Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 16. 12:15 Vállalat

Bezárja egyik német gyárát egy Magyarországon is termelő autóipari beszállító

Nem sikerült megoldást találni a gazdaságossági problémákra, ezért bezárja a Németország nyugati részén lévő Wuppertalban lévő üzemét a Schaeffler autó- és gépipari beszállító csoport.

A bejelentést nem lehet váratlannak nevezni, mert már tavaly ősszel szó volt róla, de akkor még azt kommunikálta a cég, hogy megpróbál vevőt találni az üzemre. A vállalat most viszont megerősítette, hogy tényleg lakat kerül a golyóscsapágyakat gyártó üzemre, és ezt már közölték a dolgozókkal is.

Az IG Metall fémipari szakszervezet szerint 700 munkahely szűnik meg, miután eredmény nélkül harcolt a gyár megmentése érdekében. Az érdekképviselet szerette volna, hogy ha kisebb létszámmal is, de megmaradjon az üzem, a vezetés szerint azonban túl drága a wuppertali termelés.

Az itteni tevékenységet 2022 végéig helyezik át a csoport schweinfurti, valamint romániai és kínai gyáraiba.

A Schaefflernek Szombathelyen is működik egy nagy gyára több mint 3200 alkalmazottal. Egy ehhez közeli új egység építését 2019 novemberében jelentették be, a 150 új munkahelyet létrehozó 23,5 milliárd forintos beruházást a kormány 5 milliárd forinttal támogatja. A magyar cég tavaly ősszel a Portfoliónak azt írta, hogy ez a beruházás a korábbi tervek szerint megvalósul.

Emellett szintén a Schaeffler-csoporthoz tartozik a Debrecenben termelő FAG Magyarország Ipari Kft., amelynek több mint 1200 dolgozója gördülőcsapágyakat állít elő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kínai autóvásárlók elkezdték kihúzni a gödörből a magyar járműgyártástSzlovákiában és Csehországban a luxusautókat és a SUV-okat gyártó üzemek, itthon sokkal inkább a beszállítók húzzák fel a termelést.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat autóipar autóipari beszállító gyárbezárás németország Schaeffler Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2023. szeptember 21. 04:34 Vállalat

Darabokban árulják az egyik legnagyobb magyar céget

Garázsok, lakóház, külterületi raktárépületek, kultúrház sport- és ipartelep, céges részesedések. Így zajlik a végkiárusítás a Dunaferrnél.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 19:41 Közélet, Vállalat

Nem emelheti kedve szerint az új autó árát a kereskedő, amíg a vevő vár a szállításra

Sok esetben tisztességtelen volt az autókereskedők eddigi szerződési gyakorlata, amellyel a nehéz gazdasági helyzet ellen próbáltak védekezni.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 09:53 Vállalat, Világ

Kis e-autók gyártásával is méltányos profit mellett tudna versenyezni Kínával az európai járműipar

Európai gyártók is készíthetnének olyan olcsó e-autókat, mint a kínaiak, de egyelőre nem akarnak, és ez végzetes hiba lehet.

Fontos

Bucsky Péter
2023. szeptember 22. 04:34 Közélet

Szinte csak a sztrádákra jutott abból a 2000 milliárdból, amit útépítésre költött a kormány

Tíz év alatt autópályákra és elkerülő utakra költötték el a 2150 milliárdos költség 80 százalékát, felújításra és mellékutakra alig jutott forrás.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 18:30 Közélet, Pénz

Kósa és Szijjártó forintbedöntő nyilatkozatait idézte Matolcsy és Varga gazdasági csörtéje

A bankadóemelés és kamattámogatás-felülvizsgálat lehetőségének említéséről a piaci szereplők a magyar gazdaság gyengeségére következtettek.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 21. 15:42 Világ

Teljes hatalmi átrendeződés és az etnikai tisztogatás rémképe: a kaukázusi villámháború következményei

Az örmény többségű Hegyi-Karabah sorsa a napokban megpecsételődött.