Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 16. 12:15 Vállalat

Bezárja egyik német gyárát egy Magyarországon is termelő autóipari beszállító

Nem sikerült megoldást találni a gazdaságossági problémákra, ezért bezárja a Németország nyugati részén lévő Wuppertalban lévő üzemét a Schaeffler autó- és gépipari beszállító csoport.

A bejelentést nem lehet váratlannak nevezni, mert már tavaly ősszel szó volt róla, de akkor még azt kommunikálta a cég, hogy megpróbál vevőt találni az üzemre. A vállalat most viszont megerősítette, hogy tényleg lakat kerül a golyóscsapágyakat gyártó üzemre, és ezt már közölték a dolgozókkal is.

Az IG Metall fémipari szakszervezet szerint 700 munkahely szűnik meg, miután eredmény nélkül harcolt a gyár megmentése érdekében. Az érdekképviselet szerette volna, hogy ha kisebb létszámmal is, de megmaradjon az üzem, a vezetés szerint azonban túl drága a wuppertali termelés.

Az itteni tevékenységet 2022 végéig helyezik át a csoport schweinfurti, valamint romániai és kínai gyáraiba.

A Schaefflernek Szombathelyen is működik egy nagy gyára több mint 3200 alkalmazottal. Egy ehhez közeli új egység építését 2019 novemberében jelentették be, a 150 új munkahelyet létrehozó 23,5 milliárd forintos beruházást a kormány 5 milliárd forinttal támogatja. A magyar cég tavaly ősszel a Portfoliónak azt írta, hogy ez a beruházás a korábbi tervek szerint megvalósul.

Emellett szintén a Schaeffler-csoporthoz tartozik a Debrecenben termelő FAG Magyarország Ipari Kft., amelynek több mint 1200 dolgozója gördülőcsapágyakat állít elő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kínai autóvásárlók elkezdték kihúzni a gödörből a magyar járműgyártástSzlovákiában és Csehországban a luxusautókat és a SUV-okat gyártó üzemek, itthon sokkal inkább a beszállítók húzzák fel a termelést.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autóipar autóipari beszállító gyárbezárás németország Schaeffler Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.