Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. december 20. 11:33 Vállalat

Húsz százalékos WC-papír drágulásról beszél a termék vezető gyártója

A G7 fogyasztói kosárhoz készített adatfelvételünk azt mutatja, hogy a magyarországi diszkontláncokban a legolcsóbb kétrétegű toalettpapír ára 2020 eleje óta, azaz csaknem két éve biztosan nem változott. Ez nemcsak arra utal, hogy az elmúlt időszakban – több más termékhez hasonlóan – lényegében nem mutatott inflációt a boltokban, hanem arra is, hogy olyan alaptermékről van szó, amelyet a kereskedők stabil beszállítói szerződésekkel igyekeznek azonos árszinten tartani.

A WC-papírok és konyhai papírtörlők egyik vezető gyártója, az Essity azonban most a Die Welt német lapnak azt mondta, nem tudja tovább tartani az árait. A társaság Magyarországon leginkább olyan márkákról ismert, mint a Zewa, a Tork vagy a Libresse.

Az Essity a megugró alapanyag- és energiaárakkal, illetve a logisztikai költségek növekedésével magyarázza, hogy árat kell emelnie. “A logisztika négyszer annyiba kerül, mint korábban, és nem várható, hogy a következő hónapokban könnyebbé válik a helyzet” – mondta a cég képviselője a lapnak.

A tárgyalások elkezdődtek a kis- és nagykereskedőkkel, és ritkán látni ilyet, de a társaság még azt is nyilvánosságra hozta, hogy a legtöbb partnerével nyitott szerződésben van, ami azt jelenti, hogy azonnal árat tud változtatni, de egyben azt is jelezte, hogy a hosszabb távú szerződések módosítását is kezdeményezi.

Ez azt jelenti, hogy a háztartási papíráruk fogyasztói ára tényleg azonnal emelkedni fog – ám hogy Magyarországon ez hogyan érvényesül, az bonyolultabb kérdés, mert az áruházi beszállítók között helyi magyar cégek is vannak.

Vállalat drágulás infláció kereskedelem papír wc-papír Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Jandó Zoltán
2022. május 18. 04:34 Pénz, Vállalat

Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag

Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.

Váczi István
2022. május 17. 12:02 Vállalat

Újra tömött sorokban hagyják el Oroszországot a nagy nyugati cégek

Az oroszországi tevékenység felfüggesztésének vagy feladásának első nagy hulláma közvetlenül Ukrajna lerohanása után következett be, de mostanra több olyan szereplőnek is elfogyott a türelme, amely eddig kivárt.

Fontos

Banyár József
2022. május 19. 17:38 Élet, Pénz

Hogyan lehet biztosítani az életpálya pénzügyi egyensúlyát?

Napjainkban a generációs transzferek nem biztosítják szisztematikusan az életpálya termelési és fogyasztási egyensúlyát, ezért ezt társadalmi szinten kell megtervezni.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.

Tóth István János
2022. május 17. 14:31 Világ

Korrupció, bizalmatlanság és harci morál az orosz hadseregben

Az Ukrajna elleni orosz agresszió mutatja, hogy milyen nagy szerepe van annak, ha egy hadsereg mélyen átitatódott a korrupcióval.