Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. április 29. 16:33 Vállalat, Világ

Senki sem gondolta volna, de éppen a német kormány elől menekülhet csődbe a Lufthansa

Talán nem sokan számítottak arra a járvány miatti válság kitörésekor, hogy az egykori állami német légitársaság, az európai piacot vezető Lufthansa, a német szolgáltató szektor büszkesége nemhogy tárt karokkal fogadja be a német állam eurómilliárdos mentőcsomagját, hanem menekülni akar előle.

Márpedig a Bloomberg szerint pont az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a cég lényegében elutasítja az állami pénzt, és inkább időben csődvédelem alá vonja magát. A Schutzschirm intézménye hasonló az angolszász típusú csődvédelemhez, ha egy cég élni akar a lehetőséggel, akkor a német szabályok szerint még azelőtt jeleznie kell, hogy fizetésképtelenné válna, és a kérést a bíróságnak is jóvá kell hagynia. Ha a Lufthansa meglépi ezt, akkor három hónapra mentességet kaphat a számlák kifizetése alól, a menedzsment pedig ennyi idő alatt átalakíthatja a céget.

A Lufthansának becslések szerint 8 milliárd euróra lesz szüksége a talpon (vagy inkább levegőben) maradáshoz, és a társaság hetek óta tárgyal a német állam képviselőivel a részletekről. Csakhogy van egy feltétel, amit a koalíciós kormány szociáldemokrata tagjai erőltetnek és ezt a menedzsment nem tudja lenyelni: az állam képviselőjét be kellene engedni az igazgatóságba, ráadásul egy olyan jogosítvánnyal, ami lehetőséget ad a stratégiai döntések blokkolására.

A Lufthansa attól tart, hogy a berlini politika által küldött beépített ember miatt nem tud majd olyan döntéseket meghozni, amelyek a versenyképességének megtartását lehetővé teszik. Például nem fog hozzájárulni alkalmazotti létszám leépítéséhez, míg a versenytársak igen. Pedig most úgy néz ki, hogy a következő pár évben biztosan nem lesz szükség a járvány előtti alkalmazotti létszámra.

A British Airways anyavállalata, az IAG például nem kér állami mentőövet, hanem a 45 ezer alkalmazottból 12 ezret elbocsát.

A hasonló aggályokon viszont elbukhat az egész Lufthansa megállapodás, és nem sok idő maradt a megoldásra, mert a légitársaság a Welt beszámolója szerint óránként egymillió eurót veszít, amíg a gépei a földön állnak.

Rendkívüli módon bonyolítja a helyzetet, hogy a Lufthansa az anyavállalata az osztrák, a svájci és a belga egykori nemzeti légitársaságoknak is. A németek mindhárom leányukat a saját kormányaikhoz küldték segítséget kérni, de amint a belgák esetében kiderült, Brüsszelben nem voltak teljesen meggyőződve arról, hogy ha a kért 290 millió eurós segélyt bepumpálják a Brussels Airlines-ba, akkor annak egy része nem csatornázódik át a Lufthansához.

Az osztrák kormány szintén nagyon óvatos azzal, hogy az Austrian 767 millió eurós mentőövet kért, annak ellenére is, hogy a német anyavállalat vezetése minden fórumon hangsúlyozza, hogy tisztán játszanak. Ugyanakkor a németek helyzetét az is nehezíti, hogy a belga és az osztrák leányvállalatba az elmúlt években euró százmilliókat tettek.

Az idő azért is sürgeti a Lufthansa csoportot, mert egyik fő vetélytársa, az Air France/KLM már biztonságban érezheti magát. A francia és a holland kormány, illetve a hitelező bankok összesen 11 milliárd eurós hitel- és garanciacsomagot dobtak össze, a megegyezés náluk azért ment könnyebben, mert a két állam eleve képviselteti magát az igazgatóságban.

A hatalmas mentőcsomagokat nagyon nehezen emészti a Ryanair, amely a jelek szerint saját erőből fog felállni, és a tervek szerint június-júliusban már 40 százalékkal üzemelhet. Michael O’Leary, a társaság excentrikus vezetője teljesen kiakadt például azon, hogy az amerikai Delta és Richard Branson angol milliárdos tulajdonában lévő Virgin állami segítségért folyamodott.

O’Leary a Sky hírcsatornának azt mondta, a karib-tengeri saját szigetén élő Branson az adófizetők vérét szívja, és jobban tenné, ha csak simán kiállítana egy csekket a magánvagyonából. O’Leary a Lufthansát a kokainfüggőkhöz hasonlította, amikor meghallotta, hogy mekkora állami segítségről tárgyalnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ állami segítség járvány koronavírus légitársaság Lufthansa mentőcsomag repülés Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.