Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. november 13. 12:19 Vállalat, Világ

A német Tesla-gyárban 2700-3500 euró lesz a kezdő fizetés

A szakképzettség nélküli betanított munkások kezdő fizetése a Berlin mellett épülő európai Tesla-üzemben bruttó 2700 euró (jelenlegi árfolyamon 960 ezer forint) lesz – mondta a Handelsblattnak a helyi munkaerő-toborzó ügynökség vezetője. A szakirányú végzettséggel rendelkezők bére várhatóan bruttó 3500 euró (1,24 millió forint) körül alakul majd.

Ez a fizetési szint még német viszonyok között – és azon belül Berlin környékén – is elég magasnak számít. Ráadásul a Tesla a hírek szerint nem olyan válogatós a munkaerő-felvételnél, mint a környék más munkaadói, és nem okoz számára problémát, ha tartós munkanélküliség után vagy szakképzettség nélkül jelentkezik valaki az állásokra.

Az üzem indulásához jövő nyárra körülbelül 7 ezer alkalmazottra lesz szükség, jelenleg még csak néhány menedzser szervezi a kezdést, de például már januárra szeretnének 200 raktári munkást felvenni. A kezdő létszám után további 5 ezer alkalmazottal terveznek, és a munkások toborzása 2022-ig folyamatos lesz.

A magas fizetés részben annak köszönhető, hogy kollektív szerződés alapján szerződik a cég a dolgozókkal. A munka állítólag kemény lesz a gyárban, és az eddigi visszajelzések alapján az is valószínű, hogy a magas fizetéshez nem járulnak majd máshol általánosnak mondható „extrák”, mint például bejárási támogatás vagy teljesítményarányos prémium.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég mindig 70 százalékkal olcsóbban dolgozunk, mint a németekEurópai összevetésben is elég alacsony a magyar munkaerő költsége, miközben a német magas, és attól tartanak, hogy ha átállnak a négynapos munkahétre, még magasabb lesz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ Berlin fizetés tesla üzem Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.