy a felhalmozókat kell hibáztatni, ha hiánycikk lett valamibőlMi a közös a banánban és a WC-papírban? Az, hogy nem ugyanolyat eszünk-használunk otthon, mint azon kívül, és ez most ellátási válságot okoz sok országban.

Vállalat cellulóz papír papíripar papírpiac wc-papír Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2022. augusztus 8. 11:53 Vállalat

Klíma nélküli furgonokban főnek meg a UPS-es futárok Amerikában

Még a piac egyik legnagyobb szereplőjénél sincsenek klimatizálva a járművek, nem csoda, hogy sorra lesznek rosszul a futárok az Egyesült Államokban.

Jandó Zoltán
2022. augusztus 5. 11:30 Vállalat

Hogyan lehet 500 milliárdos profitja a Molnak, ha 480-ért adta az üzemanyagot?

Hatalmasat nyert a Mol az európai szintű üzemanyaghiányon, de még nagyobbat azon, hogy finomítói jelentős részben orosz olajat használnak.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 3. 13:40 Közélet, Vállalat

Az energiaválságban az üzletek is rájöttek, hogy mennyire pazarolták eddig az áramot

A nyugat-európai országokban egyre több helyen búcsúzunk el a hajnali kivilágítástól, a nyitott ajtós légkondiktól, az osztrák Billa pedig salátatermelésbe kezd.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 8. 17:04 Világ

A végén még elérik az oroszok, hogy új Szaúd-Arábia legyen egy afrikai országból

Az ukrajnai háború a műtrágyapiacot is teljesen átrendezte, és ez az élelmezési válságon keresztül Marokkót már a közeljövőben kulcsállammá teheti.

Kiss Péter
2022. augusztus 8. 09:44 Pénz

Mire lesz képes az eurót védő új fegyver a közelgő válságban?

Az Európai Központi Bank új eszköze egyelőre úgy hatékony, hogy nem is kellett használni, de ha tovább romlanak a gazdasági kilátások, élesben is be kell majd vetni.

Hidi János
2022. augusztus 7. 16:31 Közélet

A 2008-as válságot kiváltó értékvesztés többszörösét hozhatja a mostani átrendeződés az energiapiacon, de ez elkerülhető

Elkerülhető a válság, de ehhez a magán és kormányzati szektorok közös munkájára lenne szükség.