Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 13. 12:19 Vállalat, Világ

A német Tesla-gyárban 2700-3500 euró lesz a kezdő fizetés

A szakképzettség nélküli betanított munkások kezdő fizetése a Berlin mellett épülő európai Tesla-üzemben bruttó 2700 euró (jelenlegi árfolyamon 960 ezer forint) lesz – mondta a Handelsblattnak a helyi munkaerő-toborzó ügynökség vezetője. A szakirányú végzettséggel rendelkezők bére várhatóan bruttó 3500 euró (1,24 millió forint) körül alakul majd.

Ez a fizetési szint még német viszonyok között – és azon belül Berlin környékén – is elég magasnak számít. Ráadásul a Tesla a hírek szerint nem olyan válogatós a munkaerő-felvételnél, mint a környék más munkaadói, és nem okoz számára problémát, ha tartós munkanélküliség után vagy szakképzettség nélkül jelentkezik valaki az állásokra.

Az üzem indulásához jövő nyárra körülbelül 7 ezer alkalmazottra lesz szükség, jelenleg még csak néhány menedzser szervezi a kezdést, de például már januárra szeretnének 200 raktári munkást felvenni. A kezdő létszám után további 5 ezer alkalmazottal terveznek, és a munkások toborzása 2022-ig folyamatos lesz.

A magas fizetés részben annak köszönhető, hogy kollektív szerződés alapján szerződik a cég a dolgozókkal. A munka állítólag kemény lesz a gyárban, és az eddigi visszajelzések alapján az is valószínű, hogy a magas fizetéshez nem járulnak majd máshol általánosnak mondható „extrák”, mint például bejárási támogatás vagy teljesítményarányos prémium.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég mindig 70 százalékkal olcsóbban dolgozunk, mint a németekEurópai összevetésben is elég alacsony a magyar munkaerő költsége, miközben a német magas, és attól tartanak, hogy ha átállnak a négynapos munkahétre, még magasabb lesz.

Vállalat Világ Berlin fizetés tesla üzem Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2020. november 25. 10:01 Vállalat

A budapesti reptérnek is fontos, hogy újra repülhet a Boeing elbaltázott típusa

Ha minden jól megy, januárban már Európában is repülhet a 737 Max, így ha a járványhelyzet is kedvezően alakul, a lengyel LOT újra előveheti itteni bővítési terveit.

Stubnya Bence
2020. november 24. 14:50 Vállalat

Nagy érvágás a szentgotthárdi Opelnek a benzinmotorok kivezetése, de valójában már évek óta lejtmenetben van a gyár

Mióta a francia PSA 2017-ben átvette a szentgotthárdi üzemet, 40 százalékkal csökkent a dolgozók száma.

Váczi István
2020. november 24. 12:48 Vállalat

Karácsonyi parti helyett bónuszt ad dolgozóinak sok lengyel cég

Míg korábban a lengyel vállalatok majdnem felénél volt év végi céges rendezvény, idén nem meglepő módon sokkal kevesebb helyen terveznek ilyesmit.

Fontos

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.

Bucsky Péter
2020. november 24. 06:54 Közélet

Elhagyják a vállalkozók Parragh kamaráját, de a NAV-végrehajtást nem ússzák meg

Miközben a zsugorodó tagságú kamarai rendszer elnöke könnyítésekért lobbizik a cégek számára, a tartozások behajtása a válságban sem szünetel.

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.