Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. november 2. 13:25 Vállalat

Veszélybe került a KLM állami megmentése a pilóták ellenkezése miatt

A holland KLM légitársaság – amely a 2004-ben létrejött Air France-KLM csoport tagja – 101 éves története legnagyobb válságát éli Pieter Elbers vezérigazgató szerint. A koronavírus hatására a harmadik negyedévben 1,05 milliárd euró volt a vesztesége, és a pénteken megjelent jelentése további romlást vár az utazási korlátozások miatt.

Az Air France-KLM csoportban a francia és a holland államnak is 14-14 százalékos részesedése van. A légitársaság megmentése érdekében a francia kormány 7 milliárd eurós mentőcsomagot fogadott el, de a túléléshez szükséges a holland kormány segítsége is. A hollandok 3,4 milliárd eurós mentőcsomagot szavaztak meg, most azonban egy vitás helyzet miatt azzal fenyegetik a cégcsoportot, hogy felfüggesztik a támogatást.

A kormány számos feltételt szabott a mentőcsomagért cserébe, például a szén-dioxid-kibocsátás 50 százalékos csökkentését 2030-ig vagy 15 százalékos költségcsökkentést. A földi kiszolgálók és a légiutaskísérők szakszervezete belement a 2025-ig tartó fokozatos fizetéscsökkentésbe, a pilótáké azonban nem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSenki sem gondolta volna, de éppen a német kormány elől menekülhet csődbe a LufthansaÓriási kavarás megy az európai légitársaságok megmentése körül, a politika helyezkedik az egykori nagy mamutok körül.

A pilóták arra hivatkoznak, hogy már korábban belementek abba, hogy 2022-ig csökkenjen a fizetésük, és az újabb vágást már nem tartják elfogadhatónak. A holland pénzügyminiszter, Wopke Hoekstra kijelentette, hogy ebben az esetben viszont nem tudják folytatni a légitársaság megmentését, így egyelőre bizonytalan a légitársaság sorsa.

Az Air France-KLM Európa legnagyobb légitársasága, csak a KLM-nél jelenleg 33 ezren dolgoznak. A nehéz gazdasági helyzet miatt idén 20 százalékos létszámcsökkentésbe kezdenek a KLM-nél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ legnagyobb utasszállító repülője is járvány áldozataÉvek óta rossz idők járnak már az Airbus A380-as típusára, de a koronavírus-járvány tovább ritkítja a flottát.

Vállalat Air France - KLM légiközlekedés légitársaság Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2020. november 24. 10:31 Támogatói tartalom, Vállalat

High-tech az istállókban és a brazil pampákon

Ha digitalizációról vagy okos eszközökről van szó, keveseknek jutna a mezőgazdaság az eszébe. Ha mégis, akkor valószínűleg csak a GPS vezérlésű, néha már önvezető traktorokat tudnák az emberek megnevezni. Ez valóban látványos fejlődés, de csak az agrárium egy nagyon pici szelete, és óriási potenciál van más területeken is.

Váczi István
2020. november 23. 14:29 Vállalat

A világ legnagyobb tésztagyártója profitál a járványból

Az olasz statisztikai hivatal szerint az idei első félévben 30 százalékkal nőtt az ország tésztaexportja 2019 hasonló időszakához képest.

Avatar
2020. november 20. 16:52 Vállalat

Hogyan lehetnének nekünk is olyan világbajnok közepes cégeink, mint a németeknek?

A hazai középvállalkozások megerősödése, vagy meggyengülése és további visszaszorulása a magyar gazdaság fejlődésének egyik kulcskérdése.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2020. november 23. 17:19 Világ

A kínai dominancia megalapozójának harangozták be, mégis gyengére sikerült a világ legnagyobb gazdasági paktuma

A világ lakosságának és GDP-jének 30 százalékára terjed ki az új ázsiai gazdasági övezet. Egyesek szerint ez megágyaz a kínai dominanciának, mások szerint semmin nem változtat.

Bucsky Péter
2020. november 23. 06:31 Közélet

A számokat nézve Parragh László adócsökkentése vélhetően egy blöff

Ha az iparűzési adó elengedése bedönti az önkormányzati megrendeléseket és szolgáltatásokat, akkor recessziós lavinát indíthat el.

Avatar
2020. november 22. 16:10 Adat

Minél jobban él valaki, annál jobban hisz abban, hogy ezt magának köszönheti

A vagyoni helyzet, és annak hirtelen megváltozása érdekes összefüggésben van a jövedelmekkel kapcsolatos igazságérzet megváltozásával.

Ne hagyd ki